Zo života Slovenského cykloklubu - čo sa udialo v roku 2018?

Slovenský cykloklub spracováva každoročne časopis Cykloturistické novinky, ktorý predstavuje aktivity klubu ale aj zopár ďalších užitočných tipov. Pozrite sa na stručný výber toho najzaujímavejšieho...

Nie vždy je ten náš cyklistický svet len o pretekoch, testoch, lepších komponentoch, alebo kvalitnom pružení. Bez ciest a hlavne značených, by sme si jednoducho tú jazdu nevychutnali naplno, v krásnom prostredí prírody, alebo v dostatočnej vzdialenosti od premávky.

Vďaka Slovenskému cykloklubu si to môžeme dovoliť. 25 rokov jeho fungovania nám sprostredkovalo cez 10 000 km cyklotrás, a zároveň ako člen ECF (Európska cyklistická federácia) napája slovenskú cyklosieť na zahraničnú. Netreba zabudnúť ani na spoluprácu na niekoľkých stovkách cyklo projektov pre širokú verejnosť v rámci celého Slovenska. Poďme sa však pozrieť, aké novinky si pre nás SCK pripravil.


Eurovelo 13 – modernizácia medzinárodnej cyklotrasy

Projekt je v programe INTERREG SK – AT, ktorého partnermi sú aj Bratislava Tourism, Trnavský samosprávny kraj a na rakúskej strane Weinviertel, ktorý je hlavným partnerom. Cieľom projektu je zatraktívnenie medzinárodnej trasy v celej dĺžke od Moravského Svätého Jána až do Bratislavy. Pod tým všetkým sa skrýva napríklad obnova značenia, nové infotabule nadväzujúce aj na rakúsku stranu, či cykloservisné stojany a servisné centrum. Doba realizácie projektu sa odhaduje na tri roky, počas ktorých sa budú jednotlivé kroky postupne realizovať.


25. výročie vzniku SCK

Tento rok oslavuje Slovenský cykloklub 25. výročie fungovania, ktoré sa začalo v roku 1994. Za toto obdobie sa táto organizácia rozrástla, pripojila k sebe 14 klubov a má celoslovenskú pôsobnosť. Nehovoriac o vydaní niekoľkých sprievodcov, máp, metodických materiálov a v neposlednom rade zaškolení nových značkárov turistických trás, ktoré tak radi navštevujeme. Všetky tieto poznatky sa rozhodli vložiť do knihy, ktorá bude prierezom histórie a činnosti cykloklubu.


Považský Inovec od roku 2011 až po súčasnosť

Myšlienka vzniku BikeParku Považský Inovec vznikla v roku 2011. Vhodnosť tohto kraja pre cyklotrasy sa nedá spochybniť, keďže si môžeme počas jazdy užiť krásy Beckovského, Topoľčianskeho a Tematínskeho hradu a Hlohovského zámku, alebo si pozrieť celý kraj z drevenej rozhľadne na Panskej Javorine. Dokopy je k dispozícií v tomto BikeParku 481 km značených cykloturistických trás. Stačí si už len vybrať.

Cykloportál sa rozrastá

Neustála práca prináša ovocie v podobe nových značených a legálnych trás v každom kraji. No neostáva to len pri raste trás, ale aj krajov. V najbližšom období sa tento počet rozrastie aj o Bratislavský samosprávny kraj. Vybrať si aktuálne môžete z 517 vyznačených cyklotrás, ktoré sú rozdelené do jednotlivých krajov. Ak sa predsa rozhodnete otestovať jednu z trás, máte k dispozícií informácie o dĺžke, prevýšení, povrchu a stiahnuť si môžete GPX súbor, ktorý si vložíte do svojej GPS navigácie. Ak sa však chcete dozvedieť viac informácií z “kuchyne” cykloklubu, nesmiete vynechať cykloportal.sk, ktorý je neustále aktualizovaný o nové poznatky.


Zo života značkára

Predstava jednoduchej práce, túlanie sa lesom, a sem tam niečo označiť je vzdialená realite tejto pozície. Za celou tvorbou novej, značenej cyklotrasy sa skrýva veľký počet procesov, ktoré sa nedajú vynechať. Vedel by vám o tom povedať aj človek, ktorý prešiel z dream-jobu lesného projektanta (taxátora), ktorého úlohou bolo zmapovať každý dielec lesa, naplánovať pestovné, alebo ťažobné opatrenie, o ktorom následne rozhodovali odborní lesní hospodári. Teraz je z neho plnohodnotný značkár, ktorý sa na les pozerá z jeho mimoprodukčných funkcií, medzi ktoré patria aj nové cyklotrasy.


Čo tak stať sa členom SCK?

Je to úplne jednoduché a zároveň aj prospešné. Členstvo sa od roku 2018 zmenilo, vytvoril sa nový dizajn preukazu, číslovanie a databáza. Prináša to aj výhody, nakoľko SCK nabralo nové partnerstvá, členovia majú možnosť využívať tieto výhody v 16 partnerských firmách. Samozrejme nie je to len o výhodách, skrýva sa za tým aj podpora myšlienky, ktorú SCK prezentuje, no členovia majú aj možnosť priložiť ruku k dielu a pomôcť pri tvorbe cykloturistického značenia, alebo sa zúčastniť na cyklo dovolenkách.

Celé číslo vydania Cykloturistické novinky 2018 v PDF si môžete stiahnuť zadarmo na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
keyboard_arrow_up