Majstrovstvá sveta v Mont-Sainte-Anne - opäť sa rodili legendy

Pre niektorých je to vrchol sezóny, pre iných miesto, kde sa rodia legendy. Ani jedna z týchto charakteristík nie je nesprávna pri opise toho, čo nám ponúkli Majstrovstvá sveta v XCO a DH v kanadskom Mont-Sainte-Anne.

Aj keď máme pred sebou ešte posledné kolo tak vo Svetovom pohári v zjazde, ako aj v cross-country, dúhové dresy sú už rozdané. Technicky a vytrvalostne náročná trať potrápila pretekárov oboch disciplín. Predovšetkým zjazdári sa museli popasovať s vyše štvorminútovými jazdami, ktoré ich obrali o väčšinu ich síl. Jazdcov v XCO zase čakali extrémne náročné technické úseky. Po úpenlivom boji poznáme staronových, ale aj debutových majstrov – pozrime sa teda, ako to na americkom kontinente vyzeralo.

Elektrifikácia zamierila aj do najvyšších kruhov cyklistiky – MS ebikov

Snáď najkontroverznejšia téma vo svete súčasnej horskej, ale aj cestnej cyklistiky – elektrobicykle, rozdelila fanúšikov počas stredajších majstrovstiev sveta na dva tábory. Na trati sa totiž stretli jazdci cross-coutnry, medzi ktorými nechýbali olympijskí šampióni, J. AbsalonJ. Kulhavý, alebo M. A. Fontana.

Nakoniec sa s minútovým náskokom z víťazstva tešil A. Hatherly v mužskej kategórii a N. Schneitter v tej ženskej. Pre zaujímavosť, na štart sa postavilo len 8 žien. Nuž, je na mieste položiť si otázku, či nám táto disciplína priniesla niečo zaujímavejšie do sveta pretekania a športu ako takého.


Štafeta patrila švajčiarskemu kvintetu

Dôležitou súčasťou majstrovstiev sveta je aj kolektívna časť, v ktorej sa porovnávajú jednotlivé národy. Výhodou je aj systém, podľa ktorého sa na štart postaví z každého štátu jeden z každej kategórie. Najlepšie na tom bolo silné zoskupenie Švajčiarska, ktoré spoliehalo na silnú trojicu N. Schurter, S. FreiJ. Neff. Práve oni dokázali stiahnuť náskok USA pri poslednej výmene. N. Schurter zajazdil lepšie kolo o celých 32 sekúnd a tým na páske predbehol Američana K. Swensona o 16 sekúnd. Zaujímavosťou bolo prvé miesto Holanďanov ešte po poslednej výmene. To však nemalo prílišnú šancu na úspech, keďže do nej vstupovala pretekárka ženskej juniorskej kategórie, P. Pieterse.


Novou majsterkou sveta v XCO je P. F. Prevot

Z dvojice elitných kategórií v XCO v prvom rade štartovala tá ženská. Nabitá konkurencia ohlasovala vyrovnaný súboj. Práve favorizovaná J. Neff, ktorá je technicky jednou z najlepšie „vybavených“ jazdkýň, unikla v náročných zjazdoch už v úvode pretekov. Avšak proti jej snahám bola R. McConnell, ktorá išla vyrovnaným tempom v prvej polovici pretekov.

Zozadu sa však na čelo postupne dostávala tohtoročná víťazka jedného kola Svetového pohára, P. F. Prevot. Aj napriek menším chybám v závere udržala solídny náskok vyše jednej minúty a stala sa tak po druhýkrát v kariére majsterkou sveta. Navyše ešte pred pár mesiacmi bojovala P. F. Prevot s nepríjemným zranením a tento dúhový dres je tak zaslúžená satisfakcia.


Osemkrát na prvej priečke – to je štatistika N. Schurtera

Po tom, ako sa M. van der Poel nechal počuť, že na MS XCO nenastúpi, zúžil sa výber možných favoritov na hŕstku pretekárov. Navyše už spomínaná trať mala hrať do karát sedemnásobnému majstrovi sveta, N. Schurterovi. Táto predzvesť sa začala napĺňať po tom, keď sa už po dvoch kolách odhodlal na razantný náskok.

Silné zbrane však ukázal najprv M. Flueckiger, a potom S. Tempier. Do boja chcel ešte prehovoriť Čech, O. Cink, avšak aj jeho snahy v predposlednom kole stratili účinok. Posledným ohnivkom bol taliansky pretekár, G. Kerschbaumer, ktorý dokázal v poslednom kole ešte trochu pritlačiť na Schurtera, resp. šiel si pre takmer istú striebornú medailu. No defekt v podstate tesne pred cieľovou páskou ho odsunul od istej medaily až na 5. miesto. Ako sa vyjadril Schurter sám, túto trať si dlho trénoval, poznal na nej každú rýchlu stopu a snažil sa ísť vyrovnane – ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným.


Po sezóne bez pretekov na vrchol v jeden deň? M. Nicole a jej cesta ku hviezdam

Táto sezóna je obzvlášť tvrdá a to predovšetkým v ženskej elitnej kategórii zjazdárskej disciplíny. Pády vyradili zo sezóny tak R. Atherton, ako aj T. Seagrave, či M. Nicole. Tá posledná sa ale dokázala zo svojich rán pozviechať a nastúpiť na majstrovskú trať v plnej sile. A že to stálo za to. Jej návrat a skvelú formu podtrhla najprv výhra v kvalifikácii.

V nedeľnom finále navyše nedala šancu ani vedúcej pretekárke Svetového pohára, T. Hannah. Tá zaostala za Francúzskou o vyše 4 sekundy. Na druhom mieste skončila T. Seagrave a na treťom ďalšia Francúzska "riderka" M. Cabirou.


L. Bruni alá Sagan – tri zárezy počas troch sezón

Dlhá trať v Mont-Sainte-Anne si vyžaduje okrem technickej zručnosti aj vytrvalosť. Suché podmienky a prašný podklad v úvode postavil na prvé miesto M. Walkera, ktorý sa však držal až do jázd elitnej dvadsiatky. 37-ročný G. Minnaar ukázal, že nepatrí do starého železa a svojou jazdou si vyslúžil 5. miesto. Pred neho sa dostali aj D. Hart či A. Pierron.

Najväčší boj však zvádzala dvojica posledných štartujúcich – T. BrosnanL. Bruni. Prvý menovaný podskočil od tretieho Pierrona o 2 sekundy a zdalo sa, že tento čas už Francúz neprekoná. To by však na štarte nesmel stáť „Superbruni“, ktorý čistou jazdou bol rýchlejší na všetkých prejazdoch. Nakoniec sa s rozdielom 0,581 stal staro-novým majstrom sveta. Francúzsko tak v zjazde získalo dve zlaté, jednu striebornú a dve bronzové medaily.


Slováci v dostatočnom počte ukazovali výsledky sezóny

V XCO sa na štarte elitnej mužskej kategórie predstavil len súčasný najlepší pretekár Slovenska, M. Haring. So solídnym výkonom sa v náročných podmienkach prepracoval na konečné 32. miesto so stratou takmer 6 minút. Ženskú zástavu držala J. Keseg Števková, ktorá v konkurencii 62 žien preťala pásku ako 41.

V kategórii juniorov sa výborným výsledkom zaskvel J. Jenčuš so 16. miestom. Jeho rovesníčka, R. Paulechová obsadila podobné, 21. miesto. Okrem nich sa predstavil aj M. Ulík v mužoch do 23 rokov, ktorý si vyslúžil „kolo“ od prvého V. Dascalu. Náš A. Rojček sa v zjazdovej disciplíne vo finále nepredstavil po tom, ako si pred kvalifikáciou po páde narazil rameno a zápästie. Jediným reprezentantom tak ostal R. Baránek. Ten zajazdil očakávaný čas a nakoniec zaujal 44. miesto. V juniorskej kategórii sa s konkurenciou porovnal aj súčasný majster Slovenska, O. Gombala, ten však stratil na víťaza vyše pol minúty.


Pred úplným záverom sezóny nás ešte čaká jedno kolo Svetového pohára v Snowshoe, USA, kde opäť budeme svedkami spoločného podujatia XCO a DH. Uvidíme, ako si jazdci udržia formu a motiváciu po tomto vrchole sezóny...

Zdroj fotografií: FB/UCIMountainBike, Instagram/adam.rojcek, Instagram/nschurter
report_problem Našiel si v texte chybu?

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Mont-Sainte-Anne

calendar_today 31.08.2019 - 01.09.2019
format_list_numbered 10. kolo - UCI World Cup and World Championships
label XC preteky
place Mont-Sainte-Anne (Zbytok sveta)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Reklama na downhill - 3 pamätné jazdy (Gwin, Hart a Bruni)

Reklama na downhill - 3 pamätné jazdy (Gwin, Hart a Bruni)

Downhill - kráľovská disciplína mountainbikingu. Jeden pokus, jedna jazda, napätie a nervozita. Prinášam vám 3 legendárne jazdy, po ktorých budete mať zimomriavky.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up