Nepodceňujte zlodejov a vyberte zámok podľa potreby

Dnes sú možnosti a druhy zámkov veľmi široké, čo dáva priestor na prispôsobenie. Vždy majte na pamäti plánované použitie a nepodceňujte schopnosti zlodejov.

Žiaľ sme v dobe, kedy sa kradnutie bicyklov (a ich predaj) stáva bežné a niekto si dokonca na tom postaví aj pekný biznis. Chvíľa nepozornosti, prípadne „laxný“ prístup a spoliehanie sa na náhodu nás potom vo výsledku môže poriadne mrzieť. Nehovoriac o tom, že tak, ako idú dopredu technológie bicyklov, ide nahor aj ich cena. Základom je nenechávať bicykel bez dozoru. Lenže nie vždy je to možné.


Lanové zámky – ľahké a prenosné

Ak na bicykel vidíte a chcete len poistku proti rýchlym rukám zlodeja, veľmi dobre poslúžia aj malé lankové zámky, ktoré sú dostatočne malé na to, aby ste ich mohli mať stále so sebou. Niektoré extra spratné modely určite nebudú vadiť ani športovým jazdcom. Stále je to lepšie, ako nemať vôbec nič a aj v podstate nízky stupeň zabezpečenia dokáže odviesť svoju robotu. Určite sa ale na ne nespoliehajte v prípade, ak bicykel necháte bez dozoru po dlhšiu dobu.


Reťazové zámky – spoľahlivá klasika

Vyšší stupeň ochrany ponúkajú reťazové zámky, pričom samozrejme záleží na hrúbke danej reťaze. Nájdete ich dostupné v širokej škále dĺžok, takže si môžete vybrať podľa potreby a netreba sa prispôsobovať.


Bordo – vytvorené pre cyklistov

Nevýhodou reťazových zámkov je ich nespratnosť, resp. prenosnosť, kedy sa dlhšia reťaz na bike upevní naozaj ťažko a zavadzia. Kombináciou vysokého stupňa ochrany a rovnako kompaktnosti je rad Bordo, ktorý je originálnym riešením z dielne ABUS.


Oceľové pláty majú dostatočnú dĺžku a po zložení sa dá celý zámok pekne pripevniť na rám pomocou špeciálneho držiaku. Jedná sa o riešenie s vysokým stupňom zabezpečenia, ktoré sa hodí v prípade, že bicykel skutočne potrebujete nechať bez dozoru po dlhšiu dobu. Opäť je na výber viacero verzií a tie sa líšia najmä celkovou hmotnosťou, a tým súvisiacou dĺžkou či odolnosťou.


Mobilný zabezpečovací systém – rozšírenie možností

Nadstavbou v prípade modelu Bordo je verzia doplnená o originálny alarm, ako je Bordo Big Alarm 6000. Ten disponuje alarmom o sile 100 dB - zámok má zabudovaný 3D senzor, ktorý dokáže lepšie rozoznať bežné jemné otrasy, spôsobené okolitým prostredím a samotnú manipuláciu so zámkom. Zaznamená tak nielen otrasy, ale aj zmenu polohy – to sa hodí napr. ak bike nie je pripevnený o pevný bod a dá sa vziať celý. Obrovskou výhodou je teda odradenie zlodejov, s čím súvisí aj široké využitie počas cestovania. To ocenia najmä majitelia drahých kúskov, ktoré budia pozornosť a zlodeji budú odradení už pri samotnom pokuse o manipuláciu.


Tu je niekoľko možných príkladov použitia:

  • Dá sa pomocou neho poistiť bicykel, ak ho nechávate napr. cez noc v aute.
  • Výborná pomôcka pri kempovaní, kedy musí bicykel zostať vonku.
  • Pomôže, ak bicykel musíte nechať napr. v spoločnej miestnosti penziónu alebo hotela, kde sa nedá o nič zaistiť. Navyše upozorní a odradí pred nešetrnou manipuláciou.
  • Ako poistka, ak potrebujete nechať bicykel na nosiči a máte auto mimo dohľad, čo je pomerne častá príležitosti pre zlodejov na rôznych akciách ako maratóny a pod.


Možností je samozrejme viacero, no to sú veľmi časté príklady, s ktorými ste sa zrejme už pri cestovaní stretli. Hodiť teda zámok do auta a vziať ho na podobné akcie vám môže pomôcť ušetriť prípadné starosti, či pridať na pokojnom spánku.

Samozrejme to najširšie využitie nájde takýto zámok pri dochádzaní a vtedy, keď skutočne potrebujete nechať bicykel mimo dohľad, napríklad niekde v centre mesta. Čím viac ľudí okolo, tým zase väčšia šanca, že prípadné spustenie alarmu vzbudí pozornosť. Na to je rovnako dobré myslieť pri plánovaní toho, kde bicykel necháte. Navyše, vďaka utesneniu sa nemusíte báť, že by dážď zámok a alarm poškodil. Podobnejšie predstavenie modelu s alarmom nájdete na tomto odkaze.

V prvom rade sa teda snažte vybrať vhodný zámok podľa spôsobu použitia, pričom majte na pamäti vždy stupeň ochrany, ktorý je indikátorom samotnej odolnosti. Ak sa to dá, nikdy nespúšťajte bicykel z očí a ak už musíte, siahnite vždy po odolnejšom riešení. V tom prípade je viacero možností a ak nechávate bicykel bez dozoru skutočne často, prípadne cestujete a máte drahé vybavenie, model s alarmom výrazne zvýši možnosti použitia a celkovú bezpečnosť. Všetky potrebné informácie nájdete aj na domovskej stránke značky ABUS.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: ABUS Bordo SmartX 6500A - bezkľúčový zámok s alarmom

Test: ABUS Bordo SmartX 6500A - bezkľúčový zámok s alarmom

Všetko je dnes už smart a tak ma vôbec neprekvapuje, že Abus prichádza so zámkom, ktorý sa ovláda mobilom. Aký však je a ako sa používa?
Produkty ABUS - bezpečnosť na prvom mieste PR článok

Produkty ABUS - bezpečnosť na prvom mieste

Či hľadáte kvalitný zámok na bicykel, prilbu pre vás alebo vaše deti, určite nevynechajte ponuku tohto nemeckého výrobcu. Spolu sa pozrieme na niektoré ich novinky.
keyboard_arrow_up