Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Gino Bartali

Prednedávnom som vám v tretej časti nášho seriálu sľúbil, že sa pozrieme na veľkého konkuretna ale aj spolujazdca Fausta Coppiho - Gina Bartaliho. Aký bol život tohto veľkého jazdca z Apeninského polostrova?

Predvojnové obdobie a obdobie po začiatku Druhej svetovej vojny bolo plné negatívnych správ. Celosvetový konflikt, milióny mŕtvych a ďalšie tragédie zapĺňali titulné strany novín. No aj v takýchto časoch je potrebné sa zamerať na niečo iné, na niečo, čo vás na nejaký čas dostane preč z tohto šialenstva. Vo fašistickom Taliansku to bol súboj medzi velikánmi cyklistiky Faustom Coppim a Ginom Bartalim. Hlavná postava dnešného dielu sa však dostala do dejín aj svojimi veľkými činmi mimo cyklistiky, o ktorých sme sa dozvedeli až po jeho smrti v roku 2000. A ktoré to boli? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

Kto bol Gino Bartali?

Tento Talian vyhral trikrát na domácej Grand Tour, teda na Gire, dvakrát stál na najvyššom stupienku na Starej Dáme a k tomu môžeme pripočítať štyri víťazstvá na Milano-San Remo. Úctihodná štatistika, čo poviete? Veľkosť Gina Bartaliho len podčiarkujú vyhrané etapy na Tour de France s celkovým počtom 12 a na Gire vyhral etapu sedemnásťkrát. No dosť už bolo tvrdých štatistických čísel. Pozrime sa na pretekársky život, ale aj hrdinstvo tohto cyklistu.


Cyklistom už od malička

Bartali s cyklistikou prichádzal do kontaktu od svojho detstva. No ako mnoho iných pretekárov tejto doby, tak aj Gino si svoj úspech a slávu musel oddrieť od malička. Narodil sa v roku 1914 do rodiny, ktorej otcom bol chudobný roľník. V ťažkých časoch sa v katolíckom Taliansku ľudia utiekali k viere. Rodina Bartali nebola výnimkou. Boh zohrával v ich živote veľkú rolu, ktorá prinášala nádej do ich biednych životov. A práve táto viera motivovala Bartaliho k činom, ktoré počas Druhej svetovej vojny dokázal. Na roli robil už od svojho detstva a od trinástich rokov pracoval v cyklistickom obchode. Po ďalších siedmich rokoch tvrdej driny sa z neho stal profesionál. A tam práve začína množstvo a množstvo hodín utrpenia v sedle bicykla. Ale tak to už v cyklistike býva.


Rivalita medzi Faustom Coppim a Ginom Bartalim

V minulej časti sme spomínali rivalitu medzi týmito dvoma pretekármi. Spomínal som, že v tomto období sa fanúšikovia v Taliansku rozdelili na „coppistov“ a „bartalistov“. Po dnešnom dieli si budete môcť zodpovedať túto kategorickú otázku: Do ktorej skupiny patríte vy?

Mladší z dvojice, Fausto Coppi, rázne vstúpil na scénu vtedajšieho cyklistického sveta a vyhral Giro pred skúsenejším Talianom. Tento príbeh sme si opísali v minulom dieli. Počas nasledujúcich rokov sa títo dvaja neustále predbiehali, bojovali proti sebe, no všetko bolo plné úcty a rešpektu. V roku 1948 neposlúchli tímovú stratégiu talianskeho tímu a na majstrovstvách sveta išli na „vlastné tričko“. Vtedy inak preteky nedokončili. No rok nato, písal sa rok 1949, je pamätná gesto Fausta Coppiho, ktorý nechal Gina v deň jeho 35. narodenín vyhrať etapu a tým pádom mu takto odovzdal aj žltý dres na Tour de France. V ďalšie dni ho stratil a takto zaviazaný vrhol všetko svoje úsilie na pomoc Faustovi, ktorý nakoniec tento ročník aj vyhral a Gino skončil na pódiu hneď na druhom mieste.


Ľudské vzťahy nie sú jednoduché. V nich nie je nič čiernobiele. A práve takto sa aj pozerám na vzťah týchto dvoch. Boli viaceré momenty, kedy to medzi nimi vrelo, ale aj momenty, ktoré boli plné rešpektu, tímovej podpory a spolupráce. Možno je to škoda, že títo velikáni pretekali v tých istých rokoch. No na druhej strane by som nemal o čom písať. A preto buďme vďační, že takýto muži tvoria pevnú súčasť histórie nášho športu. A teraz nastáva čas na moju otázku? Ste „bartalistom“ alebo „coppistom“. Ak si ešte nie ste stopercentne istý, tak čítajte ďalej.

Obľúbený u Mussoliniho a aj pápeža

Hviezda vtedajšieho pelotónu bola obľúbená aj u dvoch najdôležitejších postáv Talianska. Jedným bol diktátor a fašistický vodca Benito Mussolini a druhým pápež Pius XII. No sympatie prechovával náš jazdec len k jednému z nich. Myslíte, že to bol pápež? Máte pravdu. Správanie sa Benita Mussoliniho a aj hlboká viera Gina viedla k tomu, že sympatizoval len s hlavou katolíckej cirkvi.

Hovorí sa, že raz si Mussolini želal, aby víťazstvo venoval Bartali celému režimu, ktorý v Taliansku vládol. No Gino to nepripustil. Vzoprel sa diktátorovi, no ten bol jeho fanúšikom a nechal celý tento incident tak. Náklonnosť k pápežovi dokazuje aj pár cyklistických lekcií, ktoré mal dať mužovi v bielej sutane. A možno tam sa dostal k „práci kuriéra“ počas vojnového konfliktu. Vďaka nej zachránil množstvo židovských spoluobčanov.


Ak môžem, tak pomôžem

Príbeh, ktorý vám teraz poviem, je celosvetovo známy. A nájdete o ňom množstvo informácií v knihách či na webe. Blízkosť ku katolíckej viere, priateľstvo s pápežom a aj samotná ľudskosť tohto cyklistu viedla k tomu, že Bartali sa nechal nahovoriť na akciu, ktorá s odstupom času vzbudzuje veľký obdiv. Vo Florencii sa počas vojny tlačilo množstvo materiálov, ktoré podporovali Hnutie odporu proti fašizmu. Navyše bolo potrebné rozvážať po talianskych mestách aj dokumenty, ktoré mohli pomôcť deportovať židov a zachrániť ich pred koncentračnými tábormi. Bartali sa tváril, že trénuje a v ráme bicykla prevážal tento materiál. Na jednu „otočku“ prešiel aj 350 kilometrov, takže okrem dobrého skutku si aj dobre zatrénoval.


Hnutie odporu proti fašizmu využívalo jeho obľúbenosť, Mussoliniho náklonnosť, a preto to Bartalimu tak šlo. Mnohokrát ho zastavili, prehľadali, upodozrievali, dokonca aj uväznili, no neprišli na nič. Bartali tak pomohol zachrániť niekoľko stoviek spoluobčanov. Inak počas vojny skrýval v pivnici niekoľko mesiacov aj jednu židovskú rodinu. Takýto bol Gino. Počas života sa o tomto zmienil len svojmu synovi a prikázal mu, aby mlčal. Povedal: „Musíš konať dobro, ale nesmieš o tom hovoriť. Ak o tom rozprávaš, využívaš nešťastie druhých na vlastný prospech.“ O všetkom sa svet dozvedel až po jeho smrti v roku 2000.


Toto bol príbeh talianskeho rodáka, veľkej legendy a večného súpera Fausta Coppiho, ktorý bol však v prvom rade dobrým človekom, ktorý neváhal pomáhať tým druhým. A možno si aj my zoberme za svoje vetu, ktorú povedal svojmu synovi: „Musíš konať dobro, ale nesmieš o tom hovoriť. Ak o tom rozprávaš, využívaš nešťastie druhých na vlastný prospech.“ Stali ste sa po dnešku „bartalistom“?

Prvý diel Historického seriálu o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky si môžete prečítať tu. Druhý diel o Gregovi LeMondovi je pre vás k dispozícii na tomto odkaze a ak si chcete oživiť príbeh Fausta Coppiho, tak kliknite na túto adresu.

Zdroj fotografií: bikeraceinfo.com, adventure-journal.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Akí dobrí cyklisti sme oproti svetu? Majstrovstvá sveta amatérov

Video: Akí dobrí cyklisti sme oproti svetu? Majstrovstvá sveta amatérov

Aj bežní cyklisti majú majstrovstvá sveta ako profesionáli, my sme sa boli porovnať na UCI Gran Fondo World Championships – Trento 2022.
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
keyboard_arrow_up