Nebuď ako.... časť 1. POZDRAV SA

Hory nie sú mesto, ty nie si nesmrteľný a tvoj ebike nie je Terminátor.

Už počas základnej školy som sa začal vyskytovať v horách čoraz častejšie. Najskôr to boli také akože brigády, na ktoré nás brával kamarátov otec, aby sme nehrali celé leto len futbal.

Zbierali sme smeti po turistoch, vyniesli studničku, osadili smerovník a na konci leta dostali sto korún. Najväčšou odmenou ale vždy boli túry. Dostali sme sa na hrebeň Západných Tatier a tak trochu pričuchli k tomu ozajstnému horalstvu vo veľkých kopcoch.


To bolo ešte v časoch, keď sme sa v horách zdravili všetci. Bolo to také nepísané pravidlo. Nie preto, že by sme každého poznali, ale všetci sme si tam žili na jednej vlnovej dĺžke, a potom, v horách nikdy neviete, kedy budete potrebovať pomoc niekoho iného.

Tento milý zvyk sme si potom so sebou niesli pri skialpe, lezení, bicyklovaní a vlastne vždy, keď sme boli v kopcoch. Dnes sa do hôr vyberie na bicykloch alebo len tak v podpätkoch už kde kto. Zdraviť sa pešiakom takmer nemá zmysel, dve tretiny na vás pozerajú v obavách, či im nechcete ponúknuť nové hrnce alebo výhodný paušál.


A potom sú tu ebajky. Tie umožnili návrat do kopcov starým otcom hôr, ale otvorili brány aj novej skupine ľudí, ktorá si so sebou nesie v batôžku pravidlá z miest a cítiť z nich značnú dávku egoizmu. Možno to tak nie je, len jednoducho nevedia, ako to v kopcoch chodí.

Keď sa tak zamýšľam, asi by som tiež nevedel, aké pravidlá platia pri zbere viniča. Nikdy som k tomu nečítal žiadnu príručku, nikdy som to nerobil, netuším, ako to v takejto komunitke funguje, ale som si istý, že správnym začiatkom by bolo obyčajné „dobrý deň“ alebo „čaute“.


Nikto od ebajkerov nechce, aby si najskôr museli dva roky robiť kurz a čítať príručky správania, ale chlapci, slušnosť. Slušnosť. Nesmieme zabudnúť ani na to, že taký ebike tiež nie je ruský tank. Ako klasický bicykel aj ebike môže dostať defekt alebo roztrhnúť reťaz.

Venovať potom niekomu svoju náhradnú dušu za desať éčok je omnoho náročnejšie, ak sa dotyčný pred štvrťhodinou nevedel ani odzdraviť. Takže nezabúdajte. V kopcoch je niekedy na začiatku veľkých príbehov a celoživotných kamarátstiev obyčajné „ahoj“.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Majo3xIII 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Valčianska dolina – jazdenie na 4 svetové strany

Valčianska dolina – jazdenie na 4 svetové strany

Poďte s nami na Martinské hole k novej chate Javorina (1 400 m n. m.) v rámci najkrajších stúpaní a spoznajte možnosti okolia. Valča totiž ponúka oveľa viac, než by vám zrejme napadlo.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
keyboard_arrow_up