Rozhovor: Michael Kolář - z profi cesty na enduro

Michael Kolář je známy na slovenskej cyklistickej scéne hlavne ako skvelý cestný pretekár. Pôsobil v profesionálnej cyklistike od roku 2012, pričom Petra Sagana sprevádzal od roku 2014.


Mišo Kolář jazdil v tíme Bora-hansgrohe, kde momentálne pôsobí v oblasti sponzoringu, stará sa o VIP hostí a sprevádza ich po pretekoch. Po skončení profesionálnej kariéry sa začal viac venovať rodine, priateľom a celkovo pracuje na svojom živote. To ho dostalo k úplne inej cyklistickej disciplíne, k enduru. Mišo patril k svetovej špičke cestnej cyklistiky, no napriek tomu mu učarovalo enduro, kde by mohol zúročiť svoju fyzickú zdatnosť. Bavili sme sa s ním o minulej sezóne, o tom ako sa pripravuje počas zimy, prečo sa vlastne endurkuje. Jeho hlavnou prioritou bude odjazdiť novú slovenskú enduro sériu, no určite zavíta aj na iné zaujímavé preteky.


Čau Mišo, verím, že je takých málo, ale pre tých, ktorí ťa zatiaľ nepoznajú, môžeš sa v krátkosti predstaviť? Čo jazdíš, odkiaľ si atď. 
Čaves, takže volám sa Michael Kolář, narodil som sa v Prahe, vyrastal som v Toronte a nakoniec som skončil v Žiline. Jazdil som profi cestnú cyklistiku, ale minulý rok som presedlal na horský bicykel resp. enduro disciplínu.

Treba pripomenúť, že si v minulosti jazdil cestnú cyklistiku a to aj po boku Petra Sagana. Čo ťa viedlo k takej zmene presedlať (primárne) na enduro? V čom ťa táto disciplína zaujala, v čom vidíš jej výnimočnosť? 
Rozmýšľal som najskôr nad cross-country, ale už viac ako rok trénujem Martina Knapca, tak som mal možnosť lepšie sa zoznámiť s touto disciplínou a veľmi sa mi zapáčila, lebo je to mix takmer z každej bikovej disciplíny a k tomu je veľmi komunitná, máloktorý šport sa odpútava od takého gladiátorstva a zároveň si vie zanechať súťaživosť.


Tento rok si už stihol navštíviť Kanárske ostrovy. Tento víkend sa ide prvé kolo enduro série a ty si tam trénoval aj so samotným “enduro guru” Martinom Knapcom. Aké sú tvoje ambície? Vidíš zlepšenie od minulého roka? 
Chcel by som raz vyskúšať EWS, byť prvým cestárom na štartovej listine či už cez divokú kartu, alebo ak dokážem nejaké body vyjazdiť na kvalifikáciu. Jediný cieľ, ktorý mám je, aby som vedel prekvapiť okolie, že cestár sa vie aj bicyklovať a byť v disciplíne, v ktorej nemá čo robiť, aj konkurencieschopný.


Ako prebiehala tvoja zimná príprava? Čo je súčasťou tvojho tréningového plánu, čomu sa najviac venuješ, na aké druhy tréningu sa zameriavaš?
Hlavne som musel nabrať, išiel som 8 kg hore s váhou a to takmer len svalovej hmoty. Veľa sa snažím voziť len na endure, aby som sa čo najlepšie zoznámil s bikom. Menej hodín (aj kvôli práci mi to sedí) a viac intenzity a hlavne technika.

Čo sa zmenilo oproti predošlým rokom/sezónam, keď si ešte jazdil cestu? Musel si svoj tréning, či celkovú prípravu a životosprávu nejako výrazne zmeniť? 
Keďže už nie som profík a mám už aj nejaké pracovné povinnosti, nemôže sa môj život točiť len okolo športu, z čoho sa aj teším. Momentálne mám taký dobrý mix zo všetkého niečo. K životospráve - veľa som nezmenil, asi mi je ten pomerne zdravý spôsob života tak prirodzený, že už ani poriadne neviem žiť nezdravo.


Enduro v sebe kombinuje prvky takmer z každej bikovej disciplíny a samozrejme vyžaduje dobrú kondíciu jazdca. Ty si sa behom necelých dvoch rokov pekne vyjazdil a dokážeš si to už pomerne dobre naložiť z kopca. V čom sa podľa teba vyznačuje úspešný enduro jazdec? 
Jazdím iba od minulého júla! Uvažoval som veľa nad touto disciplínou a začal som chápať, že je to aj trénovateľné . Musí to byť naozaj komplexný športovec s vytrvalosťou, výbušnosťou s obrovskou silou, reakciami a technikou na biku. Ale čo si všímam profi jazdcov, tak mi príde, že typy, ktoré sa skôr zameriavajú na vytrvalosť a silu, aby udržali bike v rukách, sú na tom lepšie, ako jazdec s o niečo lepšou technikou, lebo čo z toho, keď mu ku koncu odídu ruky.

Ak by si mal kamošovi poradiť, na čo by sa mal podľa teba zamerať z hľadiska kondičky, fyzickej zdatnosti? 
Veľmi ťažko sa mi na toto odpovedá, lebo najskôr by som musel vedieť v čom napríklad zlyháva a na tom treba popracovať. Ak chce niekto zlepšiť kondičku, netreba veľa hodín, skôr treba pravidelnosť a systém v tréningoch.

Trénuješ radšej sám alebo s partiou jazdcov?
Určite s partiou alebo aspoň s niekým, aj keď tréning o samote má tiež svoje čaro.


Je tvoj prechod na enduro definitívny? Nemáš ambície skúsiť zase cestu?
Definitívny! 

Používaš aplikáciu Strava? Ak áno, na koľkých segmentoch máš KOM (nemusia byť len z kopca)
Používam, skvelá pomôcka pri tréningoch. Netuším koľko ich mám, ale asi nie veľa, ešte som slabý. Teší ma, že to motivuje ľudí a vytvára to také “zdravé” súťaženie medzi kamarátmi.

Minulú sezónu si utrpel škaredé zranenie, po ktorom si sa dlho liečil. Demotivovalo ťa to v niečom? Prípadne máš teraz väčší rešpekt na biku? 
Práve naopak, dalo mi to veľa, lebo som mal možnosť prvýkrát sa poriadne nad všetkým zamyslieť a hlavne jazdím teraz s rozumom a menej riskujem a pritom som oveľa rýchlejší ako pred pádom!


Myslím, že si veľmi talentovaný jazdec, máš skvelú kondíciu a dobré meno. Máš v pláne vstúpiť aj do nejakého klubu? 
Nie, zatiaľ všetko na vlastnú päsť. Myslím, že aj ostatné tímy v rámci Slovenska a Česka mi nemajú čo zaujímavého ponúknuť, lebo si viem veci manažovať momentálne aj sám.

Aké sú tvoje plány a ciele do najbližšej sezóny? Čo sú tvoje priority, aké preteky (série) sa chystáš absolvovať? 
SVK a CZE enduro sériu a nejaké EWS kvalifikácie. Veľa vecí ešte musím skĺbiť, čiže tento rok bude skôr taký spoznávací.

Ďakujem Mišo za rozhovor a nech sa ti darí na enduro scéne.

Pre priaznivcov enduro a downhill disciplín pripomíname novú enduro sériu, ktorej prvé kolo sa odohráva vo Veľkej Rači už dnes a prvé kolo Slovenského pohára v Downhille odštartuje v Mraznici 12. mája.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

2. kolo - Slovenský pohár Enduro

calendar_today 16.06.2019
format_list_numbered 2. kolo - SP EN
label Enduro
place Višňové (Slovensko)

adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Aké mal Luboš bikerské začiatky, čo mu prichystal pretekársky život? Prečo MTBIKER tím a aké sú plány?
Video: Reprezentanti Slovenska o príprave, zraneniach a hlavne pretekoch na pumptracku

Video: Reprezentanti Slovenska o príprave, zraneniach a hlavne pretekoch na pumptracku

Pumptrack je disciplína, ktorá začína mať na Slovensku veľký rozmach. Je to zvyčajne asfaltová dráha, na ktorej nešliapete do pedálov ale jazdíte pomocou pumpovania.
Video: Ľuboš Staňo je späť! – reportáž posledného kola SPEN

Video: Ľuboš Staňo je späť! – reportáž posledného kola SPEN

Posledné kolo SPEN sa konalo v Malých Karpatoch v Bratislave. Kto vyhral a ako tieto preteky dopadli?
keyboard_arrow_up