Na výlet s WeLoveCycling

Cyklistiku mnohí milujeme práve preto, že pri nej musíme nutne vyraziť „do sveta“. Pri ostatných športoch nám stačí navštíviť staré známe športovisko, telocvičňu, bazén či fitness štúdio. No my máme možnosť si povyraziť na spoznávanie nových, nami neobjavených miest.

WeLoveCycling pravidelne prináša rôzne tipy na výlet. Obsah tvoríte hlavne vy, čitatelia a ponúkate ostatným pekné príklady, ako spojiť cyklistiku s objavovaním nových lokalít, o ktorých by sme bez vás možno ani nevedeli. Dnes sa pozrieme na niektoré z nich, ktoré ste navštívili.

Príroda v srdci Európy

Čitateľ Martin sa rozhodol sprostredkovať jeho výlet na bicykli v srdci Európy. Mnohí to možno nevedia, no pri kostole v Kremnických Baniach je jeden z oficiálnych stredov Európy. Keďže je viacero pohľadov a spôsobov, ako určiť stred nášho kontinentu, tak koľko pohľadov máme, toľko máme aj geografických stredov. No a jeden je aj na Slovensku. Biker Martin sa pomotal po okolí a nakoniec predstavil výživnú 80 kilometrovú trasu. Tu je malá ochutnávka jeho príspevku.

„Dnešnú trasu začneme v kúpeľnom meste Turčianske Teplice. Kto nie je z blízkeho okolia, pohodlne sa sem môže dopraviť aj vlakom. Od železničnej stanice sa popri kúpeľnom parku cez mestskú časť Dolná Štubňa preveziete k motorestu Šturec. Cez križovatku smerom na Banskú Bystricu a čaká vás rovnomenný horský prechod.“


A na záver nezabudol doplniť aj stručný popis trate: „Natočíte cca 80 kilometrov a nastúpate necelých 1 500 výškových metrov. Začiatok je síce po ceste I. triedy, ale po jej opustení budete dýchať čistý vzduch z prírody krásnych Kremnických vrchov. Ak neradi jazdíte po asfaltkách, je tu možnosť previesť sa vlakom až do Harmanca.“ Chcete sa dozvedieť kompletnú trasu a stráviť pekný deň v srdci Európy? Všetko sa dozviete v článku Tip na výlet: Krásna príroda priamo v srdci Európy, publikovanom na stránkach WeLoveCycling.


Zbieranie „Céčok“ pod Tatrami

Biker Peťo má radšej singeltracky, no jeden deň sa rozhodol si vyčistiť hlavu a pritom spoznávať Tatry. Cyklotrás je v tomto prostredí neúrekom a jednu z nich si aj vyskúšal. Ako naňho pôsobila, čo všetko objavil, aké pocity v ňom ostali? „Na túto trasu (Poprad – Tatranská Lomnica – Smokovce – Poprad) a oblasť som však bol už dlho zvedavý, a tak som plný očakávaní. Ako sa neskôr ukázalo, očakávania sa naplnili či už v pozitívnom alebo menej pozitívnom zmysle. Moja trasa mala 42,6 km a trvala mi s dvoma zastávkami skoro 4 hod. a 45 min. Veľmi som to ale s tempom nehrotil, užíval som si krajinu, a tak pri svižnejšej jazde môže byť ten čas kratší.“


„Záznam trasy začínam na parkovisku betonárky za Popradom, pri hlavnej ceste na Tatry, kde sa dá odparkovať auto bez obmedzenia. Odtiaľ popod diaľnicu a popri plote družstva idem úzkym chodníčkom, na konci odbočím vľavo (stále popri plote) až ku zadnému vchodu družstva. Tam sa napájam na cestu smerom na Tatry a krajina sa otvára s výhľadom na celé tatranské pohorie.“ Ako pokračovať ďalej? Kam sa vydať, kam odbočiť? Kompletný tip na výlet s jeho podrobným popisom a zaujímavými fotkami nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom Tip na výlet: Zbieranie farebných „Céčok“ pod Tatrami.


Turzov a Pálfyho trail na Hornej Nitre

Na Slovensku toho máme dosť. Potvrdzuje to aj posledný tip na športové popoludnie od Rada. Navštívil Hornú Nitru a priniesol nám tento vydarený report. „Ak zavítate do Prievidze alebo kúpeľných Bojníc, ktoré sú známe predovšetkým svojím zámkom, možno vás prekvapí obrovská konštrukcia, ktorá sa objavila na neďalekom kopci hneď vedľa dominanty zámku. Je to nová rozhľadňa, ktorú postavili kúpele Bojnice a od jej otvorenia je jednou z najnavštevovanejších atrakcií v okolí. Niet sa čomu diviť, veď rozhľadňa na prvý pohľad pripomína skôr horskú dráhu či tobogán.“

V článku nájdete aj jeho rady a postrehy: „Od Turzovho trailu som zišiel lesnou cestičkou vedľa kalvárie, predsa sa nebudem hneď vracať domov, a tak som si ten kopec v rámci tréningu dal ešte raz. Pri autokempingu som tentokrát zvolil smer na Pálfyho trail. Od toho Turzovho je oveľa dlhší a „prírodnejší“, takže čakajte korene a kamene. Sledujte značenie vedľa trailu, ušetríte si prípadné nepríjemnosti, pretože jeden skok značený smrtkou je skutočne len pre skúsených jumperov.“


„Trasa v závere ide vedľa múru bojnickej ZOO a na konci trailu sa mi otvoril výhľad na Bojnický zámok z tej najviac fotenej strany. Nuž, je pravda, že Ján Pálfy si vedel vybrať miesto a tých 22 rokov, ktoré kedysi venoval prestavbe zámku, stálo za to.“ Rado s partiou si to celé pekne užil, navštívil traily dostupné v tejto oblasti a možno inšpiruje aj nás, aby sme si na najbližší víkend zarezervovali nejaký penzión v okolí a naplánovali si nejakú „trailovačku“. Zaujíma vás zvyšok tohto tipu na výlet? Tip na výlet: Turzov a Pálfyho trail pri novej rozhľadni prináša všetko podstatné z dňa, ktorý tu prežil biker Rado.


WeLoveCycling prináša pravidelne aj vaše zážitky a tipy na výlet. Tie tvoria peknú súčasť obsahu portálu. Všetky nájdete v sekcii Tip na výlet. V nej sa môžete inšpirovať ostatnými a nabudúce vyskúšať podobnú trasu. Ak by ste sa chceli tiež podeliť s nejakým pekným tipom, ozvite sa , a aj vy môžete prispieť svojou troškou k obsahu WeLoveCycling.

Zdroj fotografií: autori, Pixabay
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up