BikeAngel2  - šikovný strážca bicykla a jazdca

V súčasnosti, keď cena priemerného športového bicykla bežne prekračuje hranicu tisíc €, prípadne aj jej niekoľkonásobok, začína zohrávať ochrana bicykla proti krádeži čoraz dôležitejšiu úlohu.

Samozrejme táto téma sa môže týkať aj rádovo lacnejších bicyklov, ak užívateľ zváži výhodnosť takejto investície. Pri rozhodovaní netreba zabúdať, že bikeAngel2 dokáže aj viac, ako strážiť iba bicykel. Jeho úlohou je strážiť aj samotného jazdca - ale o tom až v inej časti tohto testu.

Čo teda bikeAngel2 je?

Ako už názov napovedá - jedná sa už o druhú generáciu zariadenia na sledovanie bicykla (alebo iného mobilného prostriedku) pri manipulácii/krádeži a taktiež jazdca v prípade pádu. Tento produkt je vyvinutý a vyrábaný na Slovensku firmou INFOCAR a.s, ktorá má za sebou viac ako 20 rokov skúseností s vývojom SW a HW v oblasti telematiky a dopravy. Využívajú bohaté skúsenosti, ktoré nadobudli v oblasti GPS technológií.


Aké funkcie ponúka bikeAngel2?

  • Senzor pohybu a otrasu (akcelerometer)
  • Upozornenia na stavy (krádež, otras, pád/náraz, kontrola spojenia)
  • Automatické rozpoznanie majiteľa
  • Možnosť zobrazovania viacerých zariadení v 1 smartphone
  • Automatická alebo manuálna možnosť elektronického stráženia
  • Zasielanie alarmov viacerým užívateľom
  • Automatické stráženie mimo dosahu majiteľa
  • Notifikácia kritického stavu batérie
  • Vyžiadanie aktuálnej polohy zariadenia
  • Podpora aplikácie pre operačné systémy Android a iOS

Princíp fungovania

BikeAngel2 spočíva v sledovaní pohybu pomocou akcelerometra a GPS modulu, kde akonáhle detekuje pohyb, odosiela správu do smartfónu s aplikáciou bikeAngel. Pritom je možné zasielať notifikáciu aj na iný smartfón (podmienkou je mať nainštalovanú aplikáciu bikeAngel a mať spárované zariadenie s aplikáciou).

Obsah balenia

  • Samotné zariadenie pozostávajúce z akcelerometra, GPS modulu, Bluetooth modulu a portu pre SIM kartu, ktorá cez GPRS komunikuje so smartfónom užívateľa. Toto všetko je v na mieru vyrobenom šasi z 3D tlačiarne.
  • 3 báterie s kapacitou 2040mAh pre napájanie zariadenia a druhá koncovka, ktorá má v sebe zabudovaný konektor na dobíjanie batérií
  • Samolepiace penové vložky, ktoré zabraňujú pohybu zariadenia v riadidlách a taktiež šnúrku a drôt ako pomôcky na osadenie zariadenia do riadidiel
  • Kábel na nabíjanie zariadenia (so štandardným USB konektorom do nabíjačky od smartfónu)


Montáž zariadenia a uvedenie do prevádzky

Ako už bolo spomenuté, zariadenie sa celé osádza do riadidiel bicykla, aby pre prípadného zlodeja nebolo na prvý pohľad zrejmé, že je bicykel zabezpečený. Pri dodržiavaní montážneho postupu podľa priloženého manuálu a použití inštalačných pomôcok z balenia prebehla montáž v podstate bez problémov a trvala cca 20 minút. Jediný problém, ktorý som musel riešiť, nesúvisel so zariadením ako takým, ale s riadidlami môjho bicykla. Aj keď tomu nič pri pohľade zvonku nenasvedčovalo, tak riadidlá sa vo vnútri zužovali natoľko, že batérie bikeAngel2 nebolo možné do nich osadiť. Našťastie som mal k dispozícii náhradné riadidlá, kde som tento problém nemal. Po úspešnom osadení nahodíte gripy, ktoré sú z vonkajšej strany uzavreté a tým pádom zariadenie vôbec nevidno. Vnútorný priemer riadidiel musí byť minimálne 17 milimetrov.


Následne som zapojil zariadenie do nabíjačky priloženým káblom a pustil sa do inštalácie aplikácie v smartfóne. Tá sa nainštalovala bez akýchkoľvek problémov (skúšal som obe verzie - Android aj iOS) a pustil som sa do párovania zariadenia s aplikáciou. Priznám sa, že v tomto bode som sa obával problémov, pretože som sa s ním stretával aj pri iných zariadeniach renomovaných výrobcov. Avšak v tomto prípade všetko prebehlo absolútne hladko a bez najmenšieho problému. Po zadaní mena bicykla (toto je obzvlášť užitočné pre prehľad, ak máte spárovaných viacero bicyklov s jedným smartfónom), sériového čísla zariadenia, kódu zariadenia (oboje nájdete v priloženom manuáli) a vybratí typu zariadenia na monitorovanie (ponuka obsahuje - bicykel, motorku, štvorkolku, kosačku, kolobežku, skúter a trojkolku) už bolo vidno možnosti ovládania bikeAngel2.


Zariadenie v praxi

BikeAngel2 ponúka nasledovné režimy:

  • Automatický režim - v tomto režime sa automaticky spustí stráženie bicykla akonáhle sa užívateľov smartfón dostane mimo dosah Bluetooth. Ak sa užívateľ so spárovaným smartfónom priblíži do dosahu Bluetooth, zariadenie samé zruší stráženie bicykla
  • Manuálny režim - v tomto režime si užívateľ sám nastavuje, kedy je bicykel strážený a kedy nie. V režime stráženia akcelerometer detekuje každý pohyb bicykla a podľa intenzity a dĺžky pohybu zašle behom niekoľkých sekúnd užívateľovi do aplikácie alarm, či sa s bicyklom hýbe, alebo ide o krádež (ak pohyb trvá dlhšie)
  • Možnosť vypnúť zariadenie. Zariadenie vo vypnutom režime stále stráži, jediný komponent, ktorý zostáva aktívny, je akcelerometer, ktorý keď zaznamená dotyk/pohyb, preberie ostatné komponenty a odošle poplach (síce s meškaním 30s). V tomto režime zariadenie vydrží na jedno nabitie až 5 mesiacov
  • Zároveň bikeAngel2 dokáže využívať akcelerometer počas jazdy na detekciu pádu (náhla zmena rýchlosti) a odošle alarm o páde na telefón užívateľa, ale čo je dôležitejšie - aj ďalšej osobe, ktorá má v aplikácii pridané zariadenia s rovnakým sériovým číslom. V takomto prípade si druhá osoba môže cez aplikáciu skontrolovať aj vašu polohu pomocou GPS, ak by ste si nevedeli sami pomôcť. Ak by sa jednalo o pád, kedy sa vám nič vážne nestalo, môžete alarm samozrejme vypnúť priamo v aplikácii.


Pre koho?

Po nainštalovaní o bikeAngel2 ani neviete, pretože vďaka penovým podložkám a inteligentnému dizajnu v riadidlách nehrká a ani sa nepohybuje (čo bola jedna z mojich obáv). V podstate o ňom budete vedieť iba ak sa vám zobrazí alarm na dobitie batérie, alebo ak vám počas režimu stráženia niekto pohne s bicyklom, či sa ho nebodaj bude pokúšať ukradnúť. Ak by vám bicykel predsa len ukradli, tak si ho môžete lokalizovať cez GPS modul (samozrejme za predpokladu, že zlodej tento systém nepozná a nedeaktivuje ho a taktiež je nutné mať dostatočný signál GPS).


Funkcia alarmu pri páde je veľmi užitočná vlastnosť a je už iba na vás, či uprednostníte takýto systém zabudovaný napr. v prilbe, alebo zvolíte bikeAngel2, ktorý vám výrazne zvýši šance zabrániť krádeži vášho bicykla, alebo ho prípadne lokalizovať po krádeži. Celkovo práca s týmto strážnym systémom bola veľmi intuitívna, rýchla a bezproblémová. V teste som nasimuloval malý pohyb s bicyklom, a už pri ledva badateľnom pohybe hlásila aplikácia alarm.


Takže pri simulovanej krádeži, kde som bicykel presúval na vzdialenosť niekoľko desiatok metrov, sa spustil alarm krádeže a poloha bicykla sa dala sledovať s veľmi vysokou presnosťou, akú som od takéhoto zariadenia neočakával. Pomocou GSM siete sa vždy bez problémov preniesla informácia či už o pohybe s bicyklom, alebo o krádeži. Takisto, ak ste tzv. “gramári”, nemusíte mať veľké obavy - celý systém váži iba 125 gramov.

Pre viac informácií navštívte stránku výrobcu. Odporúčaná maloobchodná cena tohto systému s paušálom na rok v rámci krajín EU zadarmo je 187 €, 3 batérie, ktoré sú súčasťou balenia vyjdú cca 52 €.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up