ŠKODA Family - viac než len preteky pre deti

Novinkou tohtoročnej série ŠKODA BIKE OPEN TOUR je rodinná kategória ŠKODA Family, vďaka ktorej môžu malí cyklisti ochutnať atmosféru skutočných pretekov.

Počas troch kôl série vo Svätom Jure, Hronseku a Levoči, si získala svojich fanúšikov v radoch cyklorodiniek. Cieľom ŠKODA bolo okrem bohatého sprievodného programu priniesť na podujatia aj nenáročnú trasu, ktorú by bez problémov zvládli aj deti a mohli by sa tak ocitnúť v úlohe „veľkých” pretekárov, na ktorých sa prišli pozrieť všetci diváci.


O čo vlastne ide?

Kategóriu Family tvorí dvojica dospelej osoby a dieťaťa vo veku 8-14 rokov, ktorí štartujú spolu. Každý z dvojice musí ísť na samostatnom bicykli. Dieťa musí mať písomný súhlas zákonného zástupcu. Pri dojazde do cieľa musí byť maximálny odstup medzi dvojicou 15 sekúnd. Vyhodnocuje sa čas druhého z dvojice.


Výzva v Rajeckých Tepliciach

Na malých bikerov a ich dospelý doprovod čaká už tento víkend na ŠKODA MTB MARATÓNE Rajecké Teplice, ktorý bude štvrtým kolom série ŠBOT, zatiaľ najväčšia výzva. Trať s dĺžkou 18,5 km a prevýšením 422 m preverí budúcich šampiónov. Ide zatiaľ o najdlhšiu trasu kategórie Family tohtoročnej série, avšak určite netreba deti strašiť, či nútiť ich do životných výkonov. Nie je dôležité prísť do cieľa najrýchlejšie, jazdu si treba predovšetkým vychutnať, navyše ak sa jedná o krásne prostredie Rajeckej doliny obklopenej vrcholmi Malej Fatry. Určite to vám aj deťom pripraví nevšedný zážitok.


A čo na to rodičia?

Zatiaľ najúspešnejším kolom série pre Family kategóriu boli preteky v Levočskej Doline. Na štarte sa objavilo 64 malých aj veľkých pretekárov. V mnohých prípadoch sa rodičia na štarte obávali, či budú svojim odhodlaným detským „sparingom” na trati stíhať . My sme využili príležitosť a spýtali sa otecka Milana, ktorý absolvoval štvorkilometrovú trasu so svojím 5 ročným synčekom, prečo sa tak rozhodol?

„Ahojte bikeri aj všetci milovníci prírody. V prvom rade by som vám chcel popriať krásne leto plné nielen pohody ale aj dobrodružstiev, ktoré nám odštartovali parádne preteky v Levočskej Doline. Je super, že sa takéto podujatia organizujú vo viacerých kútoch Slovenska. Konkrétne tento, keďže som z Popradu, máme my Tatranci priamo pod nosom. Krásnu prírodu a skvelé možnosti bikovania nielen pre singletracky, ale vedia si tu nájsť svoje aj rodiny s deťmi. A práve preto sme tu..


Som rád, že sú usporiadatelia, ktorí myslia aj na túto kategóriu. Keďže dnešná doba, ako ju všetci nazývajú – „dobou možností" sa mi zdá, že skôr priklincuje dnešné deti a mládež k počítačom a rôznym hrám, je na nás rodičoch, aby sme takéto športové možnosti využili a zúčastňovali sa ich. Samozrejme, hýbeme sa nielen my, ale vedieme k tomu aj naše deti a ukazujeme im na vlastnom príklade, ako sa dá zmysluplnejšie využiť čas... byť spolu a v prírode. Nedávno som čítal krásne motto, také na zamyslenie... „Všetci riešia, akú prírodu tu zanecháme pre naše deti, ale nikto neuvažuje nad tým, aké deti tu zanecháme pre prírodu.” Týmto chcem vyzdvihnúť aj edukatívnu stránku celých pretekov v Levoči. Bolo super vidieť, ako boli organizátori aj v tomto smere perfektne pripravení. Nielen sme videli a počuli, že sa to dá, ale sme k tomu aj naozaj prispeli. Naše deti reálne prišli do kontaktu s informáciami, prečo a ako nakladať s odpadom, zbytočne ho netvoriť a vôbec pristupovať k veciam zodpovedne.


Nedá mi však popri všetkej tej chvále aj niečo trošku nevytknúť. A to je štýl trasy, ktorá bola určená pre rodiny s deťmi. Zdalo sa mi jednotvárne ísť 4 km po asfaltovej ceste hore kopcom a to isté aj späť. Určite sú aj iné možnosti, ako v danej lokalite vytýčiť trasu, aby bola zaujímavá a motivačná pre väčšie ale aj menšie deti. To je asi jediná vec, ktorú by mohli ešte organizátori trochu viac prešpekulovať. V každom prípade ďakujeme za možnosť zúčastniť sa a užiť si tento deň naplno.”


Ak teda ešte nemáte na tento víkend program, príďte si aj spolu s deťmi zajazdiť do Rajeckých Teplíc a podporiť tak v nich športového ducha. Po úspešnom dojazde do cieľa ich čaká pamätná medaila a na tých, ktorým by bicyklovanie nestačilo, čaká pestrý sprievodný program počas celého dňa.
report_problem Našiel si v texte chybu?

ŠKODA MTB Rajecké Teplice

calendar_today 15.06.2019
format_list_numbered 4. kolo - Škoda Bike Open Tour
label MTB maratón
place Rajecké Teplice (Slovensko)

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Reportáž: Škoda Slovenský raj - s deťmi na MTB maratóne

Reportáž: Škoda Slovenský raj - s deťmi na MTB maratóne

Tretie kolo ŠKODA BIKE OPEN TOUR sa uplynulý víkend presunulo do jednej z najkrajších oblastí Spiša - Slovenského raja, a môj „happy baby tím” si takúto akciu rozhodne nemohol nechať ujsť.
keyboard_arrow_up