Plášte do náročného terénu - obutie aj pre tie najťažšie podmienky

Jazda v náročnom teréne si vyžaduje zručnosť. No netreba podceňovať ani technické vybavenie.

Práve plášť je jediná súčasť bicykla, ktorá sa reálne „dotýka“ terénu. Dnes vám preto predstavíme niekoľko pneumatík určených do takéhoto prostredia.

Weldtite sada na opravu bezdušových pláštov


Niekedy sa tomu jednoducho nevyhnete. Prerazená pneumatika vás môže pripraviť o dobré umiestnenie na pretekoch alebo o pekný deň v prírode. Sada na opravu bezdušových plášťov však môže pomôcť. Obsahuje všetko potrebné na to, aby ste si defekt opravili priamo v teréne. Či už sú to knôty na upchatie diery, lepidlo, skrutkovače, nožík alebo brúsiaci papier. Všetko budete mať so sebou v praktickej taštičke. Cena sa pohybuje okolo 9 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Tufo XC11 TR


Český výrobca Tufo pri svojom modeli plášťa XC11 TR sľubuje ochranu pred defektom v oblasti behúňa a hlavne na bočniciach. Vzorka na plášti umožňuje oveľa menší valivý odpor, napomáha samočisteniu pri jazde a zvyšuje priľnavosť v akomkoľvek teréne. Skratka TR naznačuje to, že pneumatiky sú pripravené na bezdušové použitie. Sú dostupné vo veľkostiach 27,5 palca, ale aj vo verzii pre 29-palcové kolesá. Cena sa pohybuje okolo 41 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Pirelli Scorpion S


MTB plášť od Pirelli vo verzii Scorpion S je určený do mäkkého terénu a prezentuje sa vysokým profilom výstupkov. K ďalším vlastnostiam môžeme priradiť lepšiu stabilitu, nižšiu hmotnosť, ochranu pred defektom, možnosť prerobiť ich na bezdušové použitie či nízky valivý odpor. Spomínaná hmotnosť sa zastavila na 810 gramoch pri šírke 2,4 palca. Sú dostupné vo veľkosti 29 x 2.2", 29 x 2.4", 27,5 x 2.6". Cena sa pohybuje okolo 53 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Vittoria Aggaro Trail


Progresívna a moderná vzorka na tejto pneumatike poskytuje v každom náročnom teréne oporu. Myslelo sa aj na zníženie valivého odporu, aby ste nestrácali zbytočne sily v stúpaní či na rovine. Pri horskej cyklistike je už štandardom použitie bezdušákov. Pneumatiky poskytujú práve túto možnosť. Sú dostupné v štyroch veľkostiach, a to 27.5 x 2.35", 29 x 2.35", 27.5 x 2.6" a vo veľkosti 29 x 2.6". Cena sa pohybuje okolo 50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Maxxis High Roller II WT


Obľúbený MTB plášť od značky Maxxis sa vyznačuje viacerými vlastnosťami. Rýchlo sa odvaľuje, drží v zákrutách a pomáha zdolať aj ten najnáročnejší terén. Pred prerazením chráni Double Down ochrana. Kombinácia výstupkov pomáha pri kontrole priameho smeru jazdy a bočné výstupky dodávajú stabilitu pri vysokých rýchlostiach a v zákrutách. Hmotnosť sa zastavila na 1 165 gramoch pri veľkosti 29 x 2,5". Cena sa pohybuje okolo 69 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Continental Mountain King II ProTection


Plášť s kevlarovou pätkou od výrobcu Continental nesie pomenovanie Mountain King ProTection. A práve kráľom sa chce stať. Nemusíte sa teda báť nepríjemného defektu či iných problémov. Pri bezdušovom systéme možno o defekte nebudete počuť počas celej sezóny. Hmotnosť je na úrovni 745 gramov, jeho rozmery v palcoch sú 29 x 2,30" a má čiernu farbu. Zveríte svoje výjazdy práve pneumatikám od tohto výrobcu? Cena sa pohybuje okolo 62 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Schwalbe Magic Mary


Odolná konštrukcia a kevlarová pätka robí z tejto pneumatiky kvalitného spoločníka do náročného terénu. Zosilnené bočnice Snakeskin bránia prerezaniu. No nájdete v nej všetko na zdolanie toho najťažšieho zjazdu či terénu. Plášť dobre drží aj na mokrých kameňoch či koreňoch. Dezén má samočistiace schopnosti vďaka pravidelnému a širokému vzoru. Hmotnosť pri veľkosti 29 x 2,35" je na úrovni 885 gramov. Cena sa pohybuje okolo 58 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Panaracer FirePRO


Model FirePro dopĺňa sériu plášťov od značky Panaracer. Pneumatika sa vďaka vzoru rýchlo zbavuje blata a zaberá v mäkkom teréne. Pätka je aj v tomto prípade kevlarová. Použitá zmes Dual Compound zvyšuje priľnavosť a zároveň zvyšuje odolnosť. Hmotnosť sa zastavila na 850 gramoch pri veľkosti 29 x 2,35". Ak hľadáte pneumatiku na mäkký ale aj tvrdý povrch, tak Panaracer môže byť voľba pre vás. Cena sa pohybuje okolo 45 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up