Prežili sme Tour de France s WeLoveCycling

Existuje cyklistika a potom je tu ešte Tour de France. Tak charakterizoval najslávnejšie etapové podujatie britský šprintér Mark Cavendish.

A má pravdu. Preteky vo Francúzsku každoročne lákajú milióny fanúšikov, ktorí si vychutnávajú etapy priamo na trati alebo pri televíznej obrazovke.

WeLoveCycling nám aj tento rok prinášalo počas troch týždňov zaujímavé články o histórii či zaujímavostiach „Starej dámy.“ Po každom jednom súťažnom týždni ste si mohli na portáli WeLoveCycling nájsť súhrn toho najzaujímavejšieho a najpodstatnejšieho.

Keďže však preteky máme ešte v čerstvej pamäti, tak dnes sa pozrieme a pripomenieme si niektoré z príspevkov, ktoré nám dotvárali a spríjemňovali čakanie na ďalšiu etapu. Rodina Dubiovcov nám prerozpráva ich dlhoročné spojenie s týmito pretekmi, pripomenieme si najpamätnejšie okamihy histórie a na záver nám svoje pocity po absolvovaní L’Étape du Tour prinesie Zuzana Juhásová, ktorá si prešla celou plánovanou 20. etapou Tour de France.

História Tour de France očami rodiny Dubiovcov

Cyklistika nám okrem zápolenia či bitky o čo najlepší čas prináša aj množstvo príležitostí sa stretnúť s ostatnými. Ak pravidelne bicyklujeme, tak možno máme partiu priateľov, s ktorými trávime čas na cestách. Ale aj v pozícii fanúšika na Tour de France sa môže vytvoriť nejedno priateľstvo, alebo založiť rodinná tradícia.


Rodina Dubiovcov po prvýkrát fandila naživo v lete roku 1964. Louis Dubois (62) bola ústretová a rozpovedala príbeh jej rodiny na Tour. Na rok 1964 spomína takto: „Sedela som v strede na zadných sedačkách auta. Môj starý otec na jednej strane, moja stará mama na tej druhej. Žiadne bezpečnostné pásy, žiadne svetlá, keďže to auto bol šrot. Len bageta v mojej ruke a cigarety v rukách ostatných. Dym z nich sa miešal s raňajšou hmlou, kopiacou sa za oknami. Akoby to vyzeralo v dnešnej dobe…“ V tomto ročníku bojovali proti sebe Jacques Anquetil, vtedajšia hviezda Tour a Raymond Poulidor, obľúbený chlapec z farmy. A tak bola sedemročná Louis svedkom jedného z najväčších príbehov Tour.

V roku 1989 si Louis založila svoju rodinu. „Vtedy sme žili v Paríži a môj muž na mňa naliehal, aby sme sa vybrali na Tour. Povedal: Predsa je to vaša hlúpa rodinná tradícia.“ Greg LeMonde si vtedy na poslednú chvíľu ukradol pre seba v časovke celkové poradie. Mladá rodinka vtedy bola pri tom a takto si na to spomínajú: „Pamätám si, že vo chvíli, keď môj manžel opisoval LeMonda ako mimozemšťana, Marie mi začala čosi bľabotať do ucha. Naozaj tak vyzeral. Dôvodom bola jeho aerodynamická prilba spolu s tým divným bicyklom. Napriek tomu bol rýchly. Je isté, že zákrutu, v ktorej sme my vtedy stáli, prešiel úplne iným spôsobom, než zvyšok poľa. Skutočne nemal čo stratiť.“


A čo prežila tretia generácia týchto pravoverných fanúšikov v roku 2016? Komu fandili? Nielen to sa dozviete v inšpiratívnom článku Najpamätnejšie etapy Tour de France očami jednej rodiny, publikovanom na stránkach WeLoveCycling.

Z histórie Tour de France

Určite si pamätáte na ten prázdny pocit vo vás, keď na Tour de France bol deň voľna. Prišli ste z práce, zapli ste si telku a tam nič. Svoj večerný výjazd ste mali naplánovaný, ale potrebovali ste trochu povzbudiť a naštartovať sa pohľadom na profíkov. WeLoveCycling prinášalo počas troch týždňov aj články, kde sme si mohli rozšíriť vedomosti a dozvedieť sa niečo nové z histórie.

Prvé dva ročníky neobsahovali kopce. Porcia kilometrov bola brutálna, nič zvláštne nebolo, ak pretekári zvládli za deň viac ako 300 kilometrov. Neskôr však organizátori pridávali aj nejaké horské previerky a viete si predstaviť, aký horor to musel byť. Žiadne prehadzovačky, kazety či radenie. Jazdci si vtedy museli meniť zadné koleso, poprípade celý bicykel.


Začiatkom šesťdesiatych rokov sa Jacques Anquetilovi podarila nevídaná vec. Pred štartom vyhlásil, že je jasným víťazom. Navyše dodal, že žltý dres si prevezme už po prvej etape a dovezie ho bez straty do Paríža. Myslíte, že sa mu to podarilo? Áno, aj napriek silnej konkurencii v podobe Taliana Guida Carlesia či luxemburčana Charlyho Gaula to dokázal.

Možno ste mali pocit, že záverečná etapa na Elyzejských poliach je súčasťou Tour de France od jej začiatku. Opak je však pravdou. Až v roku 1975 sa organizátori dohodli s mestom Paríž, že jeho centrum bude patriť cyklistom. Z takého počinu sa neskôr stala tradícia a dnes si už záver Starej dámy nevieme predstaviť nikde inde ako pod Víťazným oblúkom hlavného mesta Francúzska.

Chcete sa dozvedieť aj ostatné zaujímavé fakty o najslávnejších pretekoch? Všetky nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom Príbehy z histórie Tour de France.


Slovenka, ktorá dosiahla 6. miesto v kategórii pretekov L´Etape du Tour

Vďaka portálu WeLoveCycling vyhrala čitateľka Zuzka Juhásová možnosť zúčastniť sa pretekov L’Étape du Tour, a tak sa stala na jeden deň pretekárkou Tour de France. Na vlastnej koži a vlastnom bicykli absolvovala 20. etapu, ktorú mali naplánovanú aj profesionálni jazdci. No počasie na záver tretieho týždňa bolo nevyspytateľné, a tak si Zuzka nakoniec prešla kompletnú trasu, kým týždeň nato sa celý pelotón Tour de France popasoval len so záverečným kopcom a nájazdom naň. Aké zážitky si z tohto dňa Zuzka odniesla? To sa dozvieme v rozhovore na WeLoveCycling. Tu je aspoň malá ochutnávka.


Čo ti prebiehalo hlavou, keď si už stála na štarte?
Keď som stála na štarte, tak moje myšlienky sa ešte tak trochu „prebúdzali“. Do boxu sme prišli už o šiestej ráno a štart bol plánovaný o siedmej hod. Pár minút pred štartom začal naozaj ten „správny štarťák“, trochu obavy či to dám, triasli sa mi kolená . Ale stála som tam s myšlienkou, že to idem dokončiť a spravím pre to všetko.

Skús nám predstaviť atmosféru pretekov. Ako to celé vyzeralo, aká bola atmosféra, akí boli diváci?
Atmosféra pretekov bola naozaj najlepšia akú som mala možnosť doteraz zažiť. Toľko pretekárov už od štartu, všetci v dobrej nálade . Pri trati stáli diváci, ktorí dodávali energiu, povzbudzovali, deti podávali ruky. Mestá boli vyzdobené, človek sa naozaj cítil ako profík na Tour .

Bola si aj v nejakej skupine, ktorá spolupracovala? Alebo to boli tvrdé preteky, kde si každý išiel za svoje?
Tých skupín bolo niekoľko, pri tom počte štartujúcich sa málokedy stalo, že som išla sama. Skupinky sa delili, ale za každým prišla iná. V kopcoch som sa snažila ísť svoje tempo a neprepáliť začiatok.

Kompletný rozhovor nájdete v článku na stránke WeLoveCycling: Rozhovor: Zuzana Juhásová - 6. miesto v kategórii na L"Etape du Tour.


WeLoveCycling prináša každý rok zaujímavý obsah z Tour de France. Na ich stránkach si môžete prečítať čerstvé správy z pelotónu či zhrnutie súťažných dní. No nie je to len o tomto.

Celú atmosféru týchto trojtýždňových etapových pretekov si môžete dotvoriť zaujímavými článkami o histórii a ďalších zaujímavostiach. Ak sledujete WeLoveCycling pravidelne, tak vám určite neušla informácia o možnosti vyhrať účasť na L´Etape du Tour, ako sa to podarilo Zuzke Juhásovej.

Ostatné články z francúzskeho júlového etapáku nájdete v sekcii Tour de France.

Zdroje fotografií: WeLoveCycling, Fb/LeTourdeFrance/ASO
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
keyboard_arrow_up