Pozrite si video, fotogalériu a pár informácií z môjho obľúbeného kopca, ktorý vie byť cieľom a odmenou nejedného poriadneho výletu.

Aj keď Krížna so svojimi 1 574 metrami nie je najvyšší kopec Veľkej Fatry, konkrétne je na 3. mieste, pre mňa tvorí jednoznačnú dominantu tohto pohoria. Možno je to aj vďaka tej vojenskej stanici na vrchole, ktorá vyzerá trochu ako z Votrelca a z diaľky (a v hmle) pôsobí skutočne strašidelne.

Ešte keď sa k tomu pridá zvuk vetra svištiaci cez jej konštrukciu...a verte mi, na Krížnej fúka skoro stále . Navyše tvorí významný uzlový bod turistických značiek, keďže sa tu pripájajú v podstate 3 ramená z každej strany a hlavne je tu aj oficiálna cyklotrasa.


Dôvod, prečo mám tento kopec tak rád, má oveľa prozaickejší dôvod - v doline máme totiž chalupu a zrejme nie je vrchol, na ktorý by som vybehol, zlyžoval ho, alebo zjazdil na biku častejšie. Navyše, keď to vezmem rovno z chalupy, môžem hneď útočiť na 1 000 m prevýšenia, čo mám rád .


So snehom sa to zase všetko premení na dokonalú lyžiarsku arénu a dobrú zimu hodnotím tak, keď môžem z vrcholu zlyžovať celou dolinou a vyzuť sa na dvore. Ten pocit, keď človek potom sviští pomedzi chalupy...asi takto nejak.


Každopádne, ak sa bavíme o biku, je oveľa lepšie ísť opačne (teda smerom cez Kráľovu Studňu) a ešte máte aj ďalšie výškové metre navyše. No hlavne je stúpanie pozvoľnejšie a rozmanité, pričom možností, ako sa dostať k hotelu Kráľova Studňa, je viacero. Zrejme tú najpopulárnejšiu možnosť vám bližšie predstavím vo videjku nižšie.


Rovnako si povieme zase pár slov o zimnom jazdení a tiež sa pozrieme na konkrétne oblečenie, kedže na to sa ma veľmi často pýtate. Hneď dodám, aby sme sa vyhli zase tej istej debate, že to nie je jediná možnosť, ako jazdiť v zime a čo mať pri tom oblečené. Tu ma čakali dlhé zjazdy a tiež pri hraní sa s kamerou treba rátať s prestojmi. Využil som mrazivé počasie, vďaka ktorému boli krásne panorámy na všetky naše pohoria, nehovoriac o pravej zimnej atmosfére. Ale slová "takže" a "naozaj" si pridávam do svojho blacklistu...učíme sa veru stále .


No a všetko sa dá tiež skombinovať s hrebeňom z Donovál, ktorý vás privedie až do Španej Doliny. Prípadne rovno spojiť s trasou, čo som robil minule. Takýto okruh je potom už skutočne pre náročných a celkovo viac než dobrý tréning aj na poriadny horský maratón - odporúčam ho len s poriadnou porciou jarných kilometrov v nohách.


Koho zaujímajú detaily, prípadne by si rád trasu skúsil a chce ísť na istotu, tak pod videom nájdete vždy aj odkaz na GPX súbor.

Ešte viac sa teším na Krížnu, ak tvorí záver po dlhom dni, čo je prípad, ak chodím na chalupu na biku. Viem, že keď vyjdem hore, čaká ma už len zjazd a dobré jedlo . Navyše dať si ju po cca 100 km je vždy výzva a práve vtedy je ideálne ísť zo sedla Šturec.


Tam sa ide dlho po vrstovnici a čaká príjemná „šotolinka“ ideálna pre gravel bike, na ktorom som šiel zo Žiliny naposledy – následne sa táto cesta pripojí k trase, ktorú vidíte na videu a záver je už spoločný. Ale samotná Krížna a hlavne následný zjazd je už vyslovene „labužnícka“ záležitosť a poriadne preverí vašu odolnosť proti otrasom . Ale tak dá sa...


V skratke som vám chcel predstaviť svoj obľúbený kopec a tiež trasy, ktoré mám v okolí rád a dúfam, že takáto „multimediálna“ kombinácia obsahu sa vám bude páčiť. Rád by som podobne robil aj ďalšie obsahovejšie témy, ktoré budú vo väčšom pribúdať a do Veľkej Fatry sa určite ešte neraz dostaneme.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Čo môžete očakávať od strediska Kubínska hoľa v okolí Dolného Kubína?
Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Video: Koľko klesne výdrž batérie ebiku v zime?

Video: Koľko klesne výdrž batérie ebiku v zime?

Porovnali sme identickú jazdu v lete a v zime a zistili sme, ako klesla výdrž batérie kvôli mrazu a snehu.
keyboard_arrow_up