S WeLoveCycling na výlet do zahraničia

Cyklistika je šport, ktorý sa dá vykonávať v rôznych podmienkach. My, Slováci, určite poznáme vo svojom okolí miesta, ktoré stoja za návštevu na dvoch kolesách.

Mnohé destinácie v našej krajine sa s pravidelnosťou predstavujú aj na webe WeLoveCycling. Dnes si však predstavíme niekoľko tipov na výlet do zahraničia.

WeLoveCycling je internacionálny projekt, ktorý funguje v rôznych jazykových mutáciách. Túto multikulturalitu môžeme postrehnúť aj v mnohých príspevkoch, ktoré sa snažia predstaviť miesta, ktoré by stáli za návštevu a sú za hranicami našej republiky. Cyklistický raj akým je Taliansko, Francúzsko, Španielsko, no aj iné menej tradičné krajiny sa s pravidelnosťou vyskytujú medzi príspevkami od WeLoveCycling. Dnes sa pozrieme na rôzne tipy, za ktorými budete musieť trochu cestovať aj autom, no na spomenutých miestach sa zo sedla bicykla už neodlepíte. Ibaže pôjdete nejaké z najslávnejších stúpaní v Európe, a tam sa zdvihnúť zo zadku predsa len budete musieť.

Bormio - cyklistický raj v Taliansku

Taliansko, ako miesto na cyklodovolenku, netreba nijako zvlášť predstavovať. No ak si už máte vybrať konkrétnu destináciu, tak výber je skutočne bohatý a niekedy nebudete vedieť, akým smerom sa vydať, kde si rezervovať ubytovanie a podobne. V takýchto momentoch určite padne vhod zopár rád a skúseností ľudí, ktorí toto miesto navštívili.


Tomáš vo svojom článku Bormio – všetko na jednom mieste zhrnul asi všetko, čo by vás mohlo zaujímať. V jeho slovách nájdete dôležité informácie o tom, aké stúpania vás čakajú, a ako sa na ne dobre pripraviť. Ako riešil stravovanie či ubytovanie? Nielen to osvetlil vo svojom autorskom príspevku na stránkach WeLoveCycling. Pri takýchto cestách je asi prvou vecou, ktorú riešime, spôsob akým sa na miesto „určenia“ dostať.

Tomáš nám radí takto: „Ako sa tam dostať? Cesta zo Slovenska do mestečka Bormio vedie cez Rakúsko. Zo západu našej krajiny je to asi 800 km. Príjemné je aj to, že okrem rakúskej diaľničnej známky nezaplatíte ďalšie poplatky. Cesta v Taliansku vedie mimo spoplatnených úsekov. Ak si zadáte do navigácie priamo Bormio, odporúčam sa do neho prehupnúť cez stúpanie Stelvio. Takto si môžete spraviť ochutnávku toho, čo vás neskôr čaká na bicykli. Malé varovanie, ide o horský prechod, cesta je úzka a kľukatá. V serpentínach sa často stáva, že prejde len jedno auto. Vhodné pre skúsenejších vodičov a autá v dobrom stave (nám raz vyvrela voda na staršej dodávke).“ V predstavovaní tohto krásneho miesta nezabudol ani na možnosti pre všetkých bikerov či vyznávačov behu.

Chcete sa dozvedieť viac o možnostiach dovolenky v Bormiu? Všetky skúsenosti, rady a tipy nájdete v spomínanom článku Tip na výlet: Bormio – všetko na jednom mieste, publikovanom na stránkach WeLoveCycling.

7 najkrajších európskych stúpaní

Korením cestnej cyklistiky sú určite stúpania a poriadne kopce. Akákoľvek etapa na cyklistických pretekoch, ktorá má byť divácky zaujímavá, musí obsahovať vysokohorské previerky. No aj pre nás „hobíkov“ predstavujú výškové metre akýsi cieľ, ktorý chceme na bicykli prekonať. Vo Francúzsku, Španielsku či Taliansku nájdeme vďaka ich geografickej polohe skutočne poriadne stúpania a navyše tu máte bonus. Tieto cyklistické krajiny sa o cesty do patričnej miery starajú a aj tie najvyššie kopce dokážete prejsť na svojom cestnom bicykli. Tu máte aspoň niektoré z nich.


Monte Zoncolan, Taliansko

Toto stúpanie je vám určite známe z talianskej Grand Tour. Možno ste to nevedeli, ale organizátori použili toto stúpanie vo svojej histórii len šesťkrát. Nezdá sa vám toto číslo prinízke? Ak sa však pozrieme na jeho číselnú charakteristiku, tak viacerí profesionáli by s nami nesúhlasili a určite sa dobrovoľne na toto stúpanie nehlásia. Pre všetkých milovníkov čísel prikladáme aj parametre.

  • Výška: 1 750 m
  • Prevýšenie: 1 210 m
  • Priemerný sklon: 11,5 %
  • Dĺžka: 10,5 km

Col du Galibier, Francúzsko

Toto je ďalšie nezameniteľné stúpanie, ktoré samozrejme poznáme všetci vďaka Starej Dáme. Francúzi tento kopec milujú, a ak sa objaví v itinerári Tour de France, tak o zábavu pri trati či televíznych obrazovkách máme postarané. Pri jeho zdolávaní dosahuje výšku nášho Gerlachovského štítu a pri pohľade na priložené čísla musia stuhnúť lýtka nejednému z nás.

  • Výška: 2 645 m
  • Prevýšenie: 1 220 m
  • Priemerný sklon: 7 %
  • Dĺžka: 17,5 km


Kompletný zoznam najkrajších európskych stúpaní nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom Vyšlapte si kopec: 7 najpôsobivejších európskych stúpaní.


Lednicko-Valtický areál v Českej republike

Za zaujímavé miesta vhodné na návštevu nemusíme považovať len spomínané Francúzsko, Taliansko či Španielsko. Aj v blízkosti našich hraníc je dostatok pekných miest, ktoré čakajú na nás. Jedným z nich je Lednicko-Valtický areál a jeho okolie.

Už z názvu môžeme vidieť, že lákadlom tejto oblasti budú cyklotrasy s názvami Lednická a Valtická „stezka“. Tá Lednická je charakterizovaná takto: „Lednická stezka meria celých 23 kilometrov a tvorí spojnicu medzi pamiatkami v okolí obce. Profilom sa javí ako nenáročná, inými slovami, vhodná pre ktorúkoľvek výkonnostnú a vekovú kategóriu. Povrch je síce spevnený, ale základom nie je vždy asfalt, preto sa tu budú hodiť skôr trekingové a horské bicykle.“


Valtický cyklochodník vám ponúka na druhej strane takéto parametre. „Valtická stezka je prístupná takmer každému. Dĺžka 25 kilometrov asi nezaskočí nikoho a množstvo pamiatok v jej okolí bohato vyplní celodenný výlet. Súčasne sa jej počiatočný bod spája s Lednickou stezkou, čím uľahčuje výber prepravy, ak sa plánujete v tomto prostredí zdržať aj niekoľko dní. Na ceste ňou natrafíte na tzv. Nesyt, ktorý je synonymom pre rozľahlý rybník, ale aj na Kolonádu, z ktorej vám bude dopriaty výhľad na priľahlé okolie.“


No na naplánovanie pekného víkendu potrebujeme aj iné informácie. Kde sa môžeme ubytovať? Ako sa tam môžeme dostať? Nielen na toto vám odpovie príspevok na stránkach WeLoveCycling s názvom Cyklodestinácia – kúsok raja za hranicami: Lednicko-Valtický areál.

WeLoveCycling prináša pravidelne články, ktoré predstavujú rôzne tipy na výlety. Hoci sa nám cyklistická sezóna pomaly schyľuje ku koncu, tak je ideálny čas, aby sme si zobrali kalendáre na rok 2020, prezreli si sekciu Tip na výlet, a tak naplánovali nejakú poriadnu cyklodovolenku za našimi hranicami na nasledujúci kalendárny rok.

Zdroj fotografií: WeLoveCyling, Pixabay
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
200 km na elektrobicykli bez dobíjania

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

Hádam už odo dňa, kedy uzrel svetlo sveta prvý elektrický bicykel, je témou diskusií, či vôbec majú tieto bicykle existovať, či je jazda na nich bicyklovaním alebo podvádzaním.
keyboard_arrow_up