Krstní otcovia horskej cyklistiky - Gary Fisher

Gary Fisher je často označovaný aj ako vynálezca horského bicykla.Tento extravaganý pán s vykrútenými bajúzmi, ktorého si len ťažko s niekým pomýliť, má však toho vo svete cyklistiky na rováši podstatne viac!

Gary Fisher je právom legendou a jedným z krstných otcov horskej cyklistiky. Hoci zakladateľom legendárnych pretekov Repack Downhill race je Charilie Kelly, tak Gary Fisher urobil z tohto podujatia kult. Rovnako bol tou osobou, ktorá prišla s myšlienkou vyrábať horské bicykle komerčne, a tak sa zaslúžil o rozmach horskej cyklistiky najskôr v Kalifornii a následne expanziou do celého sveta. Jeho meno je úzko späté aj s velikánmi ako Tom Ritchey, Joe Breeze, značkou Trek a nezmazateľne zapísané do histórie horskej cyklistiky. Tomuto všetkému však predchádzalo kvantum udalostí, ktoré sa vám dnes posnažím priblížiť trochu viac.


Cyklistické začiatky na vlne Hippies - prelom s príchodom Garyho

Preteky pod názvom “Repack course”, ktoré pozostávali v zjazde na čas dolu horou Pine Moutain v pohorí Sierra Nevada v Kalifornii, síce existovali už nejaký ten rok, no podstatne sa zmenil ich charakter, keď sa na nich v roku 1974 ukázal Gary Fisher so svojim custom Klunkerom postaveným na ráme Schwin Excelsior X z roku 1935, na ktorý namontoval bubnové brzdy s priemerom 160 mm z tandemu, veľké brzdové páky z Hondy a 5-stupňové cyklokrosové radenie Suntour s páčkami, ktoré sa ovládali palcami na riadidlách, doplnené cyklokrosovými kľukami s trojprevodníkom. Gary mal totižto “našlapané” vďaka cestnej cyklistike a tlačenie 22 kilového Klunkera 80% času hore kopcom ho vôbec nebavilo. Aj vďaka týmto upgradom vytrel všetkým ostatným zrak s traťovým rekordom 4 minúty 22 sekúnd a naštartoval tak svoju kariéru staviteľa horských bicyklov.


Pretekárska kariéra

Gary nastúpil do sveta závodnej cyklistiky pomerne skoro, a to vo svojich 12 rokoch, kedy začal jazdiť cestnú a dráhovú cyklistiku. Vo veku 18 rokov ho organizátori pretekov suspendovali, pretože porušil vtedajšie pravidlo o maximálnej dĺžke vlasov jazdca. Miesto toho, aby sa dal Gary ostrihať, si urobil dvojročnú prestávku od pretekania a na štartovnú pásku sa vrátil až o dva roky neskôr, kedy toto pravidlo bolo zrušené. V roku 1972 dokončil etapák Tour of Nevada ako druhý, a to ho zaradilo do kategórie 1 cestných cyklistov.

Za svoju jazdeckú kariéru stihol robiť napríklad domestika Gregovi LeMondovi, umiestniť sa dvanásty v národnom šampionáte cestných cyklistických pretekov v roku 1976 alebo vyhrať preteky TransAlp, prípadne národný XC titul v kategórii masters.


Podnikateľské začiatky - rock & roll a bicykle

V roku 1974 poskladal Gary Fisher cca 20 ks “klunkerov” určených na jazdu dole kopcom v teréne. Jednalo sa o prerábku starých bicyklov s balónovými plášťami, na ktoré použil komponenty z BMX, ale aj bubnové brzdy a páky z motoriek.

Popritom bol Gary stále top cestný pretekár, ktorý mal v pláne zúčastniť sa olympiády. Počas sústredenia v olympijskom tréningovom centre v Colorado Springs sa dozvedel od svojho trénera správu, že USA plánujú bojkotovať olympiádu v Moskve (1980), a tak sa rozhodol radšej založiť firmu na výrobu bicyklov. Tak sa stalo v septembri 1979. Ako ste sa mohli dočítať v minulom článku, do tejto firmy naverboval spolubývajúceho a kamoša Charlieho Kellyho a Toma Ritcheyho, ktorý mal veľa skúseností s návrhom a stavbou rámov. Podnikateľské začiatky boli ťažké. Gary založil firmu so 600 dolármi vo vrecku, najal zváračov a troch lakérnikov.


V prvom roku činnosti postavili 160 bikov, pričom cena takéhoto horského bicykla v tom čase činila 1 300 až 1 600 $, čo na tú dobu bolo pomerne dosť. Napriek tomu dopyt rástol a po roku produkovali už 1 000 bicyklov ročne. Gary ešte počas svojej dvojročnej cyklistickej pauzy pracoval v cateringovej spoločnosti, ktorá zastrešovala rockové koncerty a neskôr písal pre magazín Bicycling magazine, čo malo obrovskú výhodu v tom, že sa poznal s množstvom ľudí v americkom cyklobiznise.

Osudovým úspechom bola aj skutočnosť, že Charlie Kelly sa poznal ešte z “rokenrolových čias” s Howardom Hammermanom - chlapíkom, ktorý pracoval ako zvukár pre Georga Lucasa (režisér Star Wars), a ten im vybavil možnosť spraviť prezentáciu s fotkami z piatich ročníkov zjazdových pretekov Repack na výstave New York Show v roku 1981. Tu sa eskaloval záujem o horské bicykle, o ktoré prejavila záujem dokonca aj japonská vláda. Masová produkcia naberala obrátky až do roku 1983, kedy sa rozhodol ísť Tom Ritchey a následne aj Charlie Kelly vlastnou cestou. Dôvodom bolo najmä to, že Gary sa staval čoraz viac do pozície šéfa firmy, čo sa nepáčilo najmä Tomovi Ritcheymu. Logickým krokom pre Fishera bolo založenie vlastnej značky, ktorá niesla jednoduchý názov Gary Fisher bikes.


Koniec jednej éry

Raketový štart a zisky spoločnosti Gary Fisher bikes s pribúdaním konkurenčných značiek postupne začali stagnovať a napriek popularite značky u zákazníkov sa Gary rozhodol svoju firmu predať v roku 1991 taiwanskému konzorciu Anlen, pričom naďalej zostal na pozícii prezidenta značky. O dva roky neskôr dochádza k zlúčeniu značky Gary Fisher, ktorá prechádza pod krídla amerického Treku. Prvý rok je v ponuke 10 modelov, no ponuka sa postupne rozrastá. Obdobie “deväťdesiatok” je pre bicykle Gary Fisher pomerne úspešné, čoho dôkazom je aj prvé a druhé olympijské zlato v disciplíne cross country, ktoré vybojovala talianska pretekárka Paola Pezzo na bicykli Gary Fisher.

V roku 2001 Gary Fisher predstavuje kompletnú sériu 29er-ov, ktoré čím ďalej viac získavajú na popularite. V roku 2010 však dochádza k “zarezaniu” značky Gary Fisher materským Trekom a bicykle už sú prezentované len ako samostatná “Trek´s Gary Fisher collection” v rámci katalógu Trek. Značku tak stihol v roku 2011 podobný osud ako aj Trekom v minulosti akvirované značky - Klein a LeMond.


Vynálezy Garyho Fishera - za čo všetko vďačíme tomuto pánovi?

Garymu Fisherovi sa pripisuje autorstvo označenia “moutain bike”. Napriek tomu, že sa mu nepodarilo registrovať tento pojem pre značku svojej firmy. Ako prvý napríklad použil rýchloupinák na sedlovke. Kým ostatní spolupretekári na akcii Repack z hory Pine Moutain používali “motýlikové” skrutky, Gary si upravil páčku z osky kolesa cestného bicykla Campagnolo.

Ako prvý vyrobil a použil jednokorunkovú vidlicu v roku 1983. V tom istom roku založil National Off-road Bicycle Association (NORBA), ktorá sa stala akýmsi vzorom aj pre ostatné krajiny. Ako prvý napríklad ponúkal aj horské bicykle so zadnou brzdou na spodnej strane reťazových vzpier. Zaslúžil sa o skrátenie zadnej stavby a používanie strmšieho uhla sedlovej rúrky.

Jeho továrenský tím v roku 1985 spolupracoval spolu so Shimanom na vývoji indexového radenia pre MTB bicykle. Ako prvý zaviedol do katalógov miery “efektívnej dĺžky hornej rámovej rúry” (efective top tube) a “výška rámu v oblasti rozkroku” (standover height). Dokonca je autorom názvu značky Marin Moutain Bikes, ktorý predal Bobovi Buckleymu.


Gary spolupracoval aj s Martom Lawillom, s ktorým ponúkli na trh prvý sériovo vyrábaný celoodpružený horský bicykel Gary Fisher RS-1. Gary svojim spôsobom znovu vynašiel horský bicykel, keď spolu s americkou značkou Trek presadil v UCI, aby 29-palcové bicykle mohli využívať jazdci na pretekoch. Dovtedy to bolo niečo nemysliteľné, no dnes už si prakticky nevieme predstaviť, že by niekto jazdil svetový pohár na 26-tke.

Ako prvý predstavil ucelenú kolekciu 29-palcových horských bicyklov v roku 2001 (modely 2002). Gary je autorom tzv. “Genesis geometrie”, ktorá pokračovala aj druhou generáciou označenou ako G2 (2007), tá sa vo veľkej miere zaslúžila o rozšírenie 29er-ov. Jednalo sa o snahu vylepšiť jazdné vlastnosti bikov s veľkými obručami, ktoré vo svojich prvopočiatkoch boli trochu ťažkopádne a neobratné, najmä v menších rýchlostiach. Gary prišiel s návrhom geometrie, ktorá by tieto neduhy vyriešila.

Genesis 2 geometria spočívala najmä v použití väčšieho odsadenia korunky vidlice (tzv. offset alebo rake) na 51 mm v kombinácii s o niečo dlhším predným rámovým trojuholníkom a trochu kratším predstavcom. Dnes je takýto koncept úplne bežný a vidlice s 51 mm offsetom ponúka väčšina veľkých výrobcov. No 13 rokov dozadu to bolo niečo, nad čím si väčšina bikerov ťukala prstom na čelo a napr. Rock Shox takéto korunky vyrábal značke Trek výhradne na zákazku. Dnes sa síce trend geometrií uberá späť k menšiemu offsetu a položenejšiemu uhlu vidlice, no v čase rozmachu 29er-ov bola G2 geometria zásadným krokom, aby sa jazdci cítili na veľkých obručiach rovnako pohodlne ako na 26” bicykli.


Gary (Christofer) Fisher v skratke

  • Dátum a miesto narodenia: 5. 11. 1950, Oakland, Kalifornia (vek 69 rokov)
  • Uvedenie do MTB siene slávy: 1988
  • Rodinný stav: od roku 2011 ženatý s lekárkou Alex Zaphiris
  • Majetok: 31 mil. $

Prínos Garyho Fishera pre svet horských bicyklov je určite zásadný a len málokto sa zaslúžil o rozšírenie a zdokonaľovanie horských bicyklov tak, ako Gary. Napriek tomu si myslím, že obrovskú rolu v tomto procese zohrala Garyho povaha a neúnavná túžba byť vždy medzi ľuďmi a baviť sa s nimi o horských bicykloch.


Gary ešte donedávna nemal problém exhibične si zapretekať na maratónoch po celom svete. Stretnúť ste ho mohli niekoľkokrát v susednom Česku alebo Rakúsku a športovo a pracovne je aktívny ešte aj teraz na prahu sedemdesiatky. V súčasnosti sa venuje hlavne oblasti mestských bicyklov a rozširovaniu elektromobility. Aktuálne spolupracuje napríklad so značkou Bosch.

Ak Vás článok zaujal, môžete si prečítať aj podobne ladené články o Tomovi Ritcheym - Krstní otcovia horskej cyklistiky - Tom Ritchey alebo o Garym Kleinovi - Klein - nadčasová kultovka z Chehalis.

Zdroj fotografií: sonic.net
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Wild Edge Trail kombinuje rýchlosť XC bicykla so všestrannosťou maratónca. Vezmite ho na dlhé výlety alebo na preteky. Odmenou vám bude zábava a rýchlosť.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up