Staronové Les Gets opäť žilo svetovým pohárom – a to hneď dvakrát

Uplynulý víkend znovu patril horských cyklistom. Aj v čase prebiehajúcej Tour de France sa vo francúzskom Les Gets zišli tisíce divákov, očakávajúcich svetové výkony – a dočkali sa ich.

Na prelome polovice júla, v dňoch od 12. do 14. júla ovládlo dolinu neďaleko Mont Blancu šialenstvo „mautnbajkového“ pretekania. Jedno stredisko hostilo dvojicu svetových pohárov – 5. kolo zjazdového a 4. kolo pohára v cross-country.

Úvodný ShortTrack mal očakávaných víťazov

Po absencii M. V. Der Poela na minulotýždňovom kole SP v Andorre, kedy si vybral „dovolenku“ po nabitej sezóne takmer vo všetkých cyklistických disciplínach, sa v piatok objavil v štartovnom poli. Napriek častému striedaniu sa jazdcov na čele počas deviatich kôl, dokázal Holanďan v posledných stovkách metrov získať pre seba ďalšie víťazstvo v ShortTracku. Za ním tesne skončili H. Avancini, V. Koretzky a N. Schurter.
Dámy štartovali síce skôr, ale podľa tempa K. Courtney by sa dalo usudzovať, že to bolo až príliš skoro. Americká pretekárka zvíťazila s dominantným náskokom 7 sekúnd na P. Ferrand Prevot, E. Brandau a J. Neff.


Chýbajúce hviezdy medzi zjazdármi

Náročnosť tejto disciplíny si snáď ani nemusíme objasňovať. Malá nepozornosť môže skončiť častokrát ukončením sezóny. Svoje o tom vie aj A. Gwin, trpiaci narazeným ramenom ešte pred finále v Andorre. Do bojov sa nezapojila ani rehabilitujúca T. Seagrave, ktorá spadla koncom mája vo Fort Williame. Na poslednú chvíľu odstúpila aj najväčšia favoritka na zisk medaile, R. Atherton. Tej pri dopadne v poslednej časti trate nevydržali achillove šľachy, ktoré ju stáli neľahkú operáciu v čase konania sa finálových jázd. Všetkým (ne)zúčastneným prajeme skoré uzdravenie!


Vali Holl prevalcovala ženskú kategóriu (juniorským časom)

Mladá a nesmierne talentovaná pretekárka, ktorá v uplynulých sezónach nedáva takmer žiadnu šancu nielen jej rovesníčkam, ale ani väčšine „dospelých“ pretekárok, potvrdila túto tendenciu definitívne. Časom 3:26:218 zdolala aj výsledok T. Hannah, prvej ženy elite, o celých 1,582 sekundy! Otázne je, ako bude vyzerať nasledujúca sezóna, v ktorej Valentina bude súťažiť s elite ženami v jednej kategórii.


Ženský zjazd ovládla T. Hannah s tesným náskokom

Austrálska pretekárka T. Hannah sa po vyradení jej najväčších súperok, R. Atherton a T. Seagrave, môže tešiť z menšej konkurencie. To však samozrejme neuberá nič na jej výkone. Čistou jazdou si v sobotu prišla po zisk zlata pred domácou Francúzskou, M. Cabirou „len“ o 0,677 sekundy. Tretia M. Salazar v konečnom súčte strácala už 2,171 sekundy. T. Hannah si tak po piatom kole odnáša ďalšiu dávku bodov do súťaže svetového pohára, v ktorej by už nemala mať vyzývateľku.

SuperBruniho famózna jazda bola víťazná, teda pokiaľ sa na trať nevydal A. Pierron

Z piatkovej kvalifikácie si najrýchlejší čas odniesol Francúz, A. Pierron. Ten ako jediný pokoril hranicu troch minút. Na suchej, prašnej trati s minimom klopených zákrut, bolo otázne, nakoľko sa tomuto času budú môcť jazdci v sobotu priblížiť. Prekvapením bol dlho odolávajúci výkon B. Fairclougha. Cez neho sa dostali až jazdci poslednej pätnástky, L. Vergier, T. Brosnan, L. Greenland a L. Bruni. Posledný menovaný dokázal stlačiť svoj čas len 6 desatín pod 3 minúty. Posledným jazdcom opúšťajúcim „start gate“ bol spomínaný A. Pierron. Ten sa viac než dokonalou jazdou zaradil na čelo pretekov s neuveriteľným náskokom, 2,352 s. na Bruniho (!). Podtrhol tak francúzske víťazstvo na francúzskej pôde, deň pred národným sviatkom.


A. Rojček – sám Slovák v poli

Aj napriek dvojici disciplín sa v celom Les Gets mohol A. Rojček dohovoriť slovenčinou len so svojím tímom. Jediný zástupca Slovenska však našej dobrej povesti neurobil žiadnu hanbu. V kvalifikácii sa umiestnil na 41. mieste so stratou 9,617 s, aj keď po prvej meranej sekcii bol hodnotený ako 81. V sobotňajšom finále sa ale aj napriek dobrej kvalifikácii posunul na konečné 54. miesto, keď stratil vyše 19 sekúnd na A. Pierrona. Dôvodom takejto značnej straty bol pád v jednej z odklopených zákrut, ktoré robili výrazné problémy každému z jazdcov.


Majsterka sveta potvrdzuje skvelú formu víkendovým „doublom“

Obedňajšia siesta je nepoznaným výrazom v ženskom poli cross-country. Práve v tomto čase sa v nedeľu vydala celá 70-ka pretekárok na 25 km trať. Už od úvodu sa na čele držala K. Courtney, ktorú len raz vystriedala olympijská víťazka J. Rissveds. Avšak už od konca druhého kola si majsterka sveta udávala vlastné tempo. Potenciálnou hrozbou bola J. Neff, ktorá sa síce v druhom kole precedila poľom na desiatu pozíciu, avšak v priebehu pretekov sa pomaly doťahovala na Courtney. Nakoniec to stačilo na druhé miesto so stratou 33 sekúnd. Tretia skončila E. Brandau s vyše minútovým odstupom. Prekvapením je neustále sa zlepšujúca S. Frei - 22 ročná pretekárka v ženskej elite kategórii obsadila skvelé 4. miesto.

O. Cink sa vracia do formy, N. Schurter v starých koľajách

Najväčšia pozornosť sa upierala na posledné preteky víkendu, cross-country elite mužov. Po štarte sa jazdci držali viac-menej v jednotnom celku. Malé náznaky útoku pramenili zo snahy H. Avanciniho odpútať sa od ostatných. Nakoniec sa počas 3. a 4. kola na čele udomácnila skupina, v ktorej bol okrem N. Schurtera, Avanciniho a G. Kerschbaumera aj O. Cink. Aj keď bol Cinkov prejav nadmieru aktívny, v predposlednom kole už nedokázal držať tempo ostatných. Rovnaký osud postihol aj Avanciniho. Na čele tak ostala dvojica Schurter a Kerschbaumer. Rozhodujúcim krokom bol Schurterov nástup na vrchole posledného stúpania (ako to urobil aj pred týždňom v Andorre), kedy sa dostal pred Kerschbaumera. Ten už v klesavej pasáži nedokázal nájsť dostatočnú odpoveď a musel sa zmieriť s druhým miestom. Tretí skončil Avancini. O štvrtú pozíciu bojovali na páske S. Tempier a Cink, zo súboja ktorých vyšiel nakoniec víťazne prvý menovaný, so stratou 48 s. na Shurtera. M. V. Der Poel nezopakoval svoj predchádzajúci výkon z Nového Mesta - po 6 týždňovej pauze skončil 16. so stratou vyše 3 minút.


Horúčavy v Andorre vystriedalo príjemnejšie počasie s teplotami na úrovni 20 stupňov. Aj keď pretekárov minuli prehánky a nepriazeň podmienok, nikto si nemôže byť istý tým, ako to bude vyzerať nabudúce vo Val di Sole v Taliansku. Aj tu sa budeme môcť tešiť na spojený svetový pohár oboch disciplín, a to od 2. do 4. augusta 2019.

Reprízy jednotlivých disciplín, tak XCO ako aj DH, si môžete opätovne pozrieť na RedBull TV.

Zdroje foto: FB/UCIMountainBike, Fb/OndrejCink, FB/LesGets – Page Officielle
report_problem Našiel si v texte chybu?

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Les Gets

calendar_today 13.07.2019 - 14.07.2019
format_list_numbered 7. kolo - UCI World Cup and World Championships
label XC preteky
place Les Gets (Francúzsko)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up