Univerzálny jazyk nás cyklistov

V každej sociálnej skupine používajú jej členovia určitý špecifický jazyk. A inak tomu nie je ani v našom prípade.

Naše slová a činy môžu byť pre ľudí okolo do značnej miery cudzie. Aj začiatočníci, ktorí to s cyklistikou myslia vážne, majú problémy porozumieť našej reči. WeLoveCycling im ponúka niekoľko úvodných lekcií, aby nás pochopili. Nám ostatným s humorom nastavujú zrkadlo a budete sa čudovať, v koľkých situáciách sa nájdete.

O čom to vlastne rozprávate?

Častokrát ste možno počuli takúto sťažnosť. Je to hlavne vtedy, keď sa uprostred debaty medzi dvoma cyklistami pridal niekto tretí, ktorý sa veľmi nepohybuje v našom svete. So zdesenými očami pozeral na nás a kládol si otázku: „O čom to „točíte“, preboha?“ Je tomu tak. Kto nejazdil na bicykli asi ťažko pochopí, aké stresujúce je, keď počujete a vnímate rôzne zvuky vychádzajúce zo stredového zloženia a bojíte sa toho najhoršieho.

Manželky neradi počujú túto vetu: „Ušetril som 15 gramov tým, že som vymenil riadidlá za tie krásne, karbónové, ktoré ma stáli len 490 €!“ A necyklisti tiež len krútia hlavou pri tejto vete. Ale povedzme si úprimne, ak by sme na to mali, tak naše staré riadidlá by išli hneď preč a v e-shope by sme si už hľadali ľahšie karbónové verzie. Alebo sa mýlim?


„Trpel som v sedle celé hodiny, ale tých posledných päť minút to celé zmenilo na parádny pojazd.“ Prečo potom robíme tento šport? Táto otázka zaznieva od športovcov z iných odvetví. Veď ho máme vykonávať pre radosť. No tejto vete skutočne porozumieme len my, ktorí už máme nejaké tie kilometre za sebou. Stačí posledných 5 minút a aj katastrofálny výjazd nemusí byť až tak zlý.

Na WeLoveCycling bol uverejnený článok s 13 vecami, ktoré hovoria len cyklisti. Niektoré sme už spomenuli, no ktoré sú tie ďalšie? Všetky si môžete nájsť v článku na stránkach WeLoveCycling Slovensko.


Cyklistický slang

Tak ako aj v iných komunitách, tak aj v našej funguje slang. Načo by sme zložito opisovali nejaký komponent, oblečenie či preteky. Stačí povedať SPD, Stará Dáma, hlaďák či kadencia a už nám je jasné, o čom bude debata.

No začínajúci cyklisti s tým môžu mať problémy. Vtedy nastupujeme my a s vážnosťou vysokoškolského profesora vysvetľujeme jednotlivé výrazy. Máme pocit výnimočnosti. Tým, že všetky tieto slangové slovíčka vieme vysvetliť, naznačujeme, že sme pevnou súčasťou veľkej cyklistickej rodiny. A touto „prednáškou“ začleňujeme ďalšieho cyklistu do našej komunity.


Ak stretnete na cestách či potulkách prírodou začínajúceho cyklistu, tak pozor so slangom. Možno si bude myslieť, že s ním nerozprávate po slovensky. Dajte mu čas, vysvetlite mu zopár výrazov a on sa po určitom čase určite „chytí“. Ak mu chcete pomôcť, tak mu odporučte článok Cyklistický slang, ktorému možno ani vy nerozumiete, ktorý bol uverejnený na WeLoveCycling a pekne vysvetľuje výrazy ako pol-koleso, hák, sada, watt a podobne. Po návrate domov môže pokračovať v samoštúdiu a na ďalšom výjazde už bude o čosi múdrejší.


Čo to len tí cyklisti robia?

Ale poďme od slov k činom. Ak ostatní okolo nás doteraz nerozumeli nášmu jazyku, tak ťažko pochopia naše správanie.

Ako by ste vysvetlili potom túto vetu: „Polovicu svojich najlepších životných spomienok majú na Strave.“ Čo je to tá „Strava“? Naše najlepšie zážitky sa spájajú s aplikáciou. Toto máme skutočne len my. No rozumieme si navzájom. Tu nejde o nejakú aplikáciu, ale o množstvo potu, endorfínov a krásnych výhľadov, ktoré sme zaťili počas nespočetného množstva kilometrov v sedle bicykla.


Stále riešime odpor vzduchu, watty, kupujeme si bicykle a kontrolujeme množstvo prijatých kalórií. No taký už sme. My si navzájom rozumieme, no ľudia okolo nás sledujú a často aj s dávkou humoru popisujú naše správanie. Tu je výber aspoň niektorých posmešných viet na našu adresu:

  • „Vždy (aj pri pive) sedia tak, aby mali minimálny odpor vzduchu.“
  • Celé hodiny dokážu pozerať na svojich kamarátov v obtiahnutých cyklistických nohaviciach.“
  • Denne vypijú aj desať šálok ristretta. Srdcovo-cievny systém majú stále v pohode.“

V článku 17 podozrivých vecí, ktoré robia len cyklisti uverejnenom na stránke WeLoveCycling si prečítate aj ďalšie situácie, v ktorých sa s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete. Trafili do čierneho?


Stránky WeLoveCycling prinášajú mnohé články, ktoré sa snažia začínajúcim cyklistom priblížiť náš svet. Ak pri svojich výjazdoch už nebudete mať síl alebo času sa podieľať na vysvetľovaní cyklistického slangu či celého nášho životného štýlu, tak odporučte im WeLoveCycling, kde nájdu odpovede na svoje otázky.


zdroj fotografií: Pixabay.com
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

10 typov cyklistov, ktorí sú v každej partii

10 typov cyklistov, ktorí sú v každej partii

Kamarát, čo stále mešká, zmätkuje alebo by len sedel na pive? Aké chyby majú naši cyklo parťáci? A netýkajú sa niektoré neduhy aj nás samotných?
Je 360 km s dobrým úmyslom ľahších než len obyčajná jazda?

Je 360 km s dobrým úmyslom ľahších než len obyčajná jazda?

Motivácia na dlhý výjazd môže mať rôzne podoby, ja vám dnes ukážem, čo nás presvedčilo na poriadnu porciu kilometrov.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
keyboard_arrow_up