Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko) - deň prvý

Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko) - deň prvý

Rekordný počet 24 krajín sa oficiálne prihlásilo na Majstrovstvá sveta v cyklokrose v holandskom Hoogerheide. Je to o tri viac ako na predchádzajúcich majstrovstvách v talianskom Trevise v roku 2008 alebo belgickom Hooglede-Gits v roku 2007. Nováčikom je Cyprus, po rokoch prestávky sa zúčastňujú pretekári Rumunska a Ruska. V štyroch kategóriách je prihlásených viac ako 200 pretekárov.

Hoogerheide je malá dedinka ležiaca na holandsko-belgických hraniciach, iba 25 km od významného belgického prístavu Antverpy. V zime žije cyklokrosom, každoročne usporadúva významné preteky zaradené buď do Svetového pohára alebo do série Superprestige. V organizačnom štábe pretekov je aj Adri van der Poel, miestny rodák, majster sveta v cyklokrose v roku 1996. Práve Adri van der Poel vytýčil 3040 metrový okruh ležiaci na rovine pod úrovňou mora. Počasie bolo ideálne na rýchle preteky – chladné, veterné avšak slnečné, podklad bol premrznutý.

Preteky juniorov na 40 minút
Slovensko bolo v predchádzajúcich rokoch v tejto kategórii úspešné – majstrom sveta v roku 1984 ešte v československom drese sa stal Ondrej Glajza, na druhých miestach sa umiestnili v roku 1992 Vojtech Bachleda, v roku 2006 Robert Gavenda a minulý rok Peter Sagan, na treťom mieste v roku 1983 skončil Peter Hric. V Hoogerheide v slovenskom drese štartoval len Matej Medveď, ktorý skončil na 24. mieste so stratou 1:29 min. na víťaza.

Juniorom celú sezónu dominoval domáci Tijmen Eising. Po víťazstvách na majstrovstvách Európy, národných majstrovstvách a vo Svetovom pohári pridal čerešničku na tortu ziskom titulu majstra sveta na zamrznutej ale rýchlej trati, čím rozradostnil tisícky domácich fanúšikov.

Chcem byť ako Lars Boom, budem kombinovať cyklokros s cestou“ povedal viťaz po pretekoch. Najlepší štart mal nemec Michael Schweizer, avšak po vjazde do terénu prevzal vedenie Eising. Vedenie si udržal aj napriek pádu v jednej technickej pasáži. „Pred štartom som vedel, že musím byť rýchly hneď od začiatku. Po predbehnutí Schweizera som si začal vytvárať náskok, čo sa ukázalo ako rozhodujúci krok. Náskok som strácal na cestných úsekoch v protivetre, avšak získaval som ho naspäť v terénnych pasážach.“ Po šiestich okruhoch si pred cieľom mohol dovoliť zoskočiť z bicykla a prejsť cez pásku peši so zdvihnutým bicyklom.

Pol minúty za ním šprintovala do cieľa skupina jedenástich jazdcov, bojujúca o zvyšné dve miesta na pódiu. Najrýchlejší bol holanďan Corne van Kessel pred francúzom Alexandre Billonom. Na ďalšieho favorita belgičana Wietsa Bosmansa zostalo až štvrté miesto. Van Kessel bol prekvapený zo zisku striebornej medaily: „Dúfal som, že skončím niekde okolo šiesteho miesta a výsledok je pre mňa neuveriteľný. Spolu s van der Haarom sme brzdili skupinu a pomáhali Tijmenovi. Bolo to tvrdý boj s talianmi a belgičanmi“.

Štartovalo 51, dokončilo 50 pretekárov.

1. Tijmen Eising (Holandsko) 40:06 min.
2. Corne van Kessel (Holandsko) +25 sek.
3. Alexandre Billon (Francúzsko)

24. Matej Medveď (Slovensko) + 1:29 min.


Preteky u-23 na 50 minút

UCI CXV kategórii u-23 dominoval celú sezónu nemec Philippe Walsleben a zvíťazil aj v Hoogerheide. Nemci zopakovali holandské double z juniorov, nemec Christoph Pfingsten vyhral cieľový šprint pred Pawlom Szczepaniakom (Poľsko). Triumf nemcov zavŕšil Sascha Weber ziskom piateho miesta. Walsleben je prvým nemcom, ktorý získal titul majstra sveta v kategórii u-23.

Walslebenove víťazstvo sa zdalo byť ľahkým, avšak on ho považoval za mimoriadne obtiažne: „Bol silný vietor a bolo nepríjemné jazdiť sám, ale bol som schopný ísť preč a náskok udržať.“ Walsleben sa pokúsil o prvý útok v druhom okruhu, ale na rýchlej trati sa mu únik nepodaril. V nasledujúcom okruhu však už bol úspešný a náskok pred skupinou prenasledovateľov udržal až do konca pretekov. V piatom okruhu Christian Cominelli (Taliansko) a Quentin Bertholet (Belgicko) tvrdo útočili a získali malý náskok pred ďalšími prenasledovateľmi. Zásluhou Pfingstena a Szczepaniaka však bol ich náskok pred cieľom zlikvidovaný. „Bola to výborná príležitosť, ale belgičan nespolupracoval“ povedal Cominelli. „Dal som všetky sily do útoku, boli sme však dostihnutí a v záverečnom finiši mi chýbali.

Walsleben túto sezónu vyhral, čo sa dalo. Zo všetkých štartov sa mu nepodarilo vyhrať len trikrát. Bol aj majstrom Nemecka v kategórii elite. Pôvodne plánoval vyhrať salámovou metódou – neustálymi útokmi a zrýchlovaniami zmenšovať skupinu. V treťom kole sa však za ním neudržal žiadny súper.

Pfingsten vyhral finiš prenasledovateľov a získal striebro. Zopakoval tak svoj úspech spred štyroch rokov, keď v nemeckom St. Wendeli bol tretí v kategórii juniorov. „Cítil som, že poľský jazdec vyhrá našu skupinu, bol neustále vpredu. Mal som zlý štart, do skupiny som sa prepracoval, až keď Philipp bol preč. Potom som sa snažil skupinu brzdiť a pomôcť mu. Trať mi ideálne sadla, bolo to skoro ako cestné preteky.

Tretí Szczepaniak bol najrýchlejší v poslednom okruhu, čo ho dostalo na tretie miesto. „Spočiatku som bol nervózny a nevedel som, akú zvoliť taktiku v tak veľkej skupine. Snažil som sa byť čo najviac vpredu. Dva okruhy pred cieľom som mal mechanické problémy a musel som zastaviť v boxoch. Som spokojný, že som nakoniec skončil tretí.

Slovensko reprezentovali Robert Gavenda a Robert Bachratý. Gavenda sa oproti minulému roku (27.) polepšil, aj napriek nevydarenej sezóne sa očakávalo jeho lepšie umiestnenie.

Štartovalo 56, dokončilo 55 pretekárov.
1. Philipp Walsleben (Nemecko) 52:48 min.
2. Christoph Pfingsten (Nemecko) +21 sek.
3. Pawel Szczepaniak (Poľsko)

20. Robert Gavenda (Slovensko) +1:20 min.
52. Robert Bachraty (Slovensko) +5:30 min.

zdroj: cyclingnews.com, sita
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bachureňská Winter MTB sedmička 2024 – odštartovať sezónu a obhájiť minulý ročník

Bachureňská Winter MTB sedmička 2024 – odštartovať sezónu a obhájiť minulý ročník

Dnes som si pre vás pripravil reportáž z mojich prvých pretekov tejto sezóny. Poďte sa so mnou pozrieť, ako sa mi darilo.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Rok sa s rokom stretol a areál X-BIONIC Sphere v Šamoríne opäť priláka cyklokrosových nadšencov.
keyboard_arrow_up