Enduro World Series: Päť zaujímavých poznatkov zo zdravotníckej štúdie EWS

Enduro World Series: Päť zaujímavých poznatkov zo zdravotníckej štúdie EWS

EWS (svetová enduro séria) vydala doposiaľ najväčšiu publikovanú štúdiu zameranú na zranenia na horských bicykloch. Výskum trval takmer tri roky, a priniesol množstvo zaujímavých informácií.

Cieľom tejto štúdie však nebol len zber informácií o zraneniach počas EWS, ale pohľad na problematiku zo širšieho spektra. Celý zber informácií trval takmer tri roky, a finálna správa sa skladá z dvoch častí. Dáta v prvej časti zahŕňajú viac ako 2000 pretekárov zo 46 krajín počas desiatich pretekov EWS. Druhá časť vznikla dotazovaním amatérskych cyklistov, z ktorých mnoho preteká na národnej úrovni, výsledkom čoho sú poznatky od takmer 2000 ľudí zo 60 krajín. Aké kľúčové vedomosti nám teda priniesla táto správa?


Ženy sú zraniteľnejšie

Na prvý pohľad pomerne obligátnu informáciu treba ale doplniť; výskum hovorí o tom, že ženy majú zranenia častejšie, tie sú ale v prípade mužov intenzívnejšie a ťažšie. Počas dvoch sezón EWS sa zranilo zhruba 12% žien, zatiaľ čo mužov len 9%. Tí sa zo svojich zranení zotavovali v priemere 13 dní, čo je viac, ako polovica času, ktorý regeneráciou strávili ženy. V druhej časti štúdie sa čísla nápadne podobali, keď sa so zraneniami potýkalo 55% amatérskych cyklistiek, zatiaľ čo cyklistov “len” 40%.


Väčšina zranení sa deje v tréningu

Z výsledkov dotazovania v druhej časti vyplynulo, že priemerná skúsenosť cyklistov činí 4,3 roka jazdenia. Z celkového počtu 1940 pretekárov bolo zaznamenaných 1234 zranení, a 823 (66,7%) z nich sa udialo počas bežných výjazdov. Zvyšných 411 teda prinalieha pretekom, alebo tréningu v rámci pretekov. Jazdci na úrovni EWS zaznamenali percentuálne najmenší počet zranení v bežnom tréningu, ale naopak vyššie percento počas pretekov.


Hlava, ramená, kolená,…

Ďalšie informácie, ktoré výskum ukázal, tiež nepatria medzi šokujúce. Ukázalo sa, že najviac zraniteľné miesta sú ramená a kľúčne kosti. V rámci EWS tvorili 13,3% všetkých zranení s najdlhšou dobou liečenia, a to 49,2 dňa. Medzi amatérskymi cyklistami tvorili zranenia ramien dokonca 25,6 %. V oboch častiach výskumu potom s väčším odstupom nasledujú zranenia hlavy (9% vs 7,1%), zápästia (9% vs 9,6%) a kolien (8% vs 7,1%).


Napriek tomu, že zranenia hlavy, a predovšetkým otrasy mozgu nezaznamenali veľké percentuálne skóre ani v jednej časti (0,6% a 4%), je stále potrebné nepodceňovať osvetu. Viac ako štvrtina jazdcov sa takmer hneď po úraze hlavy vrátila k jazdeniu a pretekaniu. EWS vypracoval príručku pre jazdcov, ktorí utrpeli otras mozgu (v anglickom jazyku na tomto odkaze) a podobné usmernenie pre organizátorov (v anglickom jazyku na tomto odkaze).


Čím drsnejší terén, tým horšie zranenia

Riziko pádu a úrazu sa zvyšuje s technickou obtiažnosťou trate. Až 60% všetkých úrazov počas EWS sa odohralo na kamenistých trailoch. Zo všetkých zaznamenaných poranení sa až 56% zranení ramena (a kľúčnej kosti) a 66% zlomenín zápästia udialo práve na kamenistých trailoch.


Enduro je napriek tomu (pomerne) bezpečné

Hoci sa môžu tieto informácie zdať negatívne, v kontexte s inými športovými disciplínami by sme mohli považovať enduro za bezpečné. Zo všetkých pretekárov sa počas EWS zranilo len 8,9%, naproti tomu pôsobia štatistiky v iných športoch o poznanie hrozivejšie. Pre porovnanie, napríklad počas cross-country na OH 2016 v Brazílskom Rio de Janeiro sa zranilo 23,8% cyklistov, a v zimných športoch na OH v Sochi pripadalo 20,7% alpským lyžiarskym disciplínam a neuveriteľných 34,4% pretekárom v snowboard-crosse. Na každé preteky svetovej série v endure tak pripadá 0,8 zranenia na jazdca za sezónu, s priemernou dobou rekonvalescencie 12,3 dňa, zatiaľ čo v rugby je to 1,8 zranenia s dobou liečenia 33 dní.


Na rad prichádza osveta

EWS je všeobecne známe prepracovanou organizáciou, snahou posúvať tento šport a zvyšovať kvalitu zabezpečenia. Preto nie je prekvapením, že v závere štúdie sa na základe zistených údajov pustili aj do odporúčaní, z ktorých by mohli vychádzať športovci a organizátori aj v iných disciplínach. Popri množstve logických zásad táto časť obsahuje napríklad aj návrh, vďaka ktorému by organizátor mohol zakázať pokračovať v pretekoch tým športovcom, u ktorých sa preukáže otras mozgu. Na toto zranenie sa oprávnene viaže viacero návrhov, zvlášť keď športovci po celom svete poznajú množstvo prípadov, kedy sa podceňovaním rekonvalescencie následky úrazov niekoľkonásobne zhoršili. Medzi cyklistami je to najmä prípad mladej švajčiarskej pretekárky Lorraine Truong, ktorý si môžete prečítať v anglickom jazyku na tomto odkaze.

Celá správa EWS je k dispozícií na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
Z kancelárie na Enduro World Series – 2. časť

Z kancelárie na Enduro World Series – 2. časť

Keď som sa kvalifikoval na Enduro World Series, vedel som, že budem musieť trénovať tak ako nikdy, aby som tie preteky vôbec dokončil.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up