Bikefitting - na posed vedecky a s presnosťou

Správny posed je komplex mnohých premenných, ktoré majú vplyv na to, či na bicykli budete optimálne prenášať silu do pedálov, cítiť sa komfortne a predchádzať zraneniam. Dosť argumentov pre to, aby sa veci venovala dostatočná pozornosť.

Správny posed

Detailnejšie sme si rozpísali, prečo je správne sedenie na biku dôležité a ako sa k nemu dopracovať v tomto článku. Jednou z ciest, ktorá využíva aktuálne technológie, prináša presnosť a vedecký prístup, je Bikefitting. Služba, ktorá vás posadí na zadok. Teda na sedlo .


Komplexnosť

Hlavnou výhodou takejto služby je, že k problematike pristupuje komplexne, uplatňuje vedecké metódy a vo finále šetrí váš čas. Vyberať si správnu veľkosť bicykla podľa vašej výšky nemusí byť vždy postačujúce, riadiť sa len pocitmi pri domácom nastavovaní posedu a pomáhať si krajčírskym metrom môže byť nepohodlné, zdĺhavé a nemusí priniesť želaný efekt.

Základom všetkého je presné zmeranie tela cyklistu. Výška určite nestačí, už len dĺžka nôh môže byť zásadne rozdielna, k tomu treba pripočítať údaje o šírke ramien, dĺžke trupu a rúk, výške rozkroku a dokonca aj veľkosti chodidiel (väčšina ľudí ich nemá rovnaké). Ak by sa vám aj podarilo doma tieto údaje presne zmerať, čo bude bez použitia špeciálnych nástrojov obtiažne, čo s nimi ďalej?


Vedecké metódy

Pre analýzu a spracovanie sa používa špeciálny softvér, ktorý je naprogramovaný tak, aby tieto údaje vyhodnotil a následne interpretoval v kontexte typu bicykla a preferovaného štýlu jazdenia. Výsledkom je dokument, v ktorom máte navrhnutý pre vás individuálne vypočítaný posed. Tento softvér dokonca obsahuje aj databázu konkrétnych bicyklov, ktorých špecifiká berie do úvahy a do výpočtu začlení aj tie.

Takýto výstup sa dá použiť nielen na nastavenie posedu už vlastného bicykla, ale je to aj výborný návod pred kúpou nového a super pomôcka pri nastavovaní požičaného biku počas cyklo sústredenia alebo dovolenky.


Do vedeckého prístupu, okrem know how softvéru, treba zaradiť aj presnosť. Kto už nastavoval len sedlo vie, ako zmena len o pár mm je hneď citeľná. Preto ideálnym scenárom po zmeraní cyklistu a vypočítaní vhodného posedu je aj presné zmeranie aktuálneho posedu a nastavenie nových hodnôt. Ak k tomu pristúpime s krajčírskym metrom v ruke, výsledok bude neistý . Na presné nastavenie je potrebné osadenie bicykla do stolice laserového merača a s použitím na to vytvorených pomôcok všetko presne zmerať.


A kde milimetre cítiť snáď najviac? Pri nastavovaní zarážok tretier, takzvaných kufrov. Pri určení vhodnej pozície treba používať špeciálnu podložku s na to vytvorenou stupnicou.


Následne je ideálne osadiť takto vyladený bike do trenažéra, jeho majiteľa obuť do tretier a opticky pri ťahaní všetko skontrolovať. Sledujú sa neprirodzené pohyby, disproporcia medzi stranami a kontroluje sa aj uhol kolena v určitej pozícii chodidla.


Efektivita a istota

Využitie takejto služby prinesie jazdcovi potrebé údaje k nastaveniu posedu, ku ktorým by sa inak dopracovával zložitejšie pomocou vlastných pokusov a omylov. A keď už aj jazdec takto dospel do stavu, že sa cíti na svojom stroji OK a poučil sa z vlastných chýb, môže byť využitie takejto služby zaujímavým potvrdením jeho poznatkov.

Stačí málo

Absolvovať takúto službu v peknom prostredí a s príjemnými ľuďmi môžete aj v MTBIKER centrum Hrádok. Pre samotné zmeranie jazdca a vypočítanie vhodného posedu, napr. pred kúpou bicykla, si stačí dohodnúť emailom termín. Pre zmeranie posedu na vašom bicykli a jeho optimalizovanie si prineste aj bicykel, tretry a cyklo oblečenie. Podľa rozsahu služby a počtu kávičiek strávite u nás 1-2 h .


Pre objednanie a presné informácie o cenách a ostatných detailoch navštívte našu sekciu Bikefitting. Nájdete tam aj informácie o zľavách zo služby pri meraní bicyklov kúpených u nás, dokonca je možné získať Bikefitting aj zadarmo. Platí to na všetky druhy bicyklov, cestné, horské alebo ebiky. Pri výbere nového bicykla pomôže náš MTBIKER shop, elektrobicykle majú extra kategóriu.


Ľudia prichádzajú na to, že využívanie služieb odborníkov im prináša prospech a pri rozumných cenách sú aj dobre dostupné. Služby spojené so správnym posedom stále viacej vyhľadávajú aj rekreační cyklisti, nielen pretekári. Veď na bicykli sa pohodlne chce cítiť každý.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cítiš každú zmenu posedu? Pozor na tieto komponenty

Video: Cítiš každú zmenu posedu? Pozor na tieto komponenty

Domáce nastavovanie posedu na bicykli má svoje nástrahy, pozor hlavne pri výmene týchto komponentov.
Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Mám problém s posedom? Skontroluj si bicykel a výbavu

Mám problém s posedom? Skontroluj si bicykel a výbavu

Mnoho vecí ti aj samo napovie, či by si mal riešiť posed na bicykli. Čo si však všímať aj na kľukách, tretrách, sedle, nohaviciach, omotávke alebo gripoch?
keyboard_arrow_up