Čo sa dozviete v knihe Najkrajšie cyklovrcholy 2. diel?

Hornaté Slovensko oplýva nespočetným množstvom rôznych krásnych kopcov. Na tie úplne najvyššie sa dostanú len horolezci či vysokohorskí turisti. Existuje však veľa vrchov, ktoré sú najvyššie vo svojom okolí a pritom sú dostupné na bicykli.

Pre takéto kopce sa zaužíval pojem cyklovrcholy. Pre horských cyklistov je krásny taký kopec, na ktorý sa možno dostať v sedle bicykla a zároveň je to vrch najvyšší, najvyhliadkovejší či najzaujímavejší. Hodnotenie „kvality“ vrchu ovplyvňuje aj malebnosť jeho okolia a charakter výstupovej cesty, najmä jej profil a povrch.

Smrečník, Pravnáč alebo Veterný vrch

V prvej časti knihy Najkrajšie cyklovrcholy bolo popísaných 25 cyklovrcholov, ktoré patria medzi najkrajšie a zväčša aj najznámejšie. Medzi nimi bola „kráľovná cyklovrcholov“ Kráľova hoľa, “cyklistická K2“ Krížna, Volovec, Minčol, Veľká Javorina a ďalšie atraktívne a obľúbené cyklovrcholy. V druhom dieli je popísaných ďalších 25 cyklovrcholov.


Na rozdiel od prvého dielu ide zväčša o menej známe kopce (napríklad Smrečník, Pravnáč, Čiernohuzec, Javorie, Kečka, Veterný vrch či Žobrák). To však nič neuberá na ich kráse a zaujímavosti. A vďaka svojej akoby utajenosti môžu byť tieto kopce pre mnohých cykloturistov azda i lákavejšie a atraktívnejšie. Z 25 cyklovrcholov sa tri nachádzajú na západnom Slovensku a po jedenásť ich leží na strednom a východnom Slovensku.


V podstate to odzrkadľuje rozloženie cyklisticky prístupných horstiev Slovenska. Najzápadnejším cyklovrcholom je Vápenná v Malých Karpatoch, najvýchodnejším je Veľký Milič v Slanských vrchoch, najsevernejším je Veľká Rača v Kysuckých Beskydách a najjužnejším je Karanč v Cerovej vrchovine.


Priemerná kondícia vítaná

Aj v tomto výbere sa nachádzajú len také vrcholy, ktoré zdatný horský cyklista dokáže vyjsť na bicykli, pričom prípadné občasné tlačenie bicykla nie je dlhšie ako kilometer. Náročnosť trás je vyjadrená stupňom od 1 do 5. Osem trás má najvyšší piaty stupeň náročnosti, štrnásť trás má stupeň 4 a tri trasy majú stupeň 3. Priemerná dĺžka trás je 61 km (z toho 31 km terén) pri celkovom priemernom stúpaní 1 534 m. U jedenástich najnáročnejších trás sú v popise uvedené možnosti na skrátenie a uľahčenie celého výstupu. Stredne náročné a kratšie alternatívne trasy zvládne horský cyklista s priemernou kondíciou.


Pri každom cyklovrchole po krátkom úvode nasleduje všeobecný opis kopca, prehľad výstupových ciest a popis trasy, ktorej hlavným bodom je výstup na cyklovrchol. V knihe je 208 farebných fotografií, z toho 18 panoramatických.


Prémiové trasy

Pri niektorých trasách sa vyskytujú možnosti vystúpiť aj na ďalšie „vedľajšie“ cyklovrcholy. Pokiaľ by čitateľ prešiel všetky trasy, tak okrem 25 hlavných vrcholov by vystúpil na ďalších 12 vedľajších. Čiže spolu je v knihe popísaný výstup na 37 cyklovrcholov. Pri každej kapitole je uvedený itinerár trasy, profil, odkaz na mapový server s gpx súborom pre navigačný prístroj a prehľadná mapa trasy. Zároveň je uvedený aj typ trasy.


Deväť trás je okružných, keď východiskový a cieľový bod trasy sú rovnaké. Ostatných 16 trás je prechodových. Až 18 trás možno vzájomne prepojiť (aj s trasami z 1. dielu Najkrajšie cyklovrcholy), a tak si čitateľ môže vytvoriť dlhšiu, napr. aj viacdennú cyklotúru cez vrcholy, v niektorých prípadoch aj do väčšieho okruhu. Popísané trasy oplývajú výhľadmi a predstavujú tipy na spoznanie najkrajších vrcholov zo sedla bicykla, pričom ich počet sa druhým dielom doplnil na päťdesiat.


Kniha Najkrajšie cyklovrcholy 2. diel vyšla v máji 2019 a dá sa zakúpiť priamo vo vydavateľstve DAJAMA, alebo v bežných kamenných a internetových kníhkupectvách.

Články o ďalších knihách z cyklu Najkrajšie cyklotrasy:


Autor textu: Karol Mizla
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
200 km na elektrobicykli bez dobíjania

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

Hádam už odo dňa, kedy uzrel svetlo sveta prvý elektrický bicykel, je témou diskusií, či vôbec majú tieto bicykle existovať, či je jazda na nich bicyklovaním alebo podvádzaním.

Výber z produktov

Rozhľadne - 1. diel - kniha Skladom 4 ks

Výpredaj Rozhľadne - 1. diel - kniha

8,99  -25% MOC 11,99 

Od hradu k hradu - 2. diel - kniha Skladom 5 ks

Výpredaj Od hradu k hradu - 2. diel - kniha

8,99  -25% MOC 11,99 

Bratislava a okolie pre deti - kniha Skladom 3 ks

Výpredaj Bratislava a okolie pre deti - kniha

10,49  MOC 13,99 

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Tlač, hry a video)
keyboard_arrow_up