Prvé majstrovstvá sveta horských elektrobicyklov

Majstrovstvá sveta – snáď najprestížnejšie podujatie v akomkoľvek športe, si prerazilo cestu aj do sveta horských elektrobicyklov. Prvýkrát v histórii uvidíme niečo iné, než boj vlastných síl.

Doba postupuje míľovými krokmi, čoho dôkazom sú technologické vylepšenia a inovácie. Avšak tie sa bezprostredne prejavujú v samotnom využívaní bicyklov – či už pri dochádzaní do práce, potulkách okolím alebo dokonca aj pri porovnávaní sa vo výkonnosti. Práve posledná z možností je vyvrcholením elektro-cyklistického vývoja naprieč svetom cyklistiky.

Pod jednou strechou

UCI (Medzinárodná cyklistická únia) v marci oznámila uskutočnenie prvých majstrovstiev sveta. Známe je už aj miesto konania pretekov – cyklistická mekka v zámorskom Mont-Sainte-Anne. Zvolenie tejto destinácie nie je náhodné, práve v tomto čase na konci augusta (28. augusta až 1. septembra) – sa tu uskutočnia majstrovstvá sveta horských bicyklov ako takých, teda všetkých kategórii, ktoré UCI zastrešuje (okrem enduro) aj cross-country a zjazd. Podobné podujatie, avšak na národnej úrovni, sa konalo minulý rok vo Francúzsku, kde zvíťazil J. Absalon.

Konkrétny termín konania sa e-MS je 28. august, v nadväznosti na tímové preteky cross country, ako úvodného podujatia celých MS. Samozrejme, elektrocyklistická komunita nemá také obsadenie ako „klasické“ cross-country, preto sú kategórie obmedzené na rozdelenie medzi mužov Elite a ženy Elite - bez rozdielu veku. Podmienkou je splnenie minimálneho veku 19 rokov a licencia/registrácia v príslušnej národnej cyklistickej federácii.


Trať

Zaujímavosťou je priebeh pretekov. Trať pozostáva z okruhov, určených pre neskoršie zápolenie XCO kategórií, avšak ich počet nie je explicitne určený. Pretekári budú musieť, podľa doterajších informácii, zvládnuť 1:30 až 2 hodiny jazdy na 7,3 km dlhom okruhu. Chýbať by nemali tradičné prekážky, ktoré môžeme vídavať počas svetového pohára „ne-elektrifikovaných“ bicyklov.

Bicykle

Podľa regulí UCI, na to, aby bol bicykel uznaný za spôsobilý participovať na pretekoch, musí spĺňať podmienku, podľa ktorej energia smie byť dodávaná dvoma zdrojmi, a to ľudskou a elektrickou silou. Motor nesmie dodávať výkon, ak je jazdec nečinný. Inými slovami, bez pedálovania nesmie motor napomáhať v pohybe. Výnimkou je asistencia „start-up“, kedy je povolená autonómna výpomoc motora do hodnoty 6 km/h.

Ako sme si už zvykli, maximálny výkon motora je obmedzený na 250 W, maximálna rýchlosť asistencie na 25 km/h. Zároveň je zakázané využívať či nosiť so sebou prídavné batérie, respektíve vymieňať ich medzi sebou.

Pozitívom, najmä v očiach pretekárov je skutočnosť, že prví traja jazdci v oboch kategóriách, získajú identickú peňažnú odmenu, ako jazdci na ne-motorovom XCO. Súčasne budú víťazi korunovaní osobitými e-MTB dresmi.


Na koho sa môžeme tešiť? To je zatiaľ veľkým otáznikom. Jedným z kandidátov je Julien Absalon, 5-násobný majster sveta v XCO a 2-násobný olympijský držiteľ zlatej medaile.

(zdroj: UCI.org)
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

S Peťom Saganom nestojíte na štarte každý deň. Aké to je, keď s ním máte pretekať na majstrovstvách sveta v elektrických bicykloch?
Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
keyboard_arrow_up