Dážď, blato a nečakané rozuzlenie – Svetový pohár v Albstadte

Konečne sme začali sezónu horských bicyklov prvým svetovým pohárom v cross country. O atraktivitu sa postarali jazdci, počasie, trať a diváci. Čo sa všetko udialo?

Počasie na zmenenej trati v Albstadte urobilo svoje, rovnako ako aj ostatné premenné, neodmysliteľne patriace k svetu horských cyklistov. Úvodné kolo svetového pohára cross-country horských bicyklov malo svoj termín daný na 17. - 19. mája v nemeckom Albstadte.


Ako sme už minulý týždeň informovali, niektorí jazdci, medzi inými najmä A. Cooper, J. Neff, E. Batty a iní, vyjadrili svoje rozpačité názory na zmeny, ktoré sa udiali na trati v Albstadte. Kamenisté úseky a tie, v ktorých dominovali korene a prírodný povrch, boli z veľkej časti zasypané šotolinou, ktorá podľa vyjadrení organizátorov mala prispieť k zjazdnejšiemu charakteru trate počas nepriazne počasia. Pamätáme si na minulé prípady, kedy po výdatnejšom daždi bola trať naozaj blatistá, avšak takéto počasie je prirodzené, veď cyklistika, a predovšetkým tá horská je charakteristická zmenou podmienok, ku ktorým patrí aj blato.


Short Track

Piatkový Short Track, teda akási predzvesť nedeľňajších pretekov, bola nápovedou pre tých, ktorí chceli tipovať nedeľňajšieho víťaza. V dámskej kategórii už od štartu vládla bojovná atmosféra – predsa len pri dĺžke okolo 20 minút nie je nad čím rozmýšľať. O víťazke rozhodla až cieľová fotografia, ktorá určila za prvú ženu K. Courtney pred J. Neff. Za nimi nasledovali v odstupe 2 sekúnd K. Stirnemann a L. Indergand.
Mužské nabité pole, v ktorom v nedeľu bolo až 159 jazdcov, malo pri piatkových pretekoch povolených len 40 jazdcov. Napriek tomu sa doň vošli všetci podstatní adepti na víťazstvo. Po štarte sa na čele usadil Schurter s ostatnými jazdcami za jeho zadným kolesom. V poslednom kole sa pred neho dostal V. D. Poel a následne aj L. Forster. Prví 10 jazdci sa vošli do 8-sekundového odstupu. Na 11. mieste sa umiestnil Čech, O. Cink.


Nedeľné preteky

Aj keď sa v sobotu po trati preháňali kategórie U23, kde v mužoch dominoval F. Colombo o 2 sekundy pred dvojicou V. Dascalu a P. Anoine, trať nepreukázala výraznejšie známky “opotrebenia”. U žien rovnakej vekovej kategórie to bol boj L. Stigger a R. Eibl, keď v závere bola silnejšia prvá menovaná, pretínajúca cieľovú pásku so 14 sekundovým náskokom pred jej nemeckou súperkou.

Ženy elite sa na štarte rozostavili podľa výsledkov na piatkovom Short Tracku, kedy „pole-position“ mala majsterka sveta, Courtney, vedľa nej Neff, Stiernemann, Indergand, Langvad a ďalšie. Zatiaľ čo v kategórii U23 mali muži relatívne ideálne podmienky, ženy už zápasili s istou dávkou blata. Pred nedeľňajšími pretekmi žien ale trať aspoň ako-tak preschla, ale o suchu sa hovoriť nedalo. Hneď od úvodu zaútočila Neff, na ktorú sa však ešte počas úvodného kola dotiahla Courtney, ktorá od tohto momentu udával tempo celých pretekov. Neff v nasledovnom priebehu len naberala sekundu po sekunde, rovnako ako aj ostatné jazdkyne za Američankou. Výbornú formu predviedla Ukrajinka Y. Belomoyna. Jej posun z počiatočného 39. miesta na konci úvodného kola, až na 3. miesto v cieli s 1:31 za prvou, (s 2 najrýchlejšími časmi kôl – v 4. a 5.) nebol ničím iným, než ukážkou sily a techniky. Za nimi nasledovala A. Tauber so stratou 1:49 a A. Terpstra s 2:22.


V poobedňajších hodinách sa diváci okolo trate neúnavne hrnuli k páskam, aby si tak zabezpečili najlepšie miesto pred začiatkom mužských pretekov na celých 6 kôl s jedným úvodným. O tom, že počasie sa nebude s jazdcami maznať, mali realizačné tímy, rovnako aj diváci jasno - no každý z nich dúfal v to, že sa nenaplnia. Ako u žien, aj u mužov sme boli svedkami rozostavenia prvých pretekárov podľa ich výsledkov v Short Tracku. Na prvej „lajne“ tak hviezdili M. V. D. Poel, L. Forster, N. Schurter, M. Marotte, H. Avancini, A. Cooper, L Braidot a M. Flueckiger.


Prvé chvíle neprekvapili snáď nikoho, keď sa na čele objavil Schurter, nasledovaný V. D. Poelom – obrázok, ktorý sme často vídavali v minulej sezóne. Avšak rýchle tempo Švajčiara viedlo k vytvoreniu náskoku. V. D. Poel sa ale na konci prvého kola prepadol až na 19. pozíciu. V závese za Ninom teda boli Avancini, Flueckiger, Vogel a Sarrou. V nasledujúcich kolách sa situácia ale zásadne zmenila. A. Cooper s dvoma defektmi už nebojoval o čelné priečky, rovnako ako ani Čech, O. Cink, ktorý až do 3. kola jazdil na 7. pozícii. No po páde odstúpil. Preteky ale nabrali odlišný spád, keď sa počasie rozhodlo zaúradovať. Práve druhé kolo bolo zlomové – Flueckiger obehol Shurtera a začal sa postupne vzďaľovať zvyšku štartového poľa. S ním jazdiaci Sarrou ešte v 4. kole dokázal ako-tak zažehnávať stratu kontaktu, ale na konci kola už zaostával o 11 sekúnd. Veľký „comeback“ zaznamenal M. V. D. Poel, mažúci náskok pred ním jazdiacich jazdcov kolo po kole. Počas 4. okruhu sa usadil na 3. pozícii, z ktorej sa až v záverečnej časti posledného kola dostal pred Sarroua a odniesol si tak 2. miesto za Flueckigerom.


Schurter bude chcieť na tento deň dozaista zabudnúť, keďže preťal cieľovú pásku až na 6. mieste so stratou 1:39. Ako sám uvádza: „Ťažký deň v práci. Nie som nadšený zo svojho výkonu. Začal som podľa plánu – urobil som preteky ťažkými, avšak keď začalo pršať, veci sa mi vymkli spod kontroly a už som len bojoval o udržanie mojej pozície.“

Zaujímavosťou je aj štart J. Kulhavého, olympijského a svetového šampióna, ktorý ukončil svoje pôsobenie už po úvodnom kole.


Slováci

Na štarte ženskej elite kategórie bola aj výprava zo Slovenska, teda konkrétne iba jedna pretekárka, J. Keseg Števková. Tá štartovala až z 5. desiatky. Počas prvého kola sa však prepadla ešte hlbšie a následne v 5. kole ukončila preteky, keď jej víťazka nadelila 1 kolo. Medzi mužmi sme mali tiež len jedného pretekára, avšak s výbornými výsledkami v uplynulých týždňoch. M. Haring štartoval z polovice štartovného poľa – v úvodnom kole bol 71. Napriek tomu sa stabilným výkonom prepracovával počas celých 6 kôl až na finálnu 43. priečku so stratou 6:34.

Ďalšie kolo svetového pohára sa bude konať už tento týždeň v českom Novom Meste na Morave v termíne 24. až 26. mája 2019.

Bude Schurter opäť dominovať ako po minulé roky, alebo je to chvíľa pre mladých jazdcov?

(Zdroj foto: FB/UCI MountainBike)
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up