Táto lokalita síce neponúka dlhé stúpania, no po návrate z výjazdu ma vždy bolia nohy viac, ako by som čakal podľa údajov na "papieri". A hlavne je sa na čo pozerať...

Keď som si pozeral videá a články za tento rok, jedna vec mi chýbala. Nemáme tu takmer nič zo Súľova. Tradičný a populárny maratón, z ktorého sme vám prinášali reportáže minulé sezóny, skončil a zrejme môžem za viacerých povedať, že to bola vážne škoda. Osobne som ho považoval za top akciu u nás a nielen z dôvodu, že je to moje domáce prostredie. No a rovnako sú odtiaľ už legendárne zážitky a samozrejme fotky...


Lokalita na jazdenie je to ale stále výborná, a preto ma napadlo spraviť odtiaľto ďalší z tipov na výlet. Navyše Súľov sa svojím profilom výborne hodí aj na zimné jazdenie, ale viac už vo videu nižšie. Len doplním, že odkaz na GPX nájdete v závere.


Čo dotvára okolie, sú hlavne špecifické skalné útvary tvorené zlepencom a veľmi často so zaujímavými tvarmi, hlavne keď máte fantáziu . Národná prírodná rezervácia Súľovské skaly je najznámejšou oblasťou Súľovských vrchov. Práve na ňu sa dívate zo známej zrakovej pyramídy a je výborná na turistiku, pričom tu vedie aj náučný chodník. No a rovnako si prídu na svoje lezci, pretože sa radí medzi najväčšiu lezeckú oblasť u nás. Ak teda máte záľubu aj v tomto športe, zabavíte sa poriadne.

Trasa, ktorá je predstavená vo videu, je len ochutnávka možností, ktoré tu človek nájde. Ako uvádzam v nadpise, veľké kopce tu nenájdete. Lenže to vôbec nevadí a opäť sa vrátim k maratónu. Ten sa v posledných rokoch konal vždy po tom, ako som sa vrátil z Dolomitov a podujatia HERO. Takže pekná priama konfrontácia a rozhodne Súľov v náročnosti nezaostával – pre mňa skôr naopak.


Profil hore/dole s množstvom kratších ale strmých stúpaní je u mňa záruka dobrého „nákupu“ a platí to stále. Dať si v Súľove 1 000 výškových nie je na „papieri“ nič strašné, ale večer nohy vždy cítim, akoby ich bolo oveľa viac. Možno máte podobnú skúsenosť...


Osobne veľmi rád kombinujem jazdenie v Súľove aj s návštevou Rajeckých Teplíc, kade sa vraciam domov – tu odporúčam zastaviť sa na kávičku a koláč v cukrárni, prípadne zmrzlinu, ak teda nepôjdete v zime .

Naposledy som tade šiel vlastne na gravel biku a napr. vo videu spomínané sedlo Patúch je na ňom úplne v pohode prejazdné, pričom do Súľova som šiel klasicky po ceste. Tento okruh aj s fotkami nájdete tu.


No a určite odporúčam pozrieť sa s bikom na Lietavský hrad, ktorý tvorí záverečné kulisy videa.


Práve ten je zo sedla Patúch len kúsok a tiež tam nájdete pekné jazdenie a krásne výhľady na okolie Žiliny a Lúčanskú Malú Fatru. No a nechýbajú charakteristické skalné útvary, ktoré náhodne trčia z lesa a dotvárajú charakter krajiny, aký len tak ľahko nenájdete.


Ako vravím, možností na jazdenie je v okolí Súľova skutočne veľa a na skok máte ešte aj spomínanú Lúčanskú Malú Fatru, kde teda nájdete aj poriadne kopce (ak by sa vám predsa len chýbali). Dúfam, že video vyššie poslúži ako prípadná inšpirácia a prídete vyskúšať na vlastnej koži.


Ja som rád, že ani tento rok sme na Súľov nezabudli v našom obsahu, aj keď na poslednú chvíľu. Na druhej strane je to pekná rozlúčka s rokom 2019, čo mi pripomína, aby ste dobre oslávili . Vidíme sa v roku 2020...

GPX, záznam v aplikácii Strava
Zdroj fotografie: cyklomania.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Čo môžete očakávať od strediska Kubínska hoľa v okolí Dolného Kubína?
Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Video: Koľko klesne výdrž batérie ebiku v zime?

Video: Koľko klesne výdrž batérie ebiku v zime?

Porovnali sme identickú jazdu v lete a v zime a zistili sme, ako klesla výdrž batérie kvôli mrazu a snehu.
keyboard_arrow_up