Test: Tunap Sports sedací krém - Sitzcreme? Áno, danke!

Vyskúšal a zistil som, ako funguje a ako sa používa krém určený na ošetrenie sedacích partií, ktorý je netradične vo forme spreja.

Tunap Sports je nemecká značka, ktorá funguje od roku 1973. Z toho vyplýva aj názov na obale „Sitzcreme”. Iné pomenovania poznáme z francúzštiny „Chamois creme”, alebo slovenské „Vajcomaz”. Teda spisovne „Sedací krém”. Slúži na lubrikáciu sedacích partií kvôli zmierneniu trenia a z toho plynúcich mikroraniek, cez ktoré sa do pokožky môže dostať zápal. Takýto krém pokožku aj vyživuje a lieči. Extra význam má vo vlhku, daždi. Obmedzuje vznik tzv. zaparenín.

Nanášať sa môže priamo na kožu, alebo na vložku nohavíc, inak aj nazývanú „výstelka” v slovenčine, francúzske pomenovanie „Chamoius” alebo „Peau”, anglické „Bikepad”, talianske „Fondello”, španielske „Gamuza” alebo „Badana”. V preklade je chamoius kamzík a peau koža. Dôvod? V minulosti bola vložka nohavíc vyrobená z prírodnej kože. Ťažko si dnes predstaviť. Preto aj u nás pomenovanie v kategórii Masters C a vyššie „Jelenica”.


Tunap Sports sa špecializuje na produkty balené práve formou aero sprejov. Portfólio je zamerané na starostlivosť o bicykel (oleje, čističe...) a prostriedky pre telá športovcov (krémy, deodoranty...). Bližšie informácie nájdete na stránkach výrobcu. Pre nás je značka zaujímavá aj podporou tímu Petra Sagana.


Balenie

Na ošetrenie „zadnice” som vyskúšal už veľa výrobkov. Či už určených priamo pre cyklistov, alebo aj nie. Najčastejšie to boli krémy, domáce, zahraničné, detské... Čo sa mi osvedčilo je, že babské rady moc nefungujú.

Najlepšie boli prípravky určené pre cyklistov a nie masť, čo používala babka pri prebaľovaní mojej mamy. Aj tu Tunap všetko prispôsobil pre jazdenie, do obsahu pridal dokonca panthenol.


Balenie má 150 ml, ale reálnu výdrž ťažko odhadovať. Poznáte to, niekedy sa minie v spreji vzduch skôr a ostane obsah, inokedy naopak. To je nevýhoda oproti klasickým krémom. Ako to reálne bude, zistím, keď miniem tento testovací kus.


Aplikácia

Aplikáciu pomocou spreja som doteraz neskúšal. Prostriedok je možné nanášať priamo na „výstelku” alebo pomocou ruky na kožu. Sprejovať priamo „tam” som neskúšal. Môže to byť zaujímavý zážitok. Mne sa páčila prvá možnosť, nástrek na vložku nohavíc mi prišiel presnejší a čistejší.

Ak je skupenstvo krému príliš riedke, aplikácia rukou nebýva presná, po zabágrovaní na „tie miesta” to aj tak tečie po rukách, stehnách. Prostriedku stačí akurátne množstvo, netreba mať pokrytú celú vložku. Stačí si predstaviť tie body, kde sa telo stretáva so sedlom.


Jazda

Písať recenziu na takýto prípravok je celkom výzva. Ako opísať pocity v týchto partiách a porovnať s inými prípravkami? Podľa mňa je ideálny prípravok ten, ktorý vám umožní počas jazdy zabudnúť na tieto veci a užívate si jazdu. Nestačí k tomu len kvalitný krém, dôležité je aj správne sedlo a kvalitná vložka nohavíc. Opakom je, keď ku koncu výjazdu poposedávate, máte nepríjemný suchý pocit na pokožke. O výbere správneho sedla sa dočítate aj v našom Magazíne.

V mojom prípade som sedlo aj vložku mal vyskúšané a našťastie počas testovacích jázd nastala tá prvá situácia. Všetko bolo OK, na žiadny krém som nemyslel. Čo ma milo prekvapilo bolo, ako dlho vydržala relatívne tenká vrstva na vložke. Najdlhšie som išiel 5h MTB a to poznáte, v sedle sa človek natancuje. A aj na konci tohto výjazdu bolo všetko v poriadku.


Netreba však očakávať zázraky. Aby človek v sedle netrpel, treba sa okrem hore spomínaných vecí aj takpovediac vysedieť. Ani krém s časticami pravého zlata vám nepomôže, keď sadáte na bicykel po dlhej dobe nejazdenia.


Viac hláv, viac vie

Tento prípravok vyskúšal aj Marek, ktorý jazdí viac rekreačne - tak bolo zaujímavé, či aj pre takéto občasné povozeníčko je potrebné „mazať”.


Marek

Na bicykli sa vozím pre radosť, koľko čas popri práci a iných povinnostiach dovolí. Postupne som sa prepracoval k slušnému bicyklu a výbave. Cyklistiku som objavil až neskôr, vďaka kamarátom, ktorí jazdili už dlhšie. To malo tú výhodu, že keď bolo treba poradiť, mal som sa na koho obrátiť. Tak to bolo aj v tomto prípade ohľadne rád týkajúcich sa sedenia.

S Krémom či bez Krému?

Zo svojich skúseností som už zistil, že v týchto partiách netreba nič podceniť. Kvalitná výstelka a sedlo je základ aj pre rekreačného cyklistu a starostlivosť o pokožku k tomu patrí. Na to, aby človek využil benefity týchto prípravkov, nemusí byť pretekárom.

Sprej

Všetky prípravky, ktoré som doteraz používal, boli vo forme krému. Balenie Tunap v spreji ma na začiatku prekvapilo, ale rýchlo som našiel spôsob, ako si s nanášaním poradiť. Naopak, neskôr som už podvedome siahal radšej po takejto forme, ako po krémoch vedľa stojacich na poličke. Poznáte to, oblečený, pripravený a ešte vyriešiť tento kozmetický detail. Super je, že pri spreji sa ruky nezašpinia a netreba si rýchlo umývať ešte mastné ruky.

Panthenol

Čím je táto značka ešte iná od toho, čo som doteraz používal je, že obsahuje Panthenol. Z krému som mal pocit, že kožu upokojí, hojí. Príjemný je aj chladivý pocit vďaka tomu, že to je sprej. Prvýkrát som nanášal takýto krém aj po jazde, po sprche, na prehojenie. Ako bonus a na odľahčenie pridávam foto, ako vyzerá jazda bez krému.


Bonus

Ako minimalizovať tvorbu podkožných zápalov (tzv. podkožákov) v sedacích partiách na minimum? Najdôležitejšia je hygiena. Rozhodujú detaily. Po výjazde treba miesta dôsledne umyť, na tento účel mám extra dezinfekčné mydlo. Potom premažeme, ak sú už ranky, tak liečime, zasušujeme.

Nepodceňovať stav práčky. Vďaka Airbnb som zistil, že nájsť v práčke pleseň nie je nič netradičné. Ak sa perie naraz s kolegami, napr. na sústredku, tak svoje veci baliť do sieťky. Chalani z Ineos majú tuším každý svoju vlastnú práčku. Marginal Gains!

Cena testovacieho krému sa pohybuje okolo 20 € a viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Ako funguje keramická ochrana laku? Voda sama steká dole po ráme a špina sa toľko nechytá? Vyskúšali sme to.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up