EWS Trophy Of Nations – vo Finale Ligure sa udeľovali historicky prvé dúhové dresy v disciplíne enduro

EWS Trophy Of Nations – vo Finale Ligure sa udeľovali historicky prvé dúhové dresy v disciplíne enduro

Uplynulý víkend sa v talianskom Finale Ligure uskutočnilo pod hlavičkou svetovej enduro série podujatie s názvom „Trophy Of Nations“. Po prvýkrát v histórii bolo možné zabojovať o dúhové dresy v tejto disciplíne.


Keď sa koncom minuloročnej sezóny objavili prvé informácie o spojení značky EWS (svetová enduro séria) a UCI, bolo napriek počiatočným rozpakom celkom zrejmé, že nepôjde o štandardné partnerstvo. EWS si za svoju pomerne krátku históriu stihlo vybudovať pomerne slušné renomé schopného organizátora, a takmer každý fanúšik tejto disciplíny čakal na to, ako sa kolaborácia oboch spolkov vyformuje. Niečo sa dalo vytušiť už koncom minulého roka pri predstavovaní kalendára pretekov svetovej série.


Za posledných 5 rokov sa sezóna EWS tradične končila v talianskom Finale Ligure, no tentokrát bolo nahradené podujatím vo švajčiarskom Zermatte (report z pretekov si môžete prečítať na tomto odkaze) a preteky v Ligúrii dostali do tohto roku prívlastok Trophy Of Nations. Toto podujatie sa tak stalo prvými pretekmi EWS, kde sa udeľovali dúhové dresy majstrov sveta v disciplíne enduro.


3 v 1

Súčasťou podujatia boli tri rôzne preteky: v sobotu sa uskutočnili preteky jednotlivcov a v nedeľu Industry Trophy a Trophy Of Nations. Zatiaľ čo prvé dva boli otvorené pre všetkých držiteľov licencie UCI (aj z radov amatérov), samotná Trophy Of Nations pozostávala z tímových pretekov, a práve v nej sa udeľovali tituly majstrov sveta.

Tento formát bol predstavený po prvýkrát v histórii. Samotné tímy sa skladali z troch najvyššie postavených pretekárov (a jedného náhradníka) v rebríčku EWS. Výsledný čas tímu pozostával zo súčtu časov jednotlivých pretekárov. V každej rýchlostnej skúške malo družstvo minútu, počas ktorej mohli pretekári vyštartovať, čo dávalo pomerne veľký priestor na rôzne taktiky. Na podujatí sa zúčastnila aj reprezentácia Slovenskej republiky v zložení Ľuboš Staňo, Samuel Pivko a Marián Škultéty.


Favoriti

V samotných pretekoch sa očakávala dominancia francúzskych tímov ako v ženskej, tak aj v mužskej kategórii. O tom, že kľúčovým faktorom zaručujúcim úspech nie je len vyrovnaný kolektív, sa však obe francúzske družstvá presvedčili už v úvodných meraných úsekoch. Ženské trio v zložení Isabeau Courdurier, Morganne Charre a Melanie Pugin bolo favorizované predovšetkým kvôli dominancii Courdurier počas celej svetovej série, tá však vo Finale Ligure bojovala s chorobou a nebola v optimálnej forme.


V úvode sa tak vedenia ujal silný tím Veľkej Británie (Katy Winton, Bex Baraona, Becky Cook) a tesný 7 sekundový náskok si držal až do tretej rýchlostnej skúšky. V záverečných dvoch meraných úsekoch sa však Francúzkam podarilo odstup stiahnuť a napokon vyhrali s časom 1:51:37.99. Na druhom mieste sa tesne umiestnilo družstvo Veľkej Británie s odstupom 7.81 sekúnd, tretie skončili reprezentantky Kanady (Miranda Miller, Andreane Lanthier Nadeau, Jennifer McHugh) so stratou 1 minúty 27.99 sekúnd.


Francúzsky tím v zložení Florian Nicolai, Kevin Miquel a Dimitri Tordo bol považovaný za favorita aj v mužskej kategórii, veď v celkovom hodnotení EWS mali jazdcov na 2., 3. a 4. mieste. Prvý škrt cez rozpočet však zaznamenali už počas tréningov, keď sa Kevin Miquel - tretí muž svetovej enduro série - musel porúčať so zranenou rukou a nahradil ho tak Adrien Dailly. Tým sa však smola neskončila, keď už v prvej etape dostal defekt Florian Nicolai a vidina dúhového dresu sa tak Francúzom rozplynula.


Zlato pre USA

Už od úvodnej rýchlostnej skúšky sa tak na prvom mieste usadil tím Spojených štátov Amerických v zložení Richie Rude, Shawn Neer a Cody Kelley. Američania vyhrali tri merané úseky, od úvodu pretekov viedli a zaslúžene vyhrali s časom 1:35:57.24. Prekvapivo dobre sa darilo švédskej trojici: Robin Wallner, Zakarias Blom Johansen a Alexander Kangas, ktorí skončili na skvelom druhom mieste so stratou 1:07.04. Na treťom mieste sa umiestnil tím Kanady: Remi Gauvin, Jesse Mellamed a Rhys Verner so odstupom 1:15.88


Pod slovenskou zástavou

Na Trophy Of Nations malo zastúpenie aj družstvo Slovenska, reprezentovali nás Ľuboš Staňo, Samuel Pivko a Marián Škultéty, ktorý nahradil zraneného Knapca. Dojmy z nového formátu opísal najrýchlejší zo slovenskej trojice a aktuálny vedúci muž Slovenského pohára Ľuboš Staňo: „Už počas prvých tréningových jázd sme vedeli, že to bude extrémne fyzicky náročné - dlhé technické a šlapavé “stejdže”. Mne osobne sa jazdilo dobre, snažil som sa správne jesť, aby som mal vždy energiu. S chalanmi sme taktiku veľmi neriešili. Ja som štartoval vždy prvý, hneď za mnou Samuel Pivko a za ním Marián Škultéty. Snažili sme sa ísť čistú a plynulú jazdu a vyhnúť sa zbytočným chybám. Ako som hovoril, bolo to náročné a chalani mali aj pády... našťastie to nebolo nič vážne a mohli sme pokračovať ďalej. Na preteky takéhoto formátu treba určite viac skúseností. Bolo super jazdiť medzi takým množstvom divákov povedľa tratí.“


Okrem tímov Francúzska v ženskej kategórii, Američanov medzi mužmi sa zo zlata tešili aj reprezentanti Nového Zélandu v kategórii Muži do 21 rokov a zástupkyne Veľkej Británie v kategórii Ženy do 21 rokov. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

Historicky prvé „rozdávanie“ dresov majstrov sveta máme teda za sebou a ostáva nám len čakať, čo prinesie sezóna 2020.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Na začiatku roku 2022 som si predsavzal odjazdiť svetový pohár v endure. To, čo však prišlo po samotnom EWS, je prinajmenšom prekvapivé.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Z kancelárie na Enduro World Series - 6. časť

Z kancelárie na Enduro World Series - 6. časť

Zúčastnil som sa svetového pohára v endure. Skončil som na 110. mieste. Takto sa to stalo.
keyboard_arrow_up