Tour de France 2019 je za nami – rodí sa nová legenda

Neľahké tri týždne pretekania sú za nami. Niežeby niekto z nás na tomto podujatí súťažil, ale scenár, ktorý si pre nás pripravila tohtoročná Tour, bol napínavým až do posledných momentov.

Egan Bernal – najmladší a súčasne najlepší

Víťaz Tour de France 2019 je známy – stal sa ním E. Bernal. Stále len 22-ročný Kolumbijec, ktorý v posledných etapách nedával príležitosť žiadnemu z jeho súperov. Tento fenomén, ktorý má v súčasnej sezóne už výhru v celkovom poradí na Paríž-Nice a Tour de Suisse, nezabudol ani na Starú dámu. Okrem časovky, v ktorej stratil takmer 2 minúty, mu nemožno nič vytknúť. Aktívny prejav, nevídaná skúsenosť pri zvládaní trojtýždňových pretekov a v neposlednom rade aj výkonnosť – to všetko sú charakteristiky Egana Bernala. Aj keď paradoxne mal byť lídrom pre Giro, lenže tesne pred jeho začiatkom si zlomil v tréningu klúčnu kosť, ale stihol sa pripraviť na Tour. Blahoželáme teda novému kráľovi a sme zvedaví, čo od tohto zjavu ešte uvidíme!


Peter Sagan si prišiel po zelený dres – už po siedmykrát

Aj keď sa to spoza televíznych obrazoviek môže javiť ako jednoduchá úloha, zisk víťazstva v bodovacej súťaži dozaista nie je ničím triviálnym. P. Sagan však svojím prejavom počas posledných ôsmych rokov preukázal, že dokáže byť najlepším, aj keď sa pravidlá udeľovania bodov zmenia. Počas ročníka 2019 získal celkovo 316 bodov, čím dominoval nad ostatnými šprintérmi, akými boli C. Ewan, E. Viviani či D. Groenewegen. Súčasne a predovšetkým sa stal rekordérom v držaní zelených dresov – doterajší rekord, 6-násobný zisk, mal na svojom konte E. Zabel. Dokáže Sagan dotiahnuť svoj triumf na číslo desať?


Počasie si organizátori nenaklonili, našťastie sa však nič nestalo



V predposlednej horskej etape, ktorá mala číslo 19, sa nielen diváci čudovali, keď sa na ich obrazovkách objavil priamy prenos z cieľového miesta, ktoré bolo akoby z iného sveta. Biele kopce a predovšetkým cesta predznamenávali komplikácie pre jazdcov, klesajúcich z predchádzajúceho stúpania. Nakoniec sa však riaditeľ pretekov rozhodol pre ukončenie etapy, s čím sa v prvej chvíli nestotožnil takmer nikto. Predovšetkým zaujímavé boli reakcie R. Urana, ktorý sa s tým nechcel vôbec zmieriť ani po hodnej chvíli. Víťazom tejto etapy sa tak stal E. Bernal, ktorý ako prvý zdolal Col de l´Iseran, ktorý bol v podstate nečakaným cieľom etapy. Súčasne tak získal aj žltý dres a rozhodujúci náskok.

Bojovnosť ducha sa nemá pliesť s bojovnosťou v pelotóne



L. RoweT. Martin si počas 17. etapy zjavne nerozumeli. Video, ktoré zachytáva Martinovu nepríjemnú kľučku, pri ktorej sa Rowe len tak-tak udržal na ceste a nezišiel k divákom, malo aj náležité dôsledky. Na konci tejto etapy boli z Tour de France kvôli nešportovému správaniu vylúčení. Dôvodom tejto situácie bol pozičný boj medzi jazdcami Ineosu a Jumbo-Visma. Nakoniec sa ale obaja aktéri uzmierili a ospravedlnili sa cyklistickej verejnosti za tento nedôstojný moment.

Caleb Ewan navýšil počet víťazstiev na 3



Austrálsky pretekár, C. Ewan, si po šprintérskom víťazstve v 11. etape polepšil v štatistikách aj v etape s číslom 16. V nej sa pred cieľovou páskou rozhodovalo v predposlednom šprinte celej Tour. 25-ročný pretekár, ktorý možno aj vďaka svojmu menšiemu vzrastu disponuje potrebným zrýchlením, nedal konkurentom šancu a odniesol si už druhé víťazstvo na Tour. Lenže to nebolo všetko a do zbierky pridal aj to najcennejšie - víťazstvo v poslednej etape na Champs-Élysées.


Celkovo už má tak 7 víťazstiev na Grand Tours – tri etapy na Gire, tri na Tour a jedna na Vuelte, ale určite sa ešte doplnia o ďalšie…

Francúzi majú hlavy v smútku



Po tom, ako sa celé Francúzsko nadchlo pre dvojicu pretekárov, ktorí mali prepisovať históriu, stačila jedna etapa, ktorá tento sen nekompromisne zničila. Bola to práve 19. etapa, kedy sme už v úvode videli trápiaceho sa T. Pinota, dovtedy piateho muža celkového poradia, ako nedokáže udržať krok s ostatnými pretekármi. Zranenie, ktoré si privodil ešte v predchádzajúcej etape ho dostihlo a vybralo si krutú daň.

Jeho emotívne odstúpenie bolo nasledované ďalšou ranou – v predposlednom stúpaní stratil kontakt s čelom aj J. Alaphilippe, muž v žltom. 14 dňové držanie žltého dresu sa skončili nadobro. Pri klesaní z predposledného kopca, kedy sa ešte snažil eliminovať stratu, a následnom nečakanom skrátení etapy, neskrýval sklamanie a potlačené odhodlanie. Práve s ním chcel ešte v posledných kilometroch bojovať do posledných síl. No o žltý dres by zrejme tak či tak prišiel, ale rozhodne nemusí mať hlavu v smútku. Dve vyhrané etapy a držanie žltého dresu po tak dlhú dobu spravili z Tour parádne divadlo a všetci si ho budú pamätať ako skutočného bojovníka. Cena pre najbojovnejšieho jazdca je tak v tých najlepších rukách...


Tour de France nás opäť nesklamala a pripravila si skutočne neočakávaný scenár, ktorý nás držal v napätí do posledných chvíľ. Víťazstvá a prehry zdobili 106. ročník Starej dámy. Nová generácia sa už hlási o slovo – čo teda budeme môcť očakávať od Tour de France 2020?

Zdroj fotografií: Fb/LeTourdeFrance/ASO
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Tour de France 2022 - z továrne na ryby do žltého dresu alebo Pogi<tím

Tour de France 2022 - z továrne na ryby do žltého dresu alebo Pogi<tím

Odkedy sa na scéne objavil náš Tourminátor, sedel som cez prázdniny pri telke ako prikovaný, no časom som býval v lete vždy niekde na cestách a Tour de France išla do úzadia. Toho roku som si ju mohol výnimočne vychutnať takmer celú a veruže sa bolo na čo pozerať.
Tour de France 2023 (3. časť) - zasl&uacute;žen&eacute; double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up