Reportáž: Ako to vyzeralo na Tour de Prešov 2019?

Prvý júlový víkend sa v metropole Šariša konal už piaty ročník pretekov Tour de Prešov. Tento ročník sa na slovenské pomery a účasť hobby cyklistov vyznačoval viacerými zaujímavosťami.

Jednak boli preteky organizované ako etapové s dvomi etapami štartujúcimi priamo v centre Prešova a tiež možnosťou sledovať priamy prenos z trate prostredníctvom YouTube. Na štart sa pritom postavili pretekári zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Čiech a Ruska, ktorých rodiny určite uvítali možnosť sledovania pretekov z domu.


Prvá etapa

Sobotná etapa pozostávala z nájazdu v smere na Ličartovce, troch okruhov Lemešany, Vajkovce, Ploské, Drienov a dojazdu Petrovany, Prešov Hlavná ulica. Štartovalo sa z Hlavnej ulice o štrnástej hodine za povzbudivých slov primátorky mesta Prešov, Andrey Turčanovej. Pretekári vyrazili na 107 kilometrovú prevažne rovinatú etapu s jednou rýchlostnou a jednou horskou prémiou.

Priebeh prvej etapy si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:



V epickom záverečnom šprinte zvíťazil a priebežným lídrom pretekov sa stal Stanislav Béreš z tímu CK Spartak Tlmače. Po dojazde hlavnej skupiny nasledovalo odovzdávanie cien podľa kategórií najlepším pretekárom, obliekanie piatich dresov a ocenenia pre najlepší tím prvej etapy.


Ján Halik sa po prvej etape obliekol do dresu pre najlepšieho vrchára, Stano Béreš do dresov pre priebežne vedúceho pretekára, najrýchlejšieho pretekára, najlepšieho Slováka a Adrián Babič do dresu pre priebežne najlepšieho pretekára do 23 rokov.

Druhá etapa

Nedeľňajšia etapa bola zameraná pre adeptov na celkové poradie. Vrchársky profil mal preveriť nohy tých najzdatnejších. Pretekári nastúpili na 101 km dlhú kopcovitú etapu. Všetkým divákom živého prenosu bolo po prvej etape zrejmé, že do cieľovej rovinky druhej etapy vletí minimálne „sexteto“ jazdcov. V závere už značne vyselektovaný balík, zložený z tímov CK Spartak Tlmače a FIREFLY nasvedčoval, že jednotlivca Jána Halika si už ustrážia a najcennejšie trofeje si rozdelia spomínané celky.


Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva

Záverečný špurt rozbiehal už 5 kilometrov pred páskou Štefan Nôta. V absolútnom vyvrcholení a nervydrásajúcom závere však vyhral o pol kolesa Ján Halik z CK Norwit – Cyklomax Poprad. Stal sa tak historicky prvým slovenským víťazom Prešovskej tour, za čo si vyslúžil aj bonus od riaditeľa pretekov 250 € v hotovosti. Celkovo si pretekári odniesli takmer 2 000 € v hotovosti.


V celkovej klasifikácii teda zvíťazil a červený dres získal Ján Halik. Na druhom mieste sa umiestnil Stanislav Béreš a na treťom Gábor Fejes. Bodkovaný dres najlepšieho vrchára si odniesol Ján Halik, zelený Stanislav Béreš a biely pre jazdca do 23 rokov Adrián Babič. Čo to o Janovej príprave a tréningoch si môžete prečítať v Imromanovom článku.


Priebeh druhej etapy si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:



A na záver ešte zopár čísel

  • celková prejdená vzdialenosť: 208 km
  • celková priemerná rýchlosť: 38,9 km/h
  • celkovo nastúpaných výškových metrov: 2019 m

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

Prešov má za sebou úspešný víkend a my sa už len môžeme tešiť na budúci ročník.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Tour de Prešov

calendar_today 06.07.2019 - 07.07.2019
label Cestný maratón
place Prešov (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Štartoval som na zaujímavom cestnom podujatí, ktoré sa konalo v obci Dobrá Niva pri Zvolene. Na štarte sa zišla silná konkurencia cyklistov a ako to celé dopadlo, sa dozviete v dnešnom článku.
keyboard_arrow_up