Výber detského bicykla – na čo si dať pozor, aby sadol vášmu malému cyklistovi 

Výber detského bicykla – na čo si dať pozor, aby sadol vášmu malému cyklistovi 

Bicykel patrí k detstvu ako káva k pondelkovému ránu a každé dieťa by malo mať ten svoj, aby mohlo preskúmať svoje okolie a zažiť kúsok slobody a dobrodružstva.

Vybrať však ten správny často nie je jednoduché a treba zvážiť mnohé faktory, ktoré môžu ovplyvniť rozhodovací proces. Poďme sa preto pozrieť, čo ponúka španielska Orbea v detskom segmente.


Grow = Rast 

Nesprávna veľkosť bicykla je najčastejšia chyba, s akou sa stretávame a veľa rodičov si myslí, že väčší bicykel je pre dieťa výhodný, lebo mu dlhšie vydrží a ušetrí sa nejaké to euro lebo ho netreba tak často meniť. Opak je však pravdou a väčšina detí sa s veľkým bicyklom trápi a v tom lepšom prípade to bude končiť len pár pádmi, v tom horšom môžeme u dieťaťa vybudovať k cyklistike až odpor.
 
Orbea delí svoju líniu detských bicyklov na Grow a MX Kids. Grow je určená pre deti od 0 do 9 rokov a tak sa poďme pozrieť, aká je ponuka v tejto kategórii. Ako už z názvu môžeme dedukovať, táto línia bude rásť spolu s dieťaťom. 


Grow 0


Pre úplne najmenších má Orbea pripravené odrážadielko Grow 0, ktoré sa vyznačuje odolnou konštrukciou pripravenou na nešetrné zaobchádzanie. Dieťa určite ocení aj miesto na odloženie nôh pri „zjazde” a taktiež výber z troch farieb. To všetko na 12” pneumatikách od Kendy, ktoré sa nezľaknú ani rozbitého terénu a tak malý biker/bikerka môže vyraziť s tatkom na trail. Rodič určite ocení aj nízku váhu, tak časté prenosy nebudú problém. Grow 0 je určené do 4 rokov dieťaťa a výšku od 85 do 105 cm. Doporučená cena 209 €.

K ďalším "rastúcim" modelom z radu Grow sa vrátime na konci článku. Teraz sa pozrime na bicykle pre skutočných malých bikerov - z radu MX Kids.


MX – malé mašiny pre veľkých jazdcov


Orbea MX patrí k bicyklom, ktoré sa vyznačujú veľmi dobrou váhou a použitím komponentov špeciálne určených pre deti. Či už sú to brzdové páčky, sedlá alebo pedále, všetko je zladené do harmonického celku tak, aby malý pretekár mohol objavovať traily v svojom okolí. Deti poteší aj široká škála farebných prevedení, rodičov naopak veľmi dobrý pomer ceny a kvality. 


Orbea ponúka veľmi širokú ponuku detských bicyklov, preto tu možno nájsť bicykle s priemerom kolies od 16 až do 27,5 palcov čím pokryje deti od výšky 100 až po 160 cm. 

MX 16

Najmenší model ponúka okrem nízkej hmotnosti aj pomocné kolieska, ak vaša ratolesť ešte nemá odvahu pustiť to naplno po ulici, tak sa môže zo začiatku spoľahnúť na oporu. Samozrejmosťou sú aj také detaily ako držadlo v spodnej časti sedla, ktoré uľahčí manipuláciu s bicyklom nielen rodičovi ale aj dieťaťu samotnému. Pneumatiky Kenda majú reflexné logá, čím zvyšujú pasívnu bezpečnosť dieťaťa. Odporúčaná výška drobca je od 100 do 115 cm. Cena je 279 €. 


MX 20 

Model MX 20 ponúka až 6 variácií, tu si vyberie aj ten najnáročnejší detský zákazník. Na svoje si príde malý skokan, ktorého určite osloví model Dirt 19 ako aj nádejná hviezda cross country, ktorý/ktorá siahne po modeli XC 19 s odpruženou vidlicou. Pre malých bikerov, ktorí chcú ponaháňať rodičov na traili je určený model MX 20 team disc, ktorý má hydraulické brzdy, 9 rýchlostnú kazetu a tubeless ready kolesá. 


Ak väčšinou jazdíte s deťmi v meste, tak určite neprehliadnite model MX 20 PARK, ktorý je pripravený bojovať s mestskou džungľou a je vybavený blatníkmi od nemeckého SKS, LED svetlami a stojanom.   


MX 24 

Podobne ako menší 20 palcový model aj väčší postavený na 24-palcových kolesách sa ponúka v podobných stupňoch výbavy resp. zameraním a naviac pridáva verziu trial, ktorá sa na rozdiel od XC verzie vyznačuje hlavne hydraulickými brzdami Shimano MT400 a celkom serióznou vzduchovou vidlicou XCR od Suntour. Vzduchová vidlica je pre deti veľmi vhodná, nakoľko je ľahšia a dá sa nastaviť na nízku váhu dieťaťa. Pridajte k tomu 10-rýchlostnú zadnú prehadzovačku Deore M6000 a môže sa ísť pretekať na Detskú tour Petra Sagana. Modely MX24 sú určené pre deti od 135 do 155 cm, odporúčaná cena sa pohybuje od 289 € ( Dirt ) po 589 € ( Trail ).


MX 27 

Pri modeli MX 27 už hovoríme o plnohodnotných dospeláckych bicykloch. Tým že sa ponúkajú už od veľkosti XS sú však veľmi vhodné aj pre väčšie deti a teenagerov. Dôraz sa kladie hlavne na jednoduché manipulovanie s bicyklom a nastupovanie, ktoré je zabezpečené na dievčenských modeloch (ENT) viac spustenou hornou rámovou trubkou. 


Všetky verzie sú vybavené pružinovou vidlicou, hydraulickými brzdami Shimano a 7 až 9-rýchlostnou kazetou. Tento model je postavený na 27,5 palcových kolesách a je určený pre deti od 145 do 160 cm. Ceny sa pohybujú od 449 do 599 € v závislosti od vybavenia modelu.  


Ak sa predsa len neviete rozhodnúť a vybrať si z kolekcie MX, tak pozrite aj na verzie Grow určené pre deti od 95 do 135 cm. Naviac opäť s možnosťou prispôsobenia veľkosti rastúcemu cyklistovi.


Grow 1


Pre „veľkáčov”, ktorí sa už chcú naučiť šliapať do pedálov, je určený model Grow 1. So svojimi 16” kolesami sa javí ako bežný zástupca tejto kategórie ponúkajúci jeden prevod, ráfikové brzdy a pomocné kolieska. Pri bližšom skúmaní však odhalíme funkčný aj dizajnérsky detail, ktorý umožňuje zvýšiť rázvor a reach tohto krásavca o celých 50 mm.


Za pár minút tak môže bicykel narásť s dieťaťom a dopriať mu tak priestor, ktorý bude potrebovať, ako bude rásť.


Takýto bicykel potom môže poslúžiť pár rokov bez toho, aby pôsobil mohutne na začiatku a naopak stiesnene, keď vyrastie. Ponuka farieb opäť poteší nielen chlapcov ale aj malé princezné. Odporúčaná výška dieťaťa je od 95 do 115 cm. Grow 1 bude robiť radosť vášmu drobcovi za 279 €.


Grow 2


Dvadsať palcový model Grow 2 je ideálna voľba pre malých školákov a je určený pre deti od 5 do 9 rokov a výšku od 110 do 135 cm. Opäť ponúka možnosť zväčšiť rázvor reach o 50 mm, tak vydrží dieťaťu dlhšie ako bežné 20” bicykle. Ponúka sa v dvoch vyhotoveniach, ako singlespeed s jedným prevodom (Model 1V – 279 €) a so 7 stupňovou prehadzovačkou Shimano M310 (Model 7V – 299 €). Toto je veľká výhoda, hlavne ak dieťa nebude jazdiť v kopcovitom teréne, tak môže profitovať z ušetrenej hmotnosti pri modeli 1V, naopak „veľkáči” objavujúci kopce môžu pri modeli 7V použiť kazetu s rozsahom 14-34T .  


Celá línia Grow je orientovaná skôr do pohodlnej jazdy a tak ak má vaše dieťa skôr športovejšie ambície, tak Orbea má pre vás určený viac tradičnejší koncept detských bicyklov v podobe MX Kids série. 

Bohatý výber = základ úspechu.

Vybrať ten správny bicykel pre dieťa chce ten správny kompromis medzi váhou, výbavou a cenou bicykla. Taktiež treba nájsť konsenzus medzi rodičom a dieťaťom, nakoľko oba tábory to môžu vidieť rozdielne a kým rodič pozerá na faktory ako cena, následná možnosť predaja a podobne, dieťa skôr pozerá na farbu rámu a gripov alebo či má kolieska biele alebo čierne. Je preto veľmi dobré, že výrobcovia ako Orbea ponúkajú pestrú ponuku, či už výbavy alebo farieb a tak sa dá veľmi ľahko nájsť ten správny favorit pre vášho drobca.

Viac informácií nájdete na stránke Orbea.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Orbea 2023 - horúca španielska krv PR článok

Orbea 2023 - horúca španielska krv

Orbea pri svojich MTB-čkach dokáže zaujať ako začiatočníkov, tak aj pokročilých jazdcov. Pre rok 2023 si pripravili niekoľko noviniek.
keyboard_arrow_up