Meňšov celkovým víťazom storočnicového Gira

Rus Denis Meňšov sa stal celkovým víťazom storočnicových cyklistických pretekov Giro d´Italia. Tridsaťročný jazdec tímu Rabobank dosiahol tretie prvenstvo na pretekoch Grand Tour v kariére, predtým dvakrát vyhral Vueltu a Espaňa (2005, 2007). Meňšov napodobnil úspech krajana Pavla Tonkova, ktorý na Giro d´Italia triumfoval v roku 1996. Ruský cyklista je teraz najväčším favoritom júlovej Tour de France.

V konečnom účtovaní 92. ročníka Gira mal Meňšov pred druhým Danilom Di Lucom náskok 41 sekúnd, tretí skončil ďalší Talian Franco Pellizotti.
Záverečná časovka na 14,4 km už zmeny na prvých priečkach nepriniesla, jej profil bol takmer celý rovinatý. Jazdci si museli dávať v kľukatých rímskych uličkách pozor na mokrý povrch ciest. Prekvapujúcim víťazom časovky sa napokon stal časom 18:42 min Ignatas Konovalovas z Litvy, ktorý mal v cieli o sekundu lepší výkon ako druhý Brit Bradley Wiggins. Konovalovas vyťažil z toho, že bol jedným z posledných jazdcov na suchej trati. Tretí najrýchlejší čas v jazde proti chronometru dosiahol Edvald Boasson Hagen z Nórska.
Di Luca si aspoň vybojoval cyklamínové tričko najaktívnejšieho jazdca pretekov, zelené pre najlepšieho vrchára získal Stefano Garzelli a biele pre najlepšieho mladého jazdca Belgičan Kevin Seeldrayers. Meňšov sa do ružového trička najlepšieho jazdca obliekol prvýkrát po dvanástej etape, ktorú vyhral, a v ďalšom priebehu pretekov ho už nepustil.
Danilo Di Luca sa snažil, útočil, ale Rusa sa nezbavil. Okrem 2. miesta ho však môže tešiť fakt, že ružové tričko mal na sebe sedem dní. Prvenstvo z roku 2007 sa mu však nepodarilo zopakovať.
Pred časovkou mal Di Luca ešte šancu na prvenstvo, od úvodu jazdy proti chronometru sa snažil stratu na Meňšova zlikvidovať. Rus však jazdil s prehľadom a veľkou istotou. Na prvom medzičase na 4,4 km viedol Talian o 5 sekúnd, na 7,7 km už bol najrýchlejší Brit Bradley Wiggins, Meňšov bol tretí s odstupom troch sekúnd a Di Luca siedmy s ďalšími štrnástimi sekundami. V tú chvíľu bolo jasné, že výborne pripraveného Meňšova už o prvenstvo oberie len nejaká nešťastná zhoda náhod. Tá sa napokon prihodila asi kilometer pred cieľom, keď smeroval za etapovým víťazstvom. Na mokrej ceste však spadol a len veľmi rýchla pomoc mechanikov a výmena bicykla ho nepripravili o celkové prvenstvo. Napokon však mal v cieli 21 sekúnd k dobru na Di Lucu a v časovke skončil desiaty.

Výsledky - Giro d´Italia 2009:
21. etapa (Rím - Rím, časovka na 14,4 km): 1. Ignatas Konovalovas (Litva) Cervelo Test Team 18:42 min, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Garmin - Slipstream +1 s, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Team Columbia - Highroad +7, 4. Jaroslav Popovič (Ukr.) Astana +11, 5. Marzio Bruseghin (Tal.) Lampre - N.G.C. +16, 6. Giovanni Visconti (Tal.) ISD +18, 7. Dries Devenyns (Belg.) Quick Step +20, 8. Maarten Tjallingii (Hol.) Rabobank +21, 9. Stefano Garzelli (Tal.) Acqua & Sapone - Caffe Mokambo +23, 10. Denis Meňšov (Rus.) Rabobank +24, ... 16. Danilo Di Luca (Tal.) LPR Brakes - Farnese Vini +45
Konečné poradie: 1. Denis Meňšov (Rus.) Rabobank 86:03:11 h, 2. Danilo Di Luca (Tal.) LPR Brakes - Farnese Vini +41 s, 3. Franco Pellizotti (Tal.) Liquigas +1:59 min, 4. Carlos Sastre (Šp.) Cervelo Test Team +3:46, 5. Ivan Basso (Tal.) Liquigas +3:59, 6. Levi Leipheimer (USA) Astana +5:28, 7. Stefano Garzelli (Tal.) Acqua & Sapone - Caffe Mokambo +8:43, 8. Michael Rogers (Austr.) Team Columbia - Highroad +10:01, 9. Tadej Valjavec (Slovin.) AG2R La Mondiale +11:13, 10. Marzio Bruseghin (Tal.) Lampre - N.G.C. +11:28

Vizitka Denisa Meňšova

Denis Meňšov (Rus.)
Dátum narodenia: 25. januára 1978
Výška a hmotnosť: 180 cm, 65 kg
Súčasný tím: Rabobank
Predchádzajúce profesionálne tímy: Banesto (2000 - 2004)
Najväčšie úspechy: celkový víťaz Giro d´Italia 2009, Vuelta a Espaňa 2005 a 2007, štyri etapové víťazstvá na Vuelta a Espaňa, dve na Giro d´Italia, jedno na Tour de France, víťaz Okolo Baskicka 2004, Tour de l´Avenir 2001, držiteľ bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov na Tour de France 2003
Zaujímavosti: Skvelý vrchár a vhodný typ jazdca pre etapové preteky. V roku 2005 skončil na Vuelte druhý, ale po prevalení dopingového škandálu Roberta Herasa sa stal celkovým víťazom. Giro d´Italia bolo preňho previerkou pred Tour de France. Na tohtoročnom Gire bol prvým jazdcom Rabobanku v histórii, ktorý si obliekol ružový dres lídra pretekov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
keyboard_arrow_up