Čo znamená chybová hláška na vašom displeji?

Hádam nie je nič nepríjemnejšie, než dostať defekt či pretrhnúť reťaz. Avšak pri ebikoch vyrastá nový problém – chybové hlášky spojené s problémami motora či inej časti. Čo znamenajú a ako ich riešiť?

Zatiaľ sme nedospeli do doby, kedy bude všetko samostatné, a to najmä v zmysle samostatnej údržby. Nuž, niet iného východiska, ako byť stále nápomocný aj tým častiam, ktoré majú asistovať nám samým. Bicykel je technický zázrak – možno nie tak čo do jeho konštrukcie, ale predovšetkým svojou funkciou, ktorou dokáže spríjemňovať prepravu, prinášať nové zážitky či byť ústrednou časťou životného štýlu.

Elektrobicykle uľahčujú už tak zjednodušenú funkciu pohybu. Avšak tým, že disponujú komplikovanejším a teda aj zraniteľnejšími prvkami – motorom a batériou, je ich náchylnosť na nefunkčnosť zrejmá. Našťastie v súčasnosti tieto časti majú svoje vlastné elektronické snímače, ktoré dokážu identifikovať a následne oznámiť užívateľovi stav pohonu, jeho zmenu a dôvod tejto zmeny.


Chybové hlášky nám tak indikujú problémy, ktoré nastali pri samotnom používaní bicykla a pomôžu tak predchádzať možnému zhoršeniu situácie.

Jedným z najväčších dodávateľov elektromotorov je japonské Shimano. Jeho skúsenosť v oblasti cyklistiky je poznačená dlhoročnou spoluprácou s takmer každým výrobcom bicyklov. Preto sa nemusíme diviť, že aj v oblasti elektromotorov dokáže postrehnúť chyby, ktoré môžu vzniknúť.

Okrem poukázania na konkrétnu časť, v ktorej nastal problém, pripája Shimano aj návod, ako ďalej postupovať pri jeho riešení. My si vymenujeme primárne tie najhlavnejšie.

Číslo chyby:

W010 Zvýšená teplota motora. Prerušenie jazdy. Ak sa problém opakuje, kontaktujte servis.

W012 Nesprávna inštalácia kľúk. Skúste opätovne odňať a namontovať kľuky do správnej polohy.

W031 Reťaz nie je dostatočne napnutá. Navštívte autorizovaný servis.

E010 Chyba systému. Pokúste sa reštartovať systém.


E012 Zlyhanie senzora točivého momentu. Pokúste sa zapnúť systém opätovne tlačidlom na batérii, a overte si, či je napätie reťaze adekvátne.

E014 Senzor rýchlosti je nastavený na zlej pozícii. Poupravte pozíciu senzora a magnetu, zapnite batériu a potočte kľukami.

E020 Vyskytol sa komunikačný problém medzi batériou a pohonnou jednotkou. Nechajte si skontrolovať bezchybnosť kabeláže a ich prepojenia do jednotlivých zariadení.

E021 Pripojená batéria je prispôsobená systému, avšak nie je podporovaná. Opätovne zapnite batériu. Ak problém pretrváva, kontaktujte servisné stredisko.

E030 Nastavenie „Celkový počet prevodov“ sa nezhoduje so skutočným počtom prevodov. Nechajte servisného technika konfigurovať správne nastavenia.

E031 Napätie reťaze ešte nie je nastavené, alebo sú kľuky zle namontované. Nastavte správne napätie a pozíciu/uhol kľúk.

E043 Vyskytol sa problém s firmvérom počítača. Nechajte si obnoviť firmvér v servisnom stredisku cez E-TUBE.

Ani tento vyčerpávajúci zoznam však neobsahuje kompletný počet možných chybových hlášok. Celkový zoznam nájdete na stránkach Shimano. Našťastie sa tieto chyby zobrazujú na displejoch len sporadicky a vo väčšine prípadov si môžete užiť výjazdy bez nepríjemného zisťovania chýb a reštartovania systému.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up