Zábava na dvoch kolesách

Náš šport by mal byť hlavne o zábave. Budeme ho robiť dovtedy, kým nás bude baviť. Keď to však s naším koníčkom preženieme, tak to môže spôsobiť nezvratné zmeny v našom mozgu.

V minulosti som sa pozeral na ľudí, ktorí milovali svoje hobby s úsmevom. Nevedel som pochopiť, čo vedie rybárov k tomu, že strávia celý víkend v sychravom počasí pri chytaní rýb, ktoré nakoniec aj tak pustia. V nedeľu som sa zabával na dedinskom futbale a obdivoval chlapov, ktorí si po náročnom týždni v práci obliekli dresy a šli na 90 minút na trávnik. Po odpískaní z neho schádzali „dokopaní“, boľaví a v prípade zlého počasia aj celí špinaví od blata.

Závislosť na cyklistike 

Táto choroba nakoniec postihla aj mňa. Pričuchol som si k cyklistike a momentálne som v nej až po uši. Dokážem celú sobotu a nedeľu stráviť v sedle, bolí ma celé telo, som od blata a nakoniec si večer sadnem so spomínanými futbalistami k pivku a rozmýšľam, v čom som vlastne odlišný. Vďaka článku od portálu WeLoveCycling som na to prišiel. Toľko hodín šliapania do pedálov môže zanechať v našom zmýšľaní určité stopy, ktoré si neuvedomujeme. Aké veci nás prezradia, že už sme na cyklistike skutočne závislí?


Polovicu našich najlepších životných spomienok máme na STRAVE. Je to veľká pravda. Víkend je pekný a naplnený až vtedy, keď v nedeľu večer skúmam všetky prejdené trasy a stúpania v tejto aplikácii. Ak ste na tom podobne, tak máte silný predpoklad vzniku závislosti.

Podkrovie a pivnicu považujeme za úložný priestor. V prípade, že nebývate v rodinnom dome s dostatkom úložného priestoru, tak pivnica prislúchajúca k vášmu bytu je prepchatá modelmi na cestu, do terénu a určite sa tam nájde aj niečo pre manželku či vaše deti. No hrôza!


Do bicykla investujeme pokojne aj dvojnásobok ceny vášho auta. Takto spoznáte pravého bikera na pretekoch. Z auta v hodnote maximálne 2 000 € vytiahne stroj, ktorý sa blíži aj trojnásobku ceny štvorkolesového „tátoša“. Aké sú ostatné príznaky pravej lásky k dvom kolesám? Všetky sa dozviete v článku 17 podozrivých vecí, ktoré robia len cyklisti publikovanom na stránkach WeLoveCycling.

Ako nás vidí svet?

Ale ako pôsobíme na tých ostatných? Ako nás vnímajú a čo nemôžu prijať? Myslím, že skoro každý deň musíte vysvetľovať svojej manželke, že tie nové tretry, ráfiky alebo pneumatiky skutočne potrebujete. Ak vás niekto počas pekného počasia v lete volá niekam k vode, tak vy si radšej oblečiete kraťasy, dres, zoberiete si dostatok gélov a vyrazíte na lov nových segmentov v spomínanej aplikácii na záznam vašej jazdy. Aké veci nikdy nepochopia ľudia, ktorí nejazdia?

Ako dokážeme vybehnúť na jedenáste poschodie bez toho, aby sme sa zadýchali? Toto nešportovci nevedia prijať. No keď si pravidelne dávate svoju porciu záťaže v sedle, bude pre vás nejakých 11 poschodí v práci ako malina.


Ako dokážeme odšliapať 120 kilometrov ešte pred nedeľňajším obedom? Pre smrteľníkov je to katastrofálna predstava. V žiadnom prípade by necyklisti nechceli nedeľné ráno prežiť touto aktivitou. Radšej teplo postele a voľný deň. No my vieme, že po takomto výjazde sa doplaví množstvo endorfínov, ktoré nás držia v skvelej nálade počas celého zvyšku víkendu.

Prečo do čerta stoja naše bicykle viac ako motorka alebo dokonca auto? Toto sme už asi vysvetľovali nie jednému nezasvätenému človekovi. A často si túto otázku kladieme aj my sami. A prečo vlastne je tá hodnota taká vysoká?

Kompletný zoznam nepochopiteľných vecí pre ľudí mimo nášho športu nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom 12 vecí, ktorých význam by necyklisti len ťažko pochopili.


Snobizmus na bicykli

Taký snob nám vie pokaziť akúkoľvek aktivitu. Ak na takého natrafíme v reštaurácii, tak sa nám nechce už ani jesť. O to viac je táto povaha nepríjemná na výjazde s niekým iným. Snob je kolega, ktorý strávi najviac času rozprávaním o cyklistike, ale v realite si dá do týždňa pár kilometrov. Portál WeLoveCycling zábavnou formou predstavuje 3 typy snobizmu.

Mestský snob na bicykli

Tieto typy ľudí nenechajú nevyužitú príležitosť rozprávať o tom, aké je nebezpečné chodiť po meste na bicykli. Čas športu je pre nich len cesta do práce a z práce. Inak nosia dresy cestných tímov, no sedia na celoodpruženom biku. Po práci zabehnú do kaviarne a majú po tréningu.


Snob z cestnej cyklistiky

Karbónové kolesá, karbónová sedlovka, karbónové okuliare, rám a vlastne všetko. Najpoužívanejšie slovo je v každom prípade karbón. A že trávia na tomto drahom stroji pár krátkych dní počas roka? Nevadí, hlavne nech vyzerám ako superhviezda. K tomu patrí oblečenie s potlačou nejakého World Tour tímu.


Článok Snobizmus na bicykli prináša aj ostatné typy takýchto ľudí a tieto texty sú doplnené videami, ktoré sa snažia zábavne vystihnúť všetky stereotypy. WeLoveCycling sa snaží prinášať aj uvoľnené a humorné články. Tak ako aj tento, tak aj ostatné príspevky zo sekcie Zábava treba čítať trocha s nadhľadom. Ale dávajte si pozor! Aby ste sa v nich nenašli a náhodou sa neurazili .
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Naše najlepšie videá - filmové ceny Titánový karbón 2023

Naše najlepšie videá - filmové ceny Titánový karbón 2023

Ktoré naše videá mali v roku 2023 najlepšie čísla? Vítame vás pri udeľovaní fiktívneho ocenenia Titánový karbón.
keyboard_arrow_up