Boj o ružový dres začal - pozrite si sumár zaujímavostí z úvodu Giro d´Italia

Počas uplynulého týždňa sme mali možnosť sledovať výkony svetových jazdcov na jedných z trojice Grand Tours – Giro d´Italia. O tom, že to nebolo nuda, vás hádam presvedčí nasledujúci sumár.

103. ročník Gira už svojou históriou hovorí o množstve jazdcov, udalostí, súbojov a v neposlednom rade aj víťazstiev na pôde Talianska. Nemusíme teda ani hovoriť, že aj tento ročník je svojim priebehom jedinečný – vznikajú na ňom situácie, ktoré sa nebudú opakovať. Pozrime sa na kľúčové momenty, ktoré charakterizovali prvý celok.


Roglič v životnej forme

Slovinský pretekár, ktorý ešte donedávna trénoval skôr na lyžiach než na cestnom bicykli, vedie vyrovnanú sezónu, ktorá je len nadviazaním na minuloročné úspechy. V tomto ročníku Gira už od úvodného prológu udáva tempo pre tých, ktorí chcú získať ružový dres. Práve víťazstvo v úvodnej individuálnej časovke mu zabezpečilo držanie vedenia až do 6. etapy. Táto časovka, dlhá 8 km so stúpavým charakterom najmä v druhej polovici, mu zaručila až 19 sekundový náskok na S. Yatesa. Navyše posledná etapa celku, teda 9., ktorá bolo rovnako tak individuálnou časovkou so záverečným stúpaním, ukázala, že Roglič má skvelú formu – 11 sekúnd pred majstrom Európy v časovke, Campenaertsom, a vyše minúty na všetkých ostatných pretekárov.

Viviani vyradený z boja o víťazstvo v etape


Elia Viviani, snáď ako každý šprintér, musí mať v sebe kúsok priebojnosti a dravosti. Povedzme si to priamo – bez toho sa nedokážete prebojovať na čelo, predovšetkým v skupine desiatok jazdcov, bažiacich po víťazstve. V 3. etape mu však rozhodcovia nepriali. Vinou bolo jeho prílišné vyklonenie sa z dráhy šprintu, čím obmedzil po jeho ľavej ruke šprintujúceho Demara a Moschettiho. Našťastie sa to zaobišlo bez úrazu a Viviani proti rozhodnutiu výraznejšie neprotestoval. Víťazstvo v tejto etape, končiacej v Orbetelle, pripadlo tak druhému na páske, Gaviriovi.


Taliansky nositeľ ružového dresu, V. Conti

Valerio Conti nie je vyslovene “hviezdnym” pretekárom. Popravde, nie je na to ani výraznejší dôvod. Mladý, 26-ročný pretekár, ktorý v tomto roku zaznamenal najväčšie úspechy v podobe 4. miesta v celkovom poradí na Vuelta a San Juan, a druhé miesto v celkovom poradí na Tour of Turkey, získal v 6. etape cenné prvenstvo. Aj keď v nej skončil „až“ ako druhý, náskok, s ktorým prišiel do cieľa pred pelotónom, ho priam katapultoval pred samotného nositeľa ružového dresu, Rogliča. Stal sa tak talianskym hrdinom – nositeľom ružového dresu na talianskom podujatí. Navyše mal počas nasledujúcich etáp k dobru vyše 5 minút na spomínaného Slovinca. Aj po jeho postupnom okresávaní Conti bude držať maglia rosa aj v 10. etape.


Okruh možných víťazov sa zužuje

Cyklistika je jednoducho taká, že pri nástupe aj do ľahkej etapy si nemôžete byť istí, že nastúpite aj do tej nasledujúcej. Niečo podobné sa prihodilo aj Dumoulinovi, víťazovi Gira z roku 2017. Počas 4. etapy do Frascati pri skupinovom páde najprv stratil v cieli cenné sekundy (vyše 5 minút v celkovej klasifikácii) a na ďalší deň odstúpil z pretekov. Okrem neho sa s Girom lúčili aj Koren, Ten Dam, Modolo, a v neposlednom rade aj Gaviria, ktorý nedokončil 7. etapu.

Dve víťazstvá pre Ackermanna


Tímový kolega nášho P. Sagana, Pascal Ackermann, sa už v úvodných etapách Gira blysol v naozaj žiarivom svetle. Najprv zvíťazil v 2. etape počas šprintu nad Vivianim, Ewanom, Gaviriou a ostatnými. V ďalších etapách potvrdil formu najprv 3. miestom a následne 4. v 4. etape. To všetko len preto, aby v etape s poradovým číslo päť znovu ukázal, že ani po piatich vypätých dňoch nepotrebuje oddychovať. Druhé víťazstvo, tentoraz pred Gaviriom a Demarom, znamenalo upevnenie v boji o fialový dres. V bodovacej klasifikácii má tak 150 bodov, čo je o vyše 50 viac, než má druhý v poradí, Demare.

Aj keď sa na Gire neobjavilo viacero svetových mien, napríklad Froome, Thomas, Bardet, Quintana, Valverde a iní, stále môžeme pri sledovaní každej jednej etapy cítiť bojovnosť a vidieť veľké výkony. Rovnako je Giro d´Italia takmer vždy nevyspytateľné a práve z toho dôvodu sa teší takej popularite medzi Grand Tours.

Zdroj fotografií: FB/UCI
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Giro som si v poslednej dobe obľúbil viac ako Tour a to už je čo povedať. Aké prekvapenia a senzácie nám priniesol tento ročník?
Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Úprimne sa rovno priznám, že Vuelta nikdy nefigurovala medzi pretekmi, na ktoré by som „čumel“ od začiatku do konca s tvárou prilepenou na televízore, vždy sa mi ušlo len pár etáp.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up