Bambusový bicykel - pomáha ľuďom i prírode

Posledné desaťročia sme ako ľudstvo na prírodu zabudli. V popredí boli naše ekonomické záujmy, zisk a obohacovanie sa na úkor našej planéty.

V tomto tisícročí si však uvedomujeme, že takto to ďalej nejde. Snažíme sa byť čoraz viac ekologickejší. My, cyklisti, už len samotným šliapaním do pedálov neubližujeme životnému prostrediu. Žiadne spaľovanie paliva nehrozí, len čistá energia, ktorej zdrojom sú naše svaly. No nemali by sme sa s týmto len tak uspokojiť. Ďalším krokom by mohlo byť to, že sa zameriame na materiály, z ktorých sú bicykle vyrobené.


Počuli ste už o bicykli vyrobenom z bambusu? Ten je jedným z najšetrnejších materiálov k životnému prostrediu. Pri jeho raste pohlcuje CO2 a keď už bicykel po rokoch používania nepotrebujeme, tak osadené komponenty z neho zložíme a bambusové drevo môže pokojne zhniť.


Ak ste už niekedy prišli s bambusom do kontaktu, tak viete, že je to prírodný materiál, ktorý je pevný a pritom pružný. Podobné vlastnosti ako karbón. Toto drevo je navyše odolné voči vplyvom počasia, UV žiareniu a poškriabaniu.


Všetky rámy od spoločnosti My Boo sú vyrábané v africkom štáte Ghana a ich kúpou pomôžete aj v sociálnej oblasti. Je tam aktívny tím 15 ľudí, ktorí sa snažia pracovať na svojej budúcnosti a pritom využívajú svoje skúsenosti z práce s týmto prírodným materiálom. Každý rám je ručnou prácou, ktorá zaberie 90 hodín, a preto sa do každého jedného bicykla vkladá čas a, samozrejme, skúsenosti konkrétneho pracovníka z afrického štátu. Malé hliníkové diely, ktoré dotvárajú samotný bicykel, sú zase vyrábané zdravotne znevýhodnenými ľuďmi v chránených dielňach v Nemecku. Kompletizácia bicykla prebieha na severe Nemecka - v Kieli. Každým predaným bicyklom firma prispieva do fondu na budovanie školy v Ghane.

Malé predstavenie bicykla sme mali aj v tomto videu, kde sa náš redaktor Bimjeam venoval hlavne technickej stránke tohto „bambusového cesťáku“.


V ponuke sú však aj iné typy bicyklov. Na svoje si tu prídu milovníci XC jazdenia, je možné sa poobhliadnuť aj po gravel modeli či po štýlových kúskoch pre jazdenie v meste. Nezabudlo sa ani na trekingové bicykle a dokonca si môžete zaobstarať aj elektrobicykel.


Takže si to zhrňme!

Ak ste milovníkom prírody a zmýšľate ekologicky, tak bambusový rám môže pre vás znamenať výbornú alternatívu, s ktorou nezaťažíte našu planétu ďalším odpadom a navyše jej pomôžete. Kúpou bicykla podporíte sociálny projekt pre zlepšenie životnej úrovne a na vybudovanie školy v africkom štáte Ghana. Bambus ako materiál ponúka podobné vlastnosti ako karbón, čo sa týka pruženia. Hmotnosťou sa skôr približuje hliníku a stabilitou sa najviac podobá oceli. V neposlednom rade musíme spomenúť aj neopakovateľnosť tohto štýlu. Ak patríte k meststkým kávičkárom či influencerom, tak po inom ako bambusovom ráme siahnuť ani nemôžete?

Kompletnú ponuku týchto bicyklov ako aj zdroj našich fotografií nájdete na stránke dovozcu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
keyboard_arrow_up