Test: Weldtite Tubeless konverzný kit - bezdušáky bez starostí

Bezdušáky majú svoje nesporné výhody a preto sú veľmi obľúbené nielen medzi MTB jazdcami ale čoraz väčšmi aj medzi štrkožrútmi. Poďme sa preto pozrieť na test tejto komplexnej sady.

Možnosť jazdiť nižšie tlaky za účelom zvýšenia trakcie alebo komfortu je na nezaplatenie. Tmel vie taktiež zalepiť množstvo malých dierok, o ktorých sa častokrát ani nedozviete.


Prečo však nejazdia bezduše všetci?

Jeden z mnohých dôvodov je vyššia technická náročnosť konverzie a taktiež nie vždy sa dá v ponuke pások, tmelov a ventilov dobre orientovať. Pamätám si na svoju prvú konverziu, ako som hľadal dlhé hodiny na internete, akú šírku pásky potrebujem na svoje kolesá, alebo ktorý tmel zalepí aj moje plášte ešte vtedy nie veľmi určené na bezdušáky. Chcelo to niečo univerzálnejšie a jednoduchšie na výber, aby si užívateľ bol istý, že má všetko potrebné a nemusel stráviť veľa času výberom.


Ide to aj bez bolehlavu

Ak patríte do skupiny ľudí, tak ako aj ja, ktorá nepotrebuje mať všetko preskúmané a potvrdené do posledného slova, tak potom je tu pre vás dobrá správa. Na test sa mi dostala do rúk nová bezdušová sada od Weldtite, kde nájdete všetko potrebné na konverziu. V ponuke sú dve kompletné sady a to konkrétne pre MTB a ROAD použitie. Obe tieto sady obsahujú pásku (MTB 25 mm, ROAD 19 mm širokú), dva bezdušové ventilky dlhé 55 mm, 240 ml bezdušového mlieka, prípravok na jednoduchšie nasadenie pneumatiky a tri montpáky. Všetky veci sa dajú kúpiť aj samostatne, poprípade v rôznych kombináciách podľa toho, čo už máte/nemáte doma. Mrknite na stránku dovozcu, aby ste mali lepší prehľad.


Za všetko ešte spomeniem litrové balenie mlieka, ktoré má praktickú pumpičku podobnú tým na tekutom mydle a tak stačí jednoducho preliať do aplikačnej fľaštičky, alebo priamo hadičkou cez ventil do kolesa. Doplnenie tmelu tak bude otázka pár minút bez zbytočného neporiadku a mlieka rozliateho na všetky strany. Pre servis bude zase zaujímavé 5 litrové balenie…


Čo sa mi páči

Hneď ma zaujala zvláštne tvarovaná fľaštička tmelu a nedalo mi to - chcel som zistiť, ako sa bude tento aplikovať a zistil som, že celá čapička sa dá vytiahnuť z tela fľašky a na svetlo sveta sa dostane aplikačná hadička. Jednoduché a šikovné a teda netreba používať žiadne striekačky a podobne aplikačné srandy.


Samozrejme, ak nalievate mlieko cez otvorený plášť, tak celá táto paráda sa dá odšróbovať. Ja osobne dolievam cez ventil. Jednak keď už raz nastrelím pätky, aby som skúsil, či všetko bude sedieť ako má, tak sa mi neche znovu odtrhávať plášť. Taktiež mám v kolese “nudlu” (ochranu ráfika) a kto pozná, tak mi dá za pravdu, že toto nechcete dvakrát otvárať .


Mlieko bez problémov lepí malé dierky do veľkosti cca 3 mm. Pri väčších odporúčam použiť knoty, nakoľko tieto sa vedia pod náporom opätovne otvárať. Napríklad aj tie priamo od Weldtite. Vrchnák dalej slúži ako nástroj na ventil. Objem 240 ml je tak akurát na dve kolesá rozmeru 29”, avšak nerátajte s tým, že vám ostane na nejaké dolievanie. Našťastie vyššie spomínané litrové balenie pokryje spotrebu aj viacerých bikov.


Milým prekvapením je aj montážny gél na pneumatiky. Ja som tento používal dávno predtým a tak môžem len potvrdiť jeho veľmi dobré vlastnosti nielen pri obúvaní a nastrelovaní bezdušákov. Používam ho aj pri usádzaní plášťov s dušami, ktoré nechcú ani pri vysokých tlakoch “puknúť”. Je dobré, že ho výrobca prihodil do tejto sady, nakoľko by ste možno o tento užitočný produkt inak ani nezakopli.


Ventilky sa hodia ako na MTB kolesá, tak aj na cestné - avšak ak máte ráfik s dierou na autoventil, tak tu bude asi trošku nevhodný, lenže to nebude cieľová skupina týchto sád. Dĺžka 55 mm je zlatý priemer a uspokojí asi väčšinu cyklistov. Čo je však podstatné, že po utiahnutí sedia ako uliate a hlavne tesnia aj na sucho, takže spolu s tmelom to bude dobré kombo. Taktiež čierna farba bude asi vyhovovať väčšine. V prípade potreby sa dajú kúpiť či už samostatne, alebo ako pár.


Čo sa nebude hodiť každému?

Doteraz sa celá sada dala použiť takpovediac na akékoľvek koleso. Pri páske však treba spomenúť, že jej šírka je 25 mm a tak nebude asi najvhodnejšia napríklad na moderné široké enduro ráfiky. Osobne mám však skúsenosť, že “tubeless ready” ráfik už nepotrebuje mať pásku po celej šírke a stačí zalepiť prípadne diery na niple, ak sú prítomné. Treba však vyskúšať, nakoľko každý výrobca je iný. Pri cestných je šírka pásky plne dostačujúca. Neviem teda koľko ľudí jazdí na ceste tubeless, avšak ak už hovoríme o gravel, tam bude mať konverzia veľký prínos komfortu v rozbitom teréne. Väčšina gravel ráfikov je teraz v šírke 23 alebo práve 25 mm.


Aplikácia bez problémov

Tak ako som predpokladal, konverzia prebehla bez najmenších problémov a moje gravel kolesá sa tak razom ocitli bez duše. Po otvorení kolesa som sa potešil, že má už bezdušovú pásku a tak bude o robotu menej. Po bližšom skúmaní som však zistil, že táto je poškodená a tak šla dole .


Práca s Weldtite páskou je úplne bez problémov a zatiaľ asi najlepšia, akú som kedy vyskúšal.


Po natiahnutí pásky nevznikla ani jedna nedokonalosť a celá páska sedí ako od výroby. A to som sa pri lepení ani nejako veľmi nesnažil ju naťahovať. Mrknite na fotku a výsledný efekt.


Ventilky som utiahol iba prstami a zatiaľ všetko tesní ako má bez presakovania mlieka. Páči sa mi malý plastový medzikus, ktorý ide medzi ráfik a uťahovaciu matku. Jednak to chráni ráfik pred poškodením a taktiež sa matka lepšie uťahuje.


Vstrekovanie mlieka cez vstavanú hadičku je veľmi pohodlné a hlavne nikde neostalo nič zašpinené. Do každého kolesa som pridal 60 ml mlieka, čo na tento rozmer plne postačuje a pri balení 240 ml mi ešte ostalo aj na sezónne dolievanie.


Celkovo som milo prekvapený touto sadou a dovolím si tvrdiť, že nesklame nikoho, kto sa pustí do prerábky kolies na bezduše. Weldtite potvrdil zmysel pre detail a malé vychytávky v sade uľahčia prácu. Navyše je všetko stále za rozumnú cenu. Ak teda rozmýšľate nad konverziou, práve teraz mimo sezónu je ten správny čas. Obe sady sa dajú kúpiť za necelých 37 € a viac informácií nájdete na stránke dovozcu made4bike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Ako funguje keramická ochrana laku? Voda sama steká dole po ráme a špina sa toľko nechytá? Vyskúšali sme to.
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up