Poznáme nové legendy – Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2019

Napínavé súboje, neoblomné počasie a nikdy nekončiace prekvapenia do značnej miery charakterizujú uplynulé majstrovstvá sveta. Aj keď sa predpoklady možno nepotvrdili, noví šampióni si svoje dresy rozhodne zaslúžia.

Že v Anglicku prší, si overili pretekári plnými „dúškami“

Áno, každá krajina je spojená s istými predsudkami. Dozaista v Spojenom kráľovstve neprší stále, no týždňové MS nás utvrdili v tomto stereotype. Už od prvých dní sa na pretekárov valili milimetre zrážok a neskončili ani do nedeľňajšieho finále. Ak by sme si mali urobiť istú štatistiku, tak môžeme povedať, že mokro bolo počas zmiešanej časovky, pršalo počas časovky mužov do 23 rokov aj mužov elite, počas juniorských pretekov do 23 rokov a nakoniec aj elitných (mužských) pretekov. Čo dodať? Membránové bundy budú na roztrhanie.


Pádov nebolo málo, ale našťastie tragédie nás minuli

V nadväznosti na predchádzajúci paragraf, dážď spôsoboval nejeden pád. Mnohé média zobrazovali pády časovkárov počas úvodných dní, kedy sa k zemi porúčal aj maďarský pretekár A. Valter či J. Price-Pejtersen. Druhý spomínaný mal možno šťastie v nešťastí, keď dôvod jeho pádu – mohutná kaluž, dokázal čo-to z energie pádu aj odtlmiť. V nasledujúcom priebehu podujatí sa takéto kuriozity zredukovali. Ďakovať tak môžu aj organizátorom, ktorí zrušili kvôli nepriazni počasia aj jednu časť pretekov jednotlivcov mužov elite. Počasie si jednoducho nevyberá.


Časovka mužov dopadla (skoro) podľa očakávaní

Jedno z najsledovanejších podujatí – časovka mužov, ktorá sa konala v tretí deň majstrovstiev, priniesla do istej miery predpokladané, ale aj tak výnimočné výkony. Víťazom sa stal minuloročný víťaz, R. Dennis, keď preťal pásku s viac než dostatočným náskokom na ostatných jazdcov. Presnejšie mal náskok 1:09, no po tom, čo nečakane odstúpil z Tour de France, ho nikto až doteraz pretekať nevidel. Navyše riešil aj problémy s materiálom v rámci svojho tímu, čo nakoniec vyústilo v odchod z tímu Bahain-Merida.

Veľké prekvapenie sa črtalo hneď za ním. Druhým mužom sa totiž stal R. Evenepoel, len 19-ročný belgický zázrak, ktorý na cestnom bicykli (pochopiteľne) trávi ešte len tretiu profesionálnu sezónu. Citeľné sklamanie bolo badať u T. Martina či P. Rogliča, dvoch favoritov, končiacich na 9. respektíve 12. mieste so stratou vyše 2 minút. Časovky sa nakoniec nezúčastnil ani G. Thomas, ktorý nedokončil ani nedeľné preteky.


V prípade časovky žien sa o fenomenálny výkon postarala Američanka Chloé Dygert, ktorá konkurenciu doslova deklasovala a druhej Anne Van der Breggenovej nadelila 1 minútu a 32 sekúnd.

Zmiešaná časovka nesklamala tých, ktorí si tipli na Holandsko

Niežeby sme sa chceli chváliť, avšak náš predpoklad na víťazstvo Holandska v zmiešanej časovke sa potvrdil. Silné zoskupenie v oboch kategóriách – žien aj mužov, prinieslo vytúžené plody práce. Druhé Nemecko, ktoré vo svojich radoch malo aj T. Martina či N. Politta, zaostalo o 23 sekúnd. Na domácej pôde sa Veľká Británia dokázala prebojovať až na stupne víťazov so stratou necelej minúty. I keď aj táto disciplína končila rozdávaním dúhových dresov, mnohí z favoritov na individuálne úspechy uprednostnili skôr nasledujúce preteky jednotlivcov.


Neskutočný sólový únik, ktorý presvedčil všetkých o sile A. van Vleuten

Práve tento moment sa zapíše do histórie nielen ženskej cestnej cyklistiky. Úctyhodný sólový únik, ktorý predviedla neskoršia víťazka individuálnych pretekov žien elite, meral celých 106 km. Zásluhu na jej víťazstve má aj jej „kolegyňa“, A. van der Breggen, ktorá monitorovala pelotón a možné úniky, zatiaľ čo sa Annemiek rútila v ústrety cieľovej páske. Samotná Anna dokázala ukoristiť druhé miesto pred Austrálčankou, A. Spratt. Holanďanky si tak vymenili svoje role z minulého roka – zatiaľ čo van der Breggen v roku 2018 vyhrala MS s takmer štvorminútovým náskokom, van Vleuten sa postarala o istotu v pelotóne.


Dúhový dres patrí mladému Pedersenovi, avizovaných favoritov potrápil dážď

Najprv skrátenie oficiálnej trate z dôvodu nepriazne počasia. Neskôr takmer nepretržitý dážď. Do posledných desiatok kilometrov vchádzalo len vyše päťdesiat pretekárov. Medzi nimi aj Sagan, van der Poel či van Avermaet. Očakávaný hromadný šprint alebo nástup v poslednom kopci sa však nekonal.

Čelná skupinka, ktorá sa takmer lúčila so svojou prednou pozíciou už 30 km pred koncom, nakoniec vytrvala až do cieľa. V nej sa striedala štvorica jazdcov, ku ktorej sa v tomto čase pridal aj van der Poel. Práve on bol favoritom až do chvíle, keď sa doslova „zastavil“ na kraji vozovky len niekoľko kilometrov pred očakávaným momentom jeho dokonalej sezóny. V Harrogate sa z trojice M. Pedersen, M. TrentinS. Küng favorizovali poslední dvaja. Rybník im však vypálil len 23-ročný Dán. Ostatní už jednoducho na to nemali. V závere sa od pelotónu odpútal aj P. Sagan, ktorý tak skončil piaty. V neskoršom rozhovore priznal, že na to mal, len víťaznému úniku neveril a rozhodol sa počkať na šprint, ku ktorému ako vieme, už nedošlo...


Slováci na Majstrovstvách nechýbali

V individuálnych pretekoch s hromadným štartom sa predstavili dve jazdkyne žien elite, A. BačíkováT. Medveďová, ktoré žiaľ preteky nedokončili. V mužskej kategórii to bol prirodzene P. Sagan na piatom mieste, E. Baška ako jeden z posledných odstupujúcich, rovnako tak aj J. SaganJ. A. Cully. V juniorských kategóriách to bola R. Paulechová na 28. mieste so stratou 43 sekúnd, N. Jenčušová na 59. a S. Záhorcová na 88. mieste. Junior M. Bugár na 62. mieste a M. Gajdula s DNF. M. Štoček v U23 sa umiestnil na 29. mieste so stratou 3:02. V tejto kategórii ho sprevádzali aj A. Foltán na 103. a L. Kubiš na 104. mieste.


Čo sa týka časovky, jediným bojovníkom v mužoch elite bol J. A. Cully, ktorý nakoniec získal stratu takmer 11 minút a 46. miesto. Do 23 rokov to bol S. Oros na 53. mieste, P. Kramarčík v junioroch na 58. mieste so stratou vyše 5 minút a nakoniec už spomínaná N. Jenčušová na 23. mieste so stratou 1:24.

Tieto majstrovstvá sveta dostáli svojmu menu a ponúkli skutočne neopakovateľné momenty. Novým majstrom sveta gratulujeme a pripomíname, že budúci rok sa opäť stretneme pred televíznymi obrazovkami v rovnakom čase, aby sme oslávili skvelé výkony. Presne 20. 9. - 27. 9. vo švajčiarskom Aigle-Martigny.

Zdroj fotografií: fb/UCI, Alex Whitehead/SWpix.com, Zac Williams/SWpix.com, Alex Whitehead/SWpix.com, Simon Wilkinson/SWpix.com, Sportfoto.nl, bettiniphoto.net
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Ženské preteky Paris-Roubaix napísali svoju iba štvrtú kapitolu, no už teraz sú to jedny z najprestížnejších pretekov cyklistického kalendára.
keyboard_arrow_up