Veľký a napínavý záver sezóny – Svetový pohár v Snowshoe

Opäť nadišiel čas, kedy sa musíme rozlúčiť s tohtoročnou sezónou. Elitní jazdci si uplynulý víkend prišli naposledy zmerať sily vo finálovom kole Svetového pohára v Snowshoe, USA.

Po náročnej sezóne a majstrovstvách sveta sa pretekári museli pripraviť ešte na jedno podujatie. Znova sme boli svedkami spojenia oboch disciplín – DH a XCO. Vo väčšine kategórií nebolo nič rozhodnuté ani pred poslednými jazdami. Čakalo sa len na to, ako dokážu jednotliví ašpiranti na zisk víťazstva vzdorovať veľkému tlaku.

ShortTrack spoznal svojich debutových víťazov

Na prvom mieste každého Svetového pohára je už tradične takzvaný ShortTrack. Krátke preteky pre vyvolenú štyridsiatku najlepších rozhodujú nielen o umiestnení na štarte nedeľňajšieho podujatia, ale súčasne dodávajú jazdcom body do celkového poradia.

V ženskej kategórii sme sa dočkali víťazstva J. Rissveds, pre ktorú to bolo debutové víťazstvo v tejto disciplíne. Rovnako tak tomu bolo aj v mužskej kategórii. Pri absencii M.v.d. Poela bolo všetko otvorené. O svoju prvú výhru bojovalo do posledných metrov hneď niekoľko jazdcov. V závere to ale bol N. Schurter, ktorý zdolal svojich konkurentov a vzal si prvé víťazstvo v ShortTracku.


Dlhá zjazdová trať preverila všetkých kvalifikujúcich

Snowshoe nesklamalo tak divákov ako ani pretekárov. Náročná trať s množstvom rozmanitých sekcií, ktoré ponúkali od širokých trávnatých úsekov, cez lesné pasáže až ku kamenistým rockgardenom, nikomu nič nedarovala. V kvalifikácii sa na popredné miesta dostala už očakávaná trojica – T. Hannah, nasledovaná M. CabirouM. Nicole, ktorá však strácala takmer 10 sekúnd. V mužskej kategórii to bolo o čosi tesnejšie. D. Hart si vydobyl prvé miesto len s rozdielom 0,250 s. pred L. Brunim. Na treťom mieste bol domáci Ch. Harrison.

Napínavé až do samého konca

Ak ste nevideli samotné preteky zjazdárov, určite si ich pozrite zo záznamu. Suverénna kvalifikácia T. Hannah sa vo finálovej jazde nezopakovala. O najrýchlejší čas sa postarala M. Cabirou, ktorá v tejto sezóne získala už svoje tretie víťazstvo v rade. Navyše sa takmer postarala o zmenu celkového víťaza Svetového pohára. T. Hannah skončila na piatom mieste, čím sa výsledný súčet bodov zastavil na rozdiele tridsiatich bodov v prospech druhej menovanej, M. Cabirou.

Možno o čosi tesnejšie to bolo v mužskej kategórii. Skvelá jazda Ch. Harrisona z kvalifikácie sa zopakovala aj v nedeľu. Mladý americký jazdec získal svoje prvé pódium s tretím miestom. Pred neho sa dostal len A. PierronD. Hart, ktorý zamiešal kartami konečného poriadia SP. Svojím víťazstvom prispel k zisku titulu v prospech L. Bruniho pred jeho krajanom A. Pierronom.


Trať cross-country v Snowhoe ponúkla stúpania a kamene

Niektorí z fanúšikov odkazovali na trať v Snowshoe ako na „menej technickú“ než aké sme mali možnosť vidieť v predchádzajúcich kolách. Prirodzene, kamenisté rockgardeny v Mont-Sainte-Anne alebo dropy v Lenzerheide sa tento víkend nekonali. Na druhej strane však nechýbali úseky, ktoré sú esenciou XCO – stúpania, ktoré preverili každého fyzickú a aj mentálnu pripravenosť. Pozrime sa na záznam z trate s novou majsterkou sveta, P. F. Prevot.


Staronová víťazka a obraz celkového poradia na záver

Očakávaný koniec sezóny cross-country bol rovnako napínavý ako zjazdárska disciplína. Síce sa v mužskej kategórii už nemohlo mnoho zmeniť, ale ženská bola vždy otvorená. J. Neff si držala len 20 b. náskok pred K. Courtney. V nedeľu sa po štarte práve táto dvojica objavila na čele. Aj keď sa v priebehu ďalších kôl obe jazdkyne prepadli, Američanka, K. Courtney si dokázala udržať dostatočný odstup.

Na popredných pozíciách sa držala A. Terpstra, ktorú stíhala P. F. Prevot. Tá dokázala v poslednom kole zúročiť svoje sily najlepšie a získať tak druhé víťazstvo SP sezóny. Celkovú výhru si tak odniesla K. Courtney, ktorá obsadila piate miesto, zatiaľ čo J. Neff skončila na jedenástej pozícii.

Debutová výhra pre Forstera, Schurter je staronový majiteľ bieleho dresu

Vždy je tu prítomná otázka „keby“. Keby M. v. d. Poel neodložil štart na SP, mohlo byť všetko inak. Nuž, nestalo sa, a tak táto predpoveď ostáva hypotézou. Silnú sezónu v tomto roku ukazoval H. Avancini, ktorý sa dokázal dostať na popredné miesta. Aj v nedeľu tomu nebolo inak – po štarte sa pomaly usadil na čele s N. Schurterom či L. Forsterom.

Dvojnásobný defekt vyradil O. Cinka z boja o víťazov už v úvode pretekov. Na čele sa tak držala stále početnejšia skupina, v ktorej bolo pri nájazde do posledného kola až 7 pretekárov. V jeho úvode vyrazil do útok N. Schurter, ktorému sekundoval iba L. Forster. V záverečnej kamenistej pasáži sa dostal do čela práve Forster, ktorému už Schurter nedokázal v posledných stovkách metrov konkurovať (a zrejme ani veľmi nechcel). Odniesol si tak prvé víťazstvo kariéry. N. Schurter ovládol SP s dominantným náskokom 350 bodov na M. v. d. Poela.


Absencia Slovákov na SP v Snowshoe

Po náročnej sezóne sa vo finálovom dejisku Svetového pohára neobjavil žiaden zo slovenských pretekárov. Okrem zjazdárov absentovali aj pretekári v cross-country. Najspôsobilejší pretekár, A. Rojček sa so sezónou rozlúčil už počas MS, na ktorých z dôvodu zranenia neštartoval. Dôvodom absencie ostatných pretekárov mohla byť aj vzdialenosť a vyššie náklady.

Týmto sa skončila sezóna elitného pretekania v roku 2019. Do konca kalendárneho roka však ostávajú ešte 3 mesiace, čo nám dáva slušnú príležitosť zamyslieť sa nad budúcou sezónou. Vráti sa M. v. d. Poel do sveta XCO naplno? Ako sa bude dariť juniorke V. Holl, ktorá sa presunie do ženskej kategórie? Spoznáme nový talent? Ako to vidíte vy?

Zdroje fotografií: Instagram/LarsForster, FB/ScottRacing
report_problem Našiel si v texte chybu?

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Snowshoe

calendar_today 07.09.2019 - 08.09.2019
format_list_numbered 11. kolo - UCI World Cup and World Championships
label XC preteky
place Snowshoe (USA)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up