Novinka: Cannondale Topstone Carbon - odpružený gravel

Prémiová značka bicyklov Cannondale dnes predstavila zásadnú novinku vo svete gravel a all-mountain cestných bicyklov. Nový model nesie názov Topstone Carbon a jedinečným ho robí najmä systém pruženia Kingpin.

To, že je svet gravel bikov na vzostupe, si všimol každý. Táto kategória spája svet cestných a horských bicyklov. Lenže citlivo preniesť niektoré technológie zo sveta MTB je výzva a možné smerovanie naznačuje táto novinka. Budúcnosť ukáže, či náhodou nestojíme pri zrode nového štandardu pre gravel jazdenie.


Kingpin

Ako citlivo zakomponovať pruženie na gravel bike sa pokúsili vyriešiť inžinieri americkej značky. S dôrazom na hmotnosť a minimálnu starostlivosť sa rozhodli využiť vlastnosti karbónu. Pohyb zadnej stavby je postavený na systéme ohybu samotného materiálu pri strede a naopak, pri napájaní zadnej stavby k sedlovej trubke slúži oska. Takto postavený systém nevyžaduje žiadnu servisnú starostlivosť alebo nastavovanie, ako poznáme pri tlmičoch. Výrobca uvádza, že toto pruženie je ekvivalentom použitia širšieho obutia o 9 mm. A vieme, širší plášť = viac pohodlia. Keďže nie je pruženie postavené tak, ako to majú iní výrobcovia - len na pružení sedlovkou, systém funguje aj pri jazde zo sedla. Kingpin s pohybom sedlovky zabezpečí teoretický "zdvih" až 30 mm.


Veľkosti

Pri novinke je možné vyberať z 5 veľkostí pri mužoch a z 3 pri ženách. Čo je dôležité podotknúť - vzhľadom na systém Kingpin sa pri každej veľkosti individuálne kalkulovalo s konkrétnou geometriou. Rôzne veľkosti, rôzne uhly, iný tlak na materiál...


Ďalšie vychytávky

Vzhľadom na určenie biku je rám pripravený na montáž až 3 košíkov na vodu, rôznych nosičov na tašky a blatníkov. Takže vydať sa na dlhšie dobrodružstvá cestou-necestou nie je žiadny problém. A navyše, rám obkročí obutie široké až 40 mm, takže o pohodlie bude postarané. Rám je tiež pripravený na montáž teleskopky s vnútorným vedením kábla.



Výbava

Základný model začína s výbavou na sade Shimano 105. Cena stúpa s Ultegrou RX (gravel verzia klasickej sady) a vrcholný model je osadený novým SRAMom Force eTap AXS s prevodmi 2x12.


Cannondale senzor

Zaujímavým riešením dostupným s týmto modelom bude vybavenie náboja snímačom, ktorý zaznamenáva bežné hodnoty ako klasický cyklopočítač. Je vybavený internou pamäťou a je ho možné spárovať s aplikáciou od Cannondale cez váš telefón. Okrem klasických údajov bude v aplikácii možné tiež dohľadať miestnych dílerov značky, ohlási vám, podľa prejdených km, že je čas na servis, alebo vám zobrazí, koľko emisií CO2 ste ušetrili. Výdrž baterky je udávaná na asi jeden rok.


Viac informácií je od dnes dostupných na stránkach výrobcu, na Instagrame, Facebooku alebo na YouTube.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Kombinácia elegancie, odolnosti a výkonu od najstaršieho výrobcu bicyklov na svete vôbec neznie zle. Pozrite sa spolu s nami na detaily gravelu Arcadex od Bianchi.
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
keyboard_arrow_up