6. kolo svetovej  enduro série v kanadskom Whistleri – v znamení dažďa a blata

Uplynulý víkend sa v kanadskom stredisku Whistler uskutočnilo šieste kolo svetovej enduro série EWS.

Po viac ako mesačnej prestávke sa kolotoč EWS presunul do Severnej Ameriky. V kanadskom stredisku Whistler sa uskutočnilo v poradí šieste kolo, ktoré bolo zároveň súčasťou festivalu Crankworx. V sobotu bola na programe prvá – najdlhšia – rýchlostná skúška, zatiaľ čo v nedeľu bolo na pláne ďalších päť meraných úsekov. Prvý deň pretekov sa ešte niesol v znamení prašných podmienok, ale vytrvalý nočný dážď zmenil trate na nepoznanie.


Základ prvého meraného úseku celého podujatia tvoril ikonický trail s názvom “Top of the World”. Štart tejto rýchlostnej skúšky bol v nadmorskej výške 2 100 m a jeho 1 500 m klesanie a celková dĺžka 11 km zaručovala zhruba 20 minút zjazdovania. V oboch hlavných kategóriách už výsledky zo soboty naznačili, akým smerom sa bude uberať celý víkend.

Medzi ženami si tradične dobre počínala Francúzka Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective), ktorá do druhého dňa vstupovala s náskokom 16 sekúnd pred izraelskou pretekárkou Noga Korem (GT Factory Racing) a 18 sekundovým odstupom na Kanaďanku Andreane Lanthier Nadeau (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team).

V mužskej kategórii po prvom úseku viedol s odstupom 33 sekúnd Američan Richie Rude (Yeti/Fox Shox Factory Team) pred tímovým kolegom Shawnom Neerom a tretím Joshom Carlsonom (Giant Factory Off-Road Team), ktorému nadelil 38 sekúnd.


Courdurier si vďaka vyrovnanej jazde nakoniec vybojovala aj celkové víťazstvo časom 1:01:59 a v sezóne 2019 tak zatiaľ v ženskej kategórii jednoznačne kraľuje. Tentokrát to však bolo o poznanie vyrovnanejšie, keď druhá Noga Korem po vyše hodine pretekania zaostala len o 15 sekúnd. Skvelý výsledok zaznamenala aj domáca pretekárka Andreane Lanthier Nadeau, ktorá na víťazku stratila 29 sekúnd.

Medzi mužmi sa prvého miesta už tradične nechcel vzdať Richie Rude, ktorý dominoval aj druhý deň a vyhral s časom 0:52:41. Zmeny však nastali na ďalších priečkach, keď sa na druhé miesto s odstupom 55 sekúnd prepracoval Austrálčan Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic). Tretiu priečku so stratou +1:24 obsadil novozélandský jazdec Ed Masters (Pivot Factory Racing), ktorý sa po prvom dni nachádzal až na trinástom mieste.


V celkovom poradí si Courdurier upevnila vedúcu pozíciu pred Noga Korem, na treťom mieste sa aktuálne nachádza francúzska pretekárka Morganne Charre. Dve kolá pred koncom série sú ale prvé dve pozície v rebríčku celkom jednoznačné, a ak sa neudeje nič nezvyčajné, tak vedúce pretekárky už pravdepodobne nikto neohrozí. V mužskej kategórii je to úplne odlišný príbeh, kedy pódiové priečky od seba delí len 175 bodov. Naďalej vedie Francúz Florian Nicolai (Canyon Factory Racing), na druhom mieste je aj vďaka vyrovnaným výsledkom Ed Masters a tretí je naďalej Sam Hill.


Ďalšie kolo EWS sa uskutoční o dva týždne v kalifornskom meste Northstar, pričom pôjde opäť o dvojdňové preteky.


Koncom septembra na pretekárov čaká finálne kolo EWS vo švajčiarskom Zermatte. Tradičné zakončenie EWS sezóny v talianskom Finale Ligure v posledný septembrový víkend tento rok nesie označenie „Trophy of Nations“ a pôjde tak prvýkrát o majstrovstvá sveta v tejto pomerne mladej disciplíne.


Celkové výsledky nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Obľúbená séria medzi hobby jazdcami má veľkú popularitu a v roku 2024 nás čakajú aj novinky.
Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Na začiatku roku 2022 som si predsavzal odjazdiť svetový pohár v endure. To, čo však prišlo po samotnom EWS, je prinajmenšom prekvapivé.
Z kancelárie na Enduro World Series - 6. časť

Z kancelárie na Enduro World Series - 6. časť

Zúčastnil som sa svetového pohára v endure. Skončil som na 110. mieste. Takto sa to stalo.
keyboard_arrow_up