Cape Epic – dominancia jazdcov XCO

V nedeľu si prach konečne sadol a Cape Epic spoznal nových víťazov. Dalo by sa aj povedať, že jazdci a hviezdy XCO scény mali výrazne navrch.

Ak v prvej polovici štartové pole favoritov výrazne očesali pády, technické problémy a rovnako rôzne žalúdočné problémy, v tej druhej už bolo na 99 % jasné, že o víťazstvo si to rozdá dvojica tímov Scott Sram (Schurter, Foster) a Cannondale Factory (Fumic, Avancini). Menší sumár z prvej polovice potom nájdete na tomto odkaze.

Dramatickosti navyše pomáhala aj viac ako 2 minútová strata prvého menovaného tímu, ktorý bol inak čo sa výkonnosti týka najvyššie.

4. etapa – 40 km/1000 m

Všetko dokázala hneď 4. etapa, ktorou bola pre MTB menej tradičná disciplína „pravdy“ - časovka na 40 km. Tú dokázali pretekári Scott Sram preletieť najrýchlšie v čase 1:38 hod a ukrojiť hneď 1:28 min, teda viac ako polovicu straty. No a to mala kráľovská etapa ešte len prísť


5. etapa – 100 km/2850 m

Tá mala poradové čislo 5 a na 100 km ponúkla 2850 m prevýšenia, no podmienky dokreslili aj výrazne meniace sa počasie. Silný vietor, zima a nakoniec zase poriadne teplo. To všetko dokopy a najmä únava z minulých dní zrejme spôsobilo, že nemecký člen dvojice Fumic doslova trpel, výsledkom čoho bola strata v cieli viac ako 6 minút a teda strata žltého dresu. Do neho sa znovu navliekla dvojica zo Scott Sram, ktorá si výborne pomáhala s domácimi jazdcami z tímu Pyga Euro Steel (Buys , Beukes). Tí si nakoniec mohli aj vychutnať víťazstvo pred domácim publikom v čase 4:19 hod.


Po tejto etape se celkové poradie výrazne utriaslo, keď Fumic s Avancinim strácali už viac ako 5 min, na treťom mieste bola talianska dvojica tímu Trek Selle San Marco (Ferraro, Porro) s takmer 15 minútovým mankom.


6. etapa – 90 km/2600 m

Práve túto etapu viacerí považovali za „najkrajšiu“, pričom viedla v okolí MTB mekky Afriky, ktorým je Stellenbosch. Zrejme tomu pomohlo dokopy aj 33 kilometrov singletrackov, čo už v tej únave musí niekedy aj liezť na nervy .


Celkový prieheb bol napínavý a rozhodne sa nešlo ziadne „udržiavanie“, pričom o celkovom výsledku rozhodlo aj šťastie/smola. Práve tá postihla dlho vedúcu dvojicu z Trek Selle San Marco (Ferraro, Porro), no 2 defekty ich o túto možnosť pripravili. Šance sa chopila dvojica tímu 7C CBZ Willier (Cattaneo, Meija) a prišla si s náskokom viac ako 2 minúty pre prvý etapový triumf. Schurter s Fosterom skončili hneď na druhom mieste a vo výsledku navýšili celkové vedenie už na 8 minút, čo znamená, že len skutočne poriadne smola ich mohla pripraviť o víťazstvo.


7. etapa - 70 km/1800 m

Dvojica Ondřej Cink a Sergio Montecom prišla pôvodne miešať karty v celkovom poradí, no nekonečná oprava defektu hneď v prvej etape znamenala hodinové manko a koniec ambícií. Tie sa následne zmenili na boj o etapy, čo sa takmer podarilo hneď v 2. etape, kedy skončili na druhom mieste. Neskôr sa viackrát pokúšali útočiť a zvíťaziť, no práve v poslednej etape sa im to aj podarilo. Navyše v tesnom „šprintérskom“ súboji s domácim tímom Pyga Euro Steel (Buys, Beukes).


Nakoniec až fotofiniš rozhodol o úspechu česko-španielskej dvojice v najcennejšej etape, keďže tu rozhoduje poradie druhého z dvojice v cieli. V celkovom poradí sa už nič neudialo a švajčiarska dvojica zo Scott Sram si už doslova pohodlne strážila svoj náskok, o čom svedčí aj 14. miesto v cieli.


Nino si tak došiel pre svoje druhé celkové víťazstvo, pričom Lars Foster ukázal svoj potenciál aj na takomto type podujatí. Rovnako som zvedavý aj na úvod Svetového pohára XCO, ktorý začína až 17. mája v nemeckom Albstadte.


Celkové poradie muži:
  1. Scott Sram (Schurter/Foster) - 26:09 hod
  2. Cannondale Factory (Fumic/Avancini) + 7:36 min
  3. Trek Selle San Marco + 16:37

Medzi ženami si doslova suverénne počínala dvojica Investec Songo Specialized, ktorá nenechala nikoho na pochybách s celkovým 30 minútovým náskokom. Mimochodom Anna van den Breggen ako hviezda „cestného“ pelotónu a olympijská šampiónka z Ria tak ukázala, že MTB jej rozhodne problémy nerobí.


Celkové poradie ženy:
  1. Investec Songo Specialized (Langvad/Anna van den Breggen) – 31:26 hod
  2. Summit Fin (Morath/Lill) + 30:22 min
  3. Kross Spur (Wloszczowska/Lüthi) + 1:08 hod

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


No a na záver tu je jedno videjko, kde sú ukázané niektoré zaujímavé modely bicyklov, ktoré boli v štartovom poli k videniu. Technika veru poriadne pokročila .

Zdroj fotografií: FB/Cape Epic
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bikecheck maratónskej legendy - Karl Platt a jeho BULLS

Video: Bikecheck maratónskej legendy - Karl Platt a jeho BULLS

Ako vyzerá nastavenie bicykla a výber komponentov pre náročné etapové preteky? To vám skúsime priblížiť s niekoľkonásobným víťazom Cape Epic a BIKE Transalp.
Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Legendárne Passo Tremalzo, klzké korene, súboj aj poriadna dávka kameňov s dojazdom pri brehu Lago di Garda. Poďte s nami na trať v záverečnej časti alpskej trilógie.
Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Poučili sme sa z vlastných chýb a našli ten správny rytmus? Poďte s nami z Livigna, cez Bormio a Val di Sole na ďalšiu porciu intenzívnych zážitkov.
keyboard_arrow_up