Budeme svedkami novej éry francúzskej cyklistiky?

Aj keď nás od posledného a súčasného voľného dňa delilo len 5 etáp, aj ony dokázali zamiešať kartami jazdcov, ale aj športových riaditeľov, ktorí si do posledných dní budú musieť premyslieť, akú taktiku zvoliť. Pozrime sa spolu na sumár 2. celku Tour de France.

Pokiaľ to J. Alaphilippe vydrží?

Veľkým momentom tohtoročnej Tour je forma J. Alaphilippa, od ktorého sa určite predpokladal aktívny prístup k jednotlivým etapám, nie však boj o celkové víťazstvo. Jeho charakteristika ako vrchára/klasikára ho síce predurčuje pre univerzálnosť, a teda dobrú adaptáciu pre široké spektrum profilov, to čo ale Julian predviedol počas prvých dvoch celkov, je priam legendárnym počinom. V úvode sa blysol v 3. etape víťazstvom pri dojazde v krátkom stúpaní, neskôr mu k nemu nechýbalo veľa ani v etape s číslom 8.

Nakoniec prišla individuálna časovka v 13. etape, kedy „vypálil rybník“ aj G. Thomasovi... Počas 14 etáp (okrem prvej) obliekal žltý dres v 10 z nich. A naďalej bude. Práve posledná etapa na vrchol Foix ukázala jeho značné vyčerpanie a prekročenie hraníc, keď už nedokázal primerane reagovať na nástup G. Thomasa. Nestratil však mnoho – len 27 sekúnd. Problémom je aj neprispôsobivosť tímu na tento druh pretekania – v Deceuninck – Quick Step-e chýbajú vrchári, pričom E. Mas sa výrazne trápi – Alaphilippe musí preto pokrývať nástupy sám. Do utorňajšej 16. etapy bude vstupovať s 1:35 s. náskokom na G. Thomasa. Vydrží ešte 2 zvlnené a 3 horské etapy?


Mladícka súťaž nie je (asi) Bernalovou prioritou

Druhý najmladší účastník Tour de France, E. Bernal, ktorý mal v januári iba 22 rokov, nezapadá medzi rovesníkov. Aktuálne 5. miesto v celkovej klasifikácii a dominantné 1. miesto medzi mladíkmi, kde má náskok vyše 12 minút na druhého D. Gaudua, sú prejavom nesmiernej výkonnosti. V poslednej doterajšej etape s číslom 15. to bol on, ktorý dokázal kontrovať asi najsilnejšiemu jazdcovi dňa, T. Pinotovi. Nie G. Thomas, nie J. Alaphilippe, ani S. Kruijswijk. Slabší deň si vybral počas nedávnej individuálnej časovky, kedy stratil 1:36 na Alaphilippa. Je to znovu dé-javu z rokov minulých, kedy sme v kopcoch videli poodchádzať Ch. Frooma, v tej dobe ešte domestika B. Wigginsa?


Veľké straty v celkovom poradí



Tour je už tradične podujatie, na ktorom je snáď najvyššia koncentrácia elitných pretekárov z celého kalendára sezóny. Výnimkou nebol ani tento ročník – síce kvôli zraneniam chýbali mená ako Ch. Froome alebo T. Dumoulin, avšak favoritov na zisk žltého dresu bolo viac než dosť. Priebeh jednotlivých etáp je ale iný, než sa teoreticky predpokladá. Ak by sme si to mali vziať postupne, meno po mene, každý z nich mal slabší deň.

Obhajca víťazstva, G. Thomas stratil polminútu v 14. a 15. etape, kde nedokázal kontrovať T. Pinotovi a iným. Na vetre v 10. etape stratili viacerí: J. Fuglsang, R. Uran, M. Landa alebo aj T. Pinot, ktorý si túto stratu postupne v posledných dňoch vymazával (z 2:33 na J. Alaphilippa je už 1:50, na G. Thomasa stráca už len 25 s.).

Priam vyrovnane sa na Tour prezentuje S. Kruijswijk, ktorý síce nikdy nebol na čele atakujúcich, avšak vždy sa dokázal udržať s ostatnými, vďaka čomu mu v súčasnosti patrí 3. miesto so stratou 12 s. na G. Thomasa. Naopak sklamaním je postupné prepadanie sa N. Quintanu – aj keď v jeho sezóne mu chýbali úspechy, očakávania boli predsa len väčšie. Movistar však „nad vodou“ drží M. Landa, v závese ktorého na mieste ôsmom je „veterán“, A. Valverde s 3 minútovou stratou na pódium.

P. Sagan má zelený dres pevne vo svojich rukách

Ak by nebolo osudového roku 2017, kedy bol Slovák z Tour vylúčený (neskôr ale kompetentní uznali, že to bolo nesprávne rozhodnutie), mohol mať tento rok nakročené k zisku už ôsmeho zelenému dresu. Keby bolo keby. V pätnástej etape súčasnej Tour trónil na vrchole rebríčka bodovacej klasifikácie s náskokom 93 bodov na druhého S. Colbrelliho.

Čo sa týka etáp, sú na tom šprintéri rovnako – nikto z nich nemá viac než jedno víťazstvo. Postupne vyhrávali M. Teunissen, E. Viviani, P. Sagan, D. Groenewegen, W. Van Aert či C. Ewan. Okrem 21. etapy sa už rovinatej nedočkáme. Ak jedine, do úvahy by prichádzali nasledujúce etapy, č. 16 a 17 - síce zvlnené, ale s dojazdom na rovine. Ak sa nič nepredvídané nestane, P. Sagan bude mať opäť príležitosť vystúpiť na Champs-Élysées s trofejou v ruke.


Úrazy pribúdajú, sklamania tiež



Aj keď v Tour pokračuje ešte celkom výrazná väčšina pretekárov, aj po dvoch týždňoch, prípady nedobrovoľných odstúpení sú prítomné neustále. Po T. Van Garderenovom páde a odstúpení v minulom týždni, sme boli svedkami úrazu N. Terpstru v 11. etape, W. Van Aertovho pádu počas individuálnej časovky alebo takmer konca Tour pre N. Quintanu. N. Terpstra podľa všetkého odišiel so zlomenou ľavou lopatkou, W. Van Aert dokonca musel podstúpiť síce ľahkú, ale predsa len operáciu. Pri zrážke s bariérou v posledných kilometroch si totiž spôsobil výraznú tržnú ranu na pravej nohe. No a ešte stále je záhadou “dobrovoľné” odstúpenie R. Dennisa, ktoré stále vyvoláva špekulácie o vzťahoch v tíme Bahrain Merida...

Ako vyzerá rozdiel medzi dojazdom v červených číslach a s úsmevom?



Zatiaľ čo sa v 14. etape na čele bojovalo do posledných síl, čoho dôkazom boli sólové dojazdy viacerých z favoritov s hlavami sklopenými nad riadítkami, tí „zozadu“, medzi ktorých v takýchto horských etapách patrí aj P. Sagan, nezabudli pri prejazde cieľovou páskou na vrchole Tourmaletu, ukázať svoju technickú zručnosť a súčasne pobaviť divákov. Prvým bol I. García Cortina, druhým nezameniteľný Sagan. Slovák si takýmto kúskom spestril aj úsek individuálnej časovky v predchádzajúcej etape. Nuž, někdo umí...


Pred 21. etapou, ktorá je označovaná ako „nesúťažná“, minimálne čo sa týka celkovej klasifikácie, nás čaká ešte pätica etáp – prvé dve “voľnejšie" a následne trojica horských. Kto sa teda stane kráľom napínavého záveru Tour?

Zdroj fotografií: Fb/LeTourdeFrance ASO
Zdroj štatistiky: procyclingstats.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
keyboard_arrow_up