Štedrá nádielka horských modelov Marin 2020

Zámorský Marin je známy svojou záľubou prevažne v offroad modeloch. Dôkazom je aj prepracovaný systém odpruženia, ktorým disponuje WolfRidge. Okrem neho však má vo svojej ponuke viacero vynovených kúskov v zaujímavých prevedeniach.

Ak by sme si mali stručne charakterizovať budúcoročné modely, tak tým najpodstatnejším by bolo smerovanie k radosti z jazdenia. Rozdelenie na celoodpružené a hardtaily nie je kľúčové. Skôr ide o uspôsobenie prevažne pre trailové jazdenie, ktoré má v posledných rokoch navrch. Položenejšie hlavové uhly, o čosi viac zdvihu a samozrejme kombinácia 27,5“ a 29“ prevedení. Avšak, aby sme hneď v úvode nesklamali priaznivcov XC alebo Dirt jazdenia, ubezpečujeme vás, že aj takéto kúsky sú predmetom tohto prehľadu.


Postupne si tak predstavíme širokú škálu horských bicyklov, modelovo rozdelenú do takmer tucta odlišných a individuálne špecifických verzií. Od Team Marin, ktorý je pravým chrtím nástrojom, cez San Quentin s neopomenuteľnými ambíciami, až po Rift Zone, ktorý nenechá žiadneho enduristu na pokoji.

„Pevňáky“ ešte stále nevymreli (prečo by aj?)

Jednoduchosť, bezúdržbovosť a predovšetkým pocit priameho kontaktu s terénom je často vyhľadávaným pozitívom horských bicyklov s pevnou zadnou stavbou. Aj inžinieri v Marin to vedia, preto v ponuke na rok 2020 nešetria týmito stálicami trhu.

Team Marin



Navrátilec z dôb minulých je stále aktuálnym parťákom, aj keď sa v lesoch často črtajú už len vysokozdvihové stroje. Jediná špecifikácia prináša hliníkový rám 6061 s boostovým rozmerom a vnútorným vedením laniek. Výbava spolieha na 100 mm RockShox Judy Silver so sadou Sram NX v 11-rýchlostnom prevedení. Radosťou môže byť aj kompatibilita s teleskopickou sedlovkou. Cena je 1 250 €.

Wildcat Trail WFG



Ak by ste sa čudovali, čo to znamená „WFG“, vedzte, že ide o označenie dámskeho modelu, určeného pre trailové jazdenie. Pevný rám z hliníkovej zliatiny disponuje 67,5 stupňovým hlavovým uhlom a 120 mm zdvihu. K tomu sa pridávajú agilnejšie 27,5“ kolesá, napomáhajúce pri lepšej ovládateľnosti aj komforte jazdy. Tri verzie sú cenovo prijateľným vstupom do horskej cyklistiky s cenovkou končiacou na 850 €.

Bobcat Trail



Bobcat je obdobou Wildcat Trail, teda najmä zameraním pre tých, ktorí si radi užívajú jazdu v lese a nehrotia to do extrémov. Samozrejmosťou je však moderná geometria so športovejším posedom a 120 mm zdvihu. Zaujímavosťou je prispôsobenie rozmeru kolies vzhľadom na veľkosť bicykla. Do veľkosti M je to 27,5“, a vrátane veľ. M až k XXL ide o 29“ prevedenie. Dostupný je v troch verziách, ktoré ponúkajú „fastback“ dizajn zadných vzpier, dovoľujúci pohlcovať negatívne vibrácie. Cena hraničí pri 850 €.

Nail Trail



Alternatívou k hravému hardtailu je aj Nail Trail v prevedení s označením „6“. Taktiež disponuje 120 mm vidlicou, hliníkovým rámom a možnosťou výberu 27,5“ či 29“ kolies, v závislosti na veľkosti rámu. Zároveň ponúka vnútorné vedenie laniek pre čisté línie a adekvátnu výbavu v podobe vidlice RockShox Recon RL a sady Sram SX s 12-rýchlostnou kazetou. Cena sa pohybuje okolo 1 200 €.

Pine Mountain



Dvojica úhľadných variantov Pine Mountain je pozvánkou na nefalšované dobrodružstvo s príchuťou histórie. Zaslúžil sa o to predovšetkým oceľový rám z CrMo 4130 s vychytávkami v podobe nespočetných možností upnutia brašní a nosičov, či špecifických riadidiel s rovnakým účelom. Okrem nich sa môžete spoľahnúť na 120 mm zdvihu, hravú geometriu, jednoprevodníkovú sadu a 29“ kolesá s Tubeless ready 2,6“ širokými plášťami. V prípade vyššej verzie Pine Mountain 2 získate aj teleskopickú sedlovku. Cena sa pohybuje od 1 250 do 1 900 €.

San Quentin



Tento kúsok bol vyrobený s prispením freeride legendy, Matta Jonesa, čo je na jeho krivkách značne viditeľné. Odolný rám zvládne vďaka 65 stupňovému hl. uhlu aj pekne strmé pasáže. 130 mm vidlica s Boost rozmerom a pevnými osami, jednoprevodníková sada, 27,5“ kolesá, široké riadidlá, či krátky predstavec, sú zárukou plnej kontroly. V najvyššej z troch verzií získate aj teleskopickú sedlovku. Cena začína od 850 €.

Alcatraz



Bicykel určený pre dirt je preň doslova ako stvorený. Dôvodom je klasická krátka geometria v spojení s nízkym zdvihom vpredu (100 mm) a horizontálnymi pätkami. Jeden prevod, rýchle plášte a dostatok guráže – to je to, čo v tomto segmente kraľuje. Okrem celého bicykla je možné zakúpiť aj samostatný rám. Cena za celý bicykel je 1 200 €.


Odpruženie na oboch koncoch – progres volá

Nová sezóna 2020 je čo do celodpružených modelov zameraná primárne na trailové a enduro jazdenie. Tri aktualizované modely, Hawk Hill, Rift Zone a Alpine Trail, postupne vypĺňajú každú z týchto disciplín.

Hawk Hill a Hawk Hill jr.



Vstupná brána do „full-ov“ od Marinu je v podobe Hawk Hill. Vybavený 27,5“ kolesami, hliníkovým rámom a 120 mm zdvihom vzadu a 130 vpredu, je vyvolený pre bezstarostné blúdenie terénom. MultiTrac systém odpruženia v spojení s vnútorným vedením laniek je okrem funkcie aj potešením pre oko. Každý z trojice vyhotovení disponuje jednoprevodníkovou sadou, avšak teleskopická sedlovka je privilégiom len najvyšších dvoch. Cena začína od 1 500 €.


V prípade, ak máte doma mladého cyklistu, bolo by možno vhodné pouvažovať nad adekvátnym strojom. Marin v tomto smere podporuje detskú hravosť aj modelom Hawk Hill Jr., ktorý je postavený na obdobnom základe ako jeho „dospelý“ brat. Avšak pri rozmere kolies spolieha na 24“ ráfiky s možnosťou vymeniť ich za 26“.

Rift Zone

Pozornému čitateľovi možno neuniklo, že sme zatiaľ nehovorili o žiadnom karbónovom ráme. Nuž, teraz prišiel ten moment. Rift Zone sa delí na dve vyhotovenia – 2 varianty s karbónovým základom a 3 s tým hliníkovým. Geometria však ostáva rovnaká. Identický je aj zdvih na hodnote 130 mm, pevné osy, Boost rozmer nábojov, vnútorné vedenie laniek, 29“ kolesá a samozrejme MultiTrac systém odpruženia. Cena začína od 1 400 €.


Karbónové duo je v oboch prípadoch vybavené 12-rýchlostnou sadou od Shimana a teleskopickou sedlovkou.


Hliníkové prevedenie taktiež nezaostáva. Jednoprevodník, teleskopická sedlovka (okrem RiftZone 1) a podarené farebné vyhotovenie.

Alpine Trail



Jednou z najagresívnejších zbraní do lesa je okrem motorovej píly enduro stroj Marin Alpine Trail. Hliníkový rám na oboch variantoch je zo zliatiny typu Series 4, ktorá je oproti ostatným prémiovou. 160/150 mm zdvihu sa popasuje s kadečím a veľké 29“ kolesá s 2,6“ plášťami sú len bonusom. Základná špecifikácia, Alpine Trail 7, dokonca disponuje 11-rýchlostnou sadou s kazetou 9-46 pre optimálne využitie výkonu. Aj tu je dôležitým aspektom geometria – 65 stupňový hlavový uhol a 76 stupňov v tom sedlovom je cesta endura. Cena najvyššieho modelu je 3 400 €.

Pre viac informácií a presné špecifikácie navštívte prosím stránku výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Video: 10–ročné XC nahradilo nové enduro Marin Alpine Trail Carbon 2

Video: 10–ročné XC nahradilo nové enduro Marin Alpine Trail Carbon 2

Nikdy nie je neskoro na nový bicykel. O to lepšie, ak je to „dreambuild" - vysnený bicykel, na ktorom máte presne tie komponenty, ktoré chcete.
keyboard_arrow_up