Novinka: Mondraker Crafty Carbon 2020 – enduro elektrobike pod 20 kg

Každým rokom sa technologicky posúvame dopredu. Dôkazom toho je aj model Crafty Carbon od Mondraker. Slušná dávka zdvihu, agresívna geometria, elektromotor a nekompromisný zážitok z jazdy. To všetko pod 20 kg!

Minule sme si predstavili ponuku bicyklov Mondraker pre sezónu 2020. Teraz však inžinieri vytiahli eso z rukáva. Samozrejme, predovšetkým pre tých, ktorí sa nehanbia zvoliť si dodatočnú výpomoc. Crafty Carbon je jednoducho každým svojím komponentom hrdým enduro strojom.

Základom je základ (a aj niečo naviac)

Ako už napovedá samotný názov, karbónu sa v tomto modelovom rade nachádza neúrekom. V prvom rade ide o rám, ktorého technologické označenie je Stealth Air Carbon, navrhnutý pre optimálny výkon s ohľadom na využitie elektromotora. Vyváženosť použitého materiálu sa odráža aj na tvarovaní trubiek a taktiež vrstvení materiálu.


Každý z trojice verzii, RR SL, RR a R, vychádza z rovnakého rámu. Nechýba ani povestný symbol rámov Mondraker v spevnení spoja hornej a spodnej rámovej trubky.


Okrem iného sa technológie presadili aj v oblasti chladenia motora a rovnako aj batérie. Tento unikátny systém je obdobný s tým, ktorý nachádzame pri športových autách. Za hlavovou trubkou sa nachádza dvojica otvorov na každej strane, prostredníctvom ktorej prúdi vzduch smerom dole v rámci spodnej rámovej trubky až k motoru. Letné výlety tak nebudú až takou záťažou.


Na vnútorné vedenie laniek sme si zvykli ako na štandard pri strednej a vyššej triede modelov. Ale aj v tomto smere dokáže Crafty prekvapiť. Lanká a hadice smerujúce od riadidiel sa vnárajú do hlavovej trubky cez otvor pod predstavcom, čím dovoľujú využiť bežne umiestnené otvory na spomínané chladenie motora. Inými slovami: Acrros ICR (integrované vedenie laniek).


Ďalšou vychytávkou je štandardizovanie rámov výlučne pre jednoprevodníkové sady s 12-rýchlostnými kazetami. K tomu sa pridáva Boost rozmer nábojov, oversized hlavová trubka s hodnotou 1,5“ a integrovaná plastová ochrana pod spodnou rámovou trubkou a pod motorom pre extra ochranu.


Elektromotor v znamení Bosch

Mondraker vo svojej ponuke primárne využíva pohonné jednotky od Bosch. V tomto prípade ide o inovovaný typ Performance CX Gen 4. V základných charakteristikách ho možno vymedziť ako citlivejší na podnety, s rýchlejšou akceleráciou a minimalizáciou odporu, pochádzajúceho z pedálovania. Jeho hodnoty sú 75 Nm a 250W. Čo sa týka hmotnosti, s 2,9 kg sa radí k tým ľahším. Štyri módy využitia výkonu sú odstupňované od Eco, Tour, Emtb až k Turbo.


Napájanie je zabezpečené integrovanou batériou Bosch Powertube 625 Wh, vyznačujúcou sa dlhšou životnosťou oproti predchádzajúcim verziám. Pri najvyššej verzii Crafty Carbon RR SL si zákazník môže vybrať aj z 500 Wh kapacity.

Tri vyhotovenia bez kompromisov

Keďže rámová sada je identická pri všetkých variantoch, odlišnosti budeme musieť hľadať v komponentoch.


Na začiatku zoznamu stojí Crafty Carbon R ako najdostupnejší z celého radu. Nechýba tu teleskopická sedlovka, široké riadidlá, kvalitné kolesá s nábojmi DT Swiss 240 či zjazdové plášte v šírke 2,6“. Cena je 7 500 €.

  • Odpruženie: Fox 36 29 Float Fit Grip Evol 160 mm/Fox Float DPS Perform. 150 mm
  • Sada: SRAM GX Eagle, kazeta 11-50
  • Kolesá: DT Swiss H1900 Spline
  • Plášte: Maxxis Minion DHR II 2,6“ TR, 3C / DHF 2,6“ TR 3C
  • Výbava: Onoff Krypton alu 780 mm, teleskopická sedlovka Onoff 125-170 mm


Zlatou strednou cestou je Crafty Carbon RR, nesúci na karbónovom základe komponenty od Shimana. Nechýbajú štvorpiestikové brzdy, široké plášte či karbónové riadidlá. Cena je 8 999 €.

  • Odpruženie: Fox 36 29 Float Fit4 Evol Fac. 160 mm/Fox Float DPS Fac. 150 mm
  • Sada: Shimano XT, kazeta 10-51
  • Kolesá: DT Swiss HX1501 Spline One 29
  • Plášte: Maxxis Minion DHR II 2,6“ TR, 3C / DHF 2,6“ TR 3C
  • Výbava: Onoff Krypton karbónové riadidlá 780 mm, teleskopická sedlovka Onoff Pija



Na samom vrchole s hmotnosťou porážajúcou 20 kg hranicu, ktorá bola donedávna zapovedaným rajom pre elektrobicykle, stojí Crafty Carbon RR SL. Dá sa povedať, že najskloňovanejšími pojmami pri tomto modeli sú karbón a elektro. Karbónové kolesá a elektronická sada aj s teleskopickou sedlovkou. Cena je 12 000 €.

  • Odpruženie: Fox 36 29 Float Fit4 Evol Fac. 160 mm/Fox Float DPS Fac. 150 mm
  • Sada: SRAM X01 Eagle AXS, kazeta 10-50
  • Kolesá: DT Swiss HXC1200 Carbon Spline 29
  • Plášte: Maxxis Rekon 2,6“ TR, 3C Maxx Terra
  • Výbava: Onoff karbónové riadidlá 780 mm, elektronická teles. sedlovka RockShox Reverb Stealth
Viac informácií o týchto modeloch získate na mondraker.com.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen patria medzi veľmi úspešné modely v rámci segmentu ebikov. Na sezónu 2023 prichádzajú s viacerými vylepšeniami, ktoré z nich môžu spraviť doslova bestsellery. Ktoré to sú?
Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovstvo alebo dobrý nápad?

Unboxing: Mondraker Play 20 - bláznovstvo alebo dobrý nápad?

Ak nazvete detské elektrobicykle bláznovstvom, vedzte, že Mondraker miluje bláznivé nápady. Nech už je váš názor akýkoľvek, pozrite sa s nami na ebike Play 20.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
keyboard_arrow_up