Tesné víťazstvo a prekvapenia na trati - Svetový pohár v zjazde Leogang 2019

Tesné víťazstvo a prekvapenia na trati - Svetový pohár v zjazde Leogang 2019

Uplynulú nedeľu sme boli svedkami pravého napätia na okruhu svetového pohára
v rakúskom Leogangu. Pre niektorých nevšedná trať priniesla nejedno zaujímavé
vyvrcholenie.

Po minulotýždňovej návšteve v škótskom Fort Williame sa priaznivci a fanúšikovia zjazdu mohli tešiť na ďalšiu dávku napätia v srdci Európy. Leogang sa v kalendári svetového pohára UCI objavuje už niekoľko rokov, avšak niekdajšie vyjadrenia viacerých pretekárov na kvalitu trate, jej „bike-parkovosť“, či nedostatok prírodných prekážok, pôsobili negativisticky. Tento rok organizátori pridali viaceré úseky, ktoré na jednej strane spomaľovali priebeh jazdy a súčasne navyšovali technickú náročnosť.

Vali Höll s 18 sekundovým náskokom v cieli


I keď je ženská cyklistika často v úzadí pozornosti médií a divákov,rakúsky fenomén Vali Höll je zaručeným lákadlom. Mladá, 18-ročná jazdkyňa, sa už od začiatku svojho pôsobenia v najvyššej súťaži prezentuje neprekonateľnými výkonmi. Po minulotýždňovom „výpadku“, kedy z dôvodu pádu obsadila 2. miesto za Annou Newkirk, si na domácej pôde len zopár kilometrov od miesta kde býva, napravila chuť. Ak by sa jej čas porovnal s časmi žien elite, skončila by na 3. mieste za Ninou Hoffmann a Tracey Hannah.


Majster sveta predviedol famóznu jazdu

Loic Bruni, už trojnásobný majster sveta v zjazde, sa ešte pred nedeľňajším finále neradil medzi top favoritov. Dôvodom bola jeho absencia na tréningových jazdách. Ako sám povedal, v Leogangu si pred poslednou jazdou urobil len 3 plné kolá. Napriek tomu svojou rýchlosťou potvrdil oprávnenosť nosiť dúhový dres. V cieli sa tešil z vyše 3 sekundového náskoku pred B. Kerrom. V tej chvíli však na vrchole kopca čakala ešte desiatka jazdcov. Najbližšie sa dostal G. Minaar so stratou len 0,324 s, tretí bol T. Brosnan s 0,746 s.


Medzi ženami dominovala Tracey Hannah

Pre zranenie, ktoré Tahnee Seagrave vyradilo ešte počas kvalifikácie vo Fort Williame, sa pole favoritiek pred záverečnými jazdami v Rakúsku o čosi zúžilo. S najlepším kvalifikačným časom vstupovala na trať ako posledná T. Hannah. Na štart sa v nedeľu postavilo 15 žien. Pred poslednými dvoma trónila v horúcom kresle Nina Hoffmann so 7 sekundovým náskokom na K. Weatherly. Po tom, ako pri páde v úvode trate bolo jasné, že R. Atherton neohrozí tento čas, bol rad na T. Hannah. Tá ale predviedla bezkonkurenčnú jazdu a v cieli sa v zelenom políčku objavil náskok 2,435 s.

Athertonovci nemali svoj deň

Gee Atherton, niekdajší majster sveta a viacnásobný držiteľ víťazstiev zo svetového pohára sa v posledných rokoch potýka s nepríjemnosťami spôsobenými zraneniami a nekonzistentným priebehom sezóny. Cez víkend v elitnej kategórii obsadil 39. miesto. Naopak, jeho sestra Rachel dominuje v uplynulých sezónach, s výnimkou tej poslednej. Po páde ale už nedokázala zmazať stratu a výsledné 15. miesto s 28 s stratou jej dozaista nevyčarilo úsmev na tvári.


Slováci bez účasti

Naši jazdci sa v snáď najmenej vzdialenom svetovom pohári neprezentovali. Adam Rojček sa po páde vo Fort Williame, kedy si narazil rameno, z pochopiteľných dôvodov nezúčastnil v treťom kole SP. S rovnakým verdiktom sa skončilo pôsobenie Rasťa Baránka, ktorý sa síce zúčastnil jázd počas meraného tréningu, ale v poslednej z nich si narazil palce pravej ruky, ktoré mu nedovolili zúčastniť sa následnej kvalifikácie. Prajeme skoré uzdravenie a skorý návrat.


Záznam z oboch elitných kategórií si môžete pozrieť na tomto odkaze. Výsledky všetkých kategórií sú dostupné na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
keyboard_arrow_up