Test: Basso Venta - neprehliadnuteľný tyrkysový elegán

Bicykle Basso na našich cestách moc nevidieť. Pritom sa jedná o stroje, ktoré vďaka výnimočnej farbe len tak neprehliadnete!

Hoci značka Basso je vo svojej domovine - v Taliansku pomerne populárna, u nás je týchto kúskov stále ako šafránu. Keď sme s Kimlom pred tromi rokmi na Eurobiku obdivovali kolekciu týchto talianskych plnokrvníkov, určite by ani jeden z nás nebol tipoval, že ich raz budeme môcť prevetrať v rámci redakčných testov. Dnešným “pánom na holenie” je model Venta, osadený na sade Shimano 105 v ikonickej tyrkysovej metalíze pod názvom electric sky.


Prvý dojem a komponentové osadenie - la famiglia italiana

Skôr, než sa ešte dostanem k samotnému bicyklu, nedá mi neopísať spôsob, akým výrobca tieto bicykle balí. Rukami mi prešlo už XY bikov a krabíc, no rozbaliť Basso vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, času a miesta v kontajneri na plasty.

Každá jedna rámová trubka poctivo obalená v polyuretánovej pene a obtočená izolepou, to isté aj kľuky, páky... Sedlo so sedlovkou zafixované v bublinkovej fólii a hluché priestory v škatuli, vyplnené polystyrénovými výplňami zabalenými v baliacom papieri. Takto luxusne zabalený bicykel by pokojne prežil aj manipuláciu letiskovej obsluhy chartrového letu nízkonákladovej aerolinky. Na druhej strane vám po rozbalení bicykla zostane smutná halda zbytočného plastu.

Keď sa už konečne dopracujete k samotnému bicyklu, tak na vás vykukne karbónový rám s naozaj krásnym matným metalickým tyrkysovým lakom s ladnými krivkami. Komponentové osadenie už je konzervatívnejšie, a to kompletná 11-rýchlostná sada Shimano 105 s ráfkovými brzdami a setom zapletených kolies Microtech MC38. Rovnako ako aj kolesá, tak aj väčšina ostatných komponentov je z dielne dcérskej značky Microtech, ktorú Basso pohltilo v roku 1997. Sedlo je rovnako od talianskej značky Selle San Marco. Jedinou výnimkou sú plášte Michelin od susedných “frantíkov”.


Vyšperkovaný rám ako základ - pastva pre oči aj v strednej triede

Spomínaný karbónový rám pôsobí naozaj luxusným dojmom. Nie je to len zásluhou atypického laku, ktorý v závislosti od intenzity slnečného žiarenia mení odtiene od modrej k zelenej, ale aj dokonalému dizajnovému spracovaniu, príznačnému práve pre talianske značky. Tu by ste naozaj márne hľadali nejaké kazy, nedotiahnuté prvky, alebo divné tvary. Tento rám by som mohol mať pokojne v obývačke miesto televízora a vôbec by mi to neprekážalo. V rovnakom duchu je navrhnutá aj predná vidlica, ktorá je pomerne sploštená a mierne zvlnená, čo má pozitívny vplyv jednak na aerodynamiku, ako aj pohlcovanie vibrácií.


Dôraz na detaily - trikolóra na talianovi nesmie chýbať

Taliani sú typickí tým, že na každý svoj “made in italy” produkt musia "buchnúť" svoju bielo-zeleno-červenú trikolóru. Často to pôsobí ako päsť na oko, no v prípade modelu Venta sa našťastie držali dizajnéri na uzde a okrem vlajky na spodnej rámovej trubke sa trikolóre ušlo miesto iba v decentnom lemovaní loga na hlavovej trubke, sedlových vzperách, plus maličkej vlajočke na baranoch v blízkosti omotávky.

Okrem grafiky by som však rád vyzdvihol aj veľmi pekné a úhľadné vstupy bowdenov vnútorného vedenia kabeláže do rámu, ktoré mi pripomenuli bicykle dnes už neexistujúcej značky Klein. Pochvalu zaslúži aj umiestnenie ochrannej fólie v oblasti stredu na prevodníkovej strane, aby vám spadnutá reťaz nepoškodila a nezohyzdila rám.


Teória v praxi - jazdné vlastnosti

Do testu sa mi dostal bike vo veľkosti č. 53, čo vzhľadom na moju výšku 176 cm nebolo úplne optimálne, keďže sa mi doma nikde zrovna nepovaľoval 80 mm predstavec, ktorým by som vedel zmierniť natiahnutý posed.


K slovu sa tak dostalo otočenie sedlovky so záporným offsetom. Je mi jasné, že za tento barbarský čin skončím na čiernej listine módnej polície mtbiker-fóra, no na žiadnom zo svojich bicyklov som nikdy nemal sedlovku s offsetom a som naučený šliapať dosť pod seba. Účel však svätí prostriedky a po prvom 100-kilometrovom švihu mi bolo jasné, že takto to bude určite lepšie, aj keď nie krajšie .


Geometria tohto cesťáku je zvolená dobre a napriek o niečo väčšej veľkosti som nemal pocit, že by Venta bola ťažkopádna alebo neohrabaná. Hmotnosť na hranici 8 kg (bez pedálov) z neho robila príjemného spoločníka aj v kopcoch. Vyzdvihnúť musím tuhosť masívneho stredu, ktorú v porovnaní s mojím “hlinikáčom” bolo rozhodne cítiť. Pri kamarátskych špurtoch v kopcoch bolo príjemné mať zrazu väčšiu oporu pod pedálmi.

105-ka fungovala po celý čas testu spoľahlivo, v pomere ceny a výkonu je to určite veľmi dobre zvolená sada, ktorá nemá po funkčnej stránke žiadnu citeľnú slabinu. Klasickú geometriu dopĺňali aj barany s väčším dropom, ako je posledné roky zvykom. Toto bude sedieť asi skôr ostrieľaným borcom, ktorí moderné geometrie a prvky moc nemusia. Tvárne záplety od dcérskej značky Microtech ma po funkčnej ani vizuálnej stránke absolútne neurážali a dovolím si povedať, že som mal z nich omnoho lepší pocit, ako z iných základných kolies osadených na bicykloch v obdobnej cene a výbave.


PLUSY:

  • atraktívny dizajn a lak
  • remeselne perfektne spracovaný rám bez hliníkových vložiek
  • klasická geometria
  • tuhosť rámu
  • ochrana rámu v mieste prevodníkov

MÍNUSY:

  • barany s výrazným dropom
  • kazeta 11-28z


Záverečné zhrnutie…

Basso Venta je vo svojej podstate taká nadčasová klasika, ktorá v sebe spája to najlepšie z tradície aj inovácií. Ponecháva si na jednej strane klasickú geometriu, QR osky, ráfkové brzdy doplnené o spoľahlivú pohonnú sadu a slušne použiteľný set kolies. To všetko zabalené do krásneho tyrkysového kabáta z karbónu, ktorý je dotiahnutý do posledného detailu. Ako bonus ide o bicykel, ktorý sa pýši visačkou, že je vyrobený kompletne v Taliansku.

No a v neposlednom rade si môžete byť istí, že s bicyklom Basso vo farbe electric sky získate rozhodne punc orginality, nakoľko takéhoto šviháka na našich cestách len tak ľahko nestretnete. Pritom sa nejedná o žiadnu garážovku na zákazku, alebo cenovo nedostupnú exotiku, pri ktorej by sa vašej platobnej karte pretočili panenky.


Na záver ešte doplním MOC, ktorá je stanovená cca 1 930 €. Kompletné špecifikácie na modeloch Venta si môžete pozrieť na stránke výrobcu na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
keyboard_arrow_up