S GT kdekoľvek a kedykoľvek - horská kolekcia 2020

Výrobcu GT nie je potrebné predstavovať. Stálica na svetovom trhu produkuje už desiatky rokov spoľahlivé bicykle, ktoré sú šité ako na mieru pre každý štýl jazdy.

V tohtoročnom balíku objavíme okrem hardtailov a celoodpružených modelov aj ich špecifikácie na pohodové, XC, trailové, enduro či zjazdové jazdenie. Celé toto spektrum jazdeckých preferencií dopĺňa stále sa rozširujúca sféra elektrobicyklov.

V jednoduchosti je krása - hardtaily

Ako už to býva zvykom u nejedného výrobcu, dostupnejšie bicykle sú z radu hardtailov, teda bicyklov len s predným odpružením. Avšak tento „nedostatok“ nemusí byť len negatívom. Presvedčme sa o tom v nasledujúcom zozname.


Za málo peňazí adekvátny výkon. Aj takto by sa dala popísať charakteristika dvojice úvodných modelov. Prvým z nich je dámska Laguna, ponúkajúca základnú výbavu, 21 rýchlostí a 80 mm vidlicu s ráfikovými brzdami a 26“ kolesami. Cena je 400 €.


Obdobne je na tom aj Palomar. S o čosi klasickejšie poňatým rámom disponuje aj 27,5“ kolesami pre spoľahlivé dopravenie sa po poľných či spevnených cestách. V ostatných komponentoch si zachováva očakávanú striedmosť. Cena je 390 €.


O niečo vyššie narazíme na starý známy Agressor v troch hliníkových spracovaniach s technológiou „plávajúcich sedlových vzpier“ pre viac komfortu. V jeho výbave nájdeme už aj kotúčové brzdy a 80 mm vidlicu s 30 mm vnútornými nohami. Vzhľadom na veľkosť rámu sú dostupné 27,5“ a 29“ kolesá. Cena začína od 440 €.


štyri stupne osadenia ponúka Avalanche. Ako predstupeň k najvyššiemu modelu tejto série sú na ňom badateľné moderné črty ako jednoprevodník, už 100 mm vidlica alebo tapered hlavová rúrka s vnútorným vedením laniek. O zábavu sa postará už 68,5“ hlavový uhol a dvojica kolies 27,5“ (XS, S) a 29“ (M-XL). Cena začína od 620 €.


A dostávame sa už k poslednému bodu hardtailov - povestný Zaskar je prítomný nielen v hliníkovom prevedení, ale dokonca aj s tromi karbónovými spracovaniami. V tomto smere ide o 29“ pretekársky stroj s pevnými osami, jednoprevodníkom s 12-rýchlostnou sadou alebo aj geometriou pre vytrvalostné disciplíny. Cena začína od 1 300 €.

Výkon a komfort v jednom - celoodopružené modely

Nebojte sa objavovať nové zákutia a technický terén. Niekedy k tomu však budete potrebovať už špecifickejšie a robustnejšie bicykle, akými sú aj vysokozdvihové stroje v tejto sekcii.


Slovom univerzálny by mohol byť pomenovaný Sensor a Sensor Carbon, ktorý je vďaka strednému zdvihu, teda 140 mm vpredu a 130 mm vzadu, určený na trailové či celodenné jazdenie (ne)známou krajinou. Jeho prednosťami je už takmer bežná 12-rýchlostná sada, 29“ kolesá pre rýchle odvaľovanie a robustnejšie osadenie.

Navyše je možné zmeniť geometriu rámu pomocou tzv. Flip Chip, ktorým dokážete upraviť hl. uhol z 66,5 na 66 stupňov a sedlový zo 76 na 77 stupňov. I keď v prípade základných verzií sa budete musieť uspokojiť s klasickou sedlovkou, karbónové prevedenia sú už osadené teleskopickou. V predaji je aj samotný karbónový rám s tlmičom. Cena začína od 2 000 €.


V prípade, že sa cítite doma skôr v technickejšom teréne, vášmu zájmu vyhovie modelový rad Force. Ten sa skladá z hliníkových variantov s 27,5“ alebo 29“ kolesami a karbónového spracovania taktiež s oboma rozmermi kolies.

Prítomné sú tu všetky potrebné moderné technológie - Boost, teleskopická sedlovka, krátky kokpit či pevné osi, ku ktorým sa pridáva aj Flip Chip, už ale s hlavovým uhlom na úrovni až 65 stupňov. Navyše tu nájdeme aj pružinový tlmič, oceňovaný milovníkmi citlivosti a precízneho nastavenia. V predaji je aj samotný karbónový 27,5“ rám s tlmičom. Cena začína od 2 850 €.


Ak už ide do tuhého a vy potrebujete poriadnu zbraň priam svetového formátu, pripravený je Fury Carbon s jeho 190 alebo 200 mm zdvihu. Rátať môžete s 27,5“ alebo 29“ kolesami, špecificky zjazdovou geometriou a komponentami vyladenými pre neľútostné používanie.

Aj v tomto prípade je možné upraviť hodnoty (nielen) sedlového a hlavového uhla pomocou dodatočných nastavení. V predaji je aj samotný karbónový 27,5“ a 29“ rám s tlmičom. Cena začína od 3 700 €.

Elektromodely - pre tých, čo chcú objavovať ešte viac

V strmých výšľapoch alebo počas dlhých výjazdov sa asi každému zíde nejaký ten watt navyše. K tomu vám dopomôžu verzie bicyklov osadené doplnkovou elektronickou jednotkou.


V kategórii hardtailov ide o model e-Pantera v troch vyhotoveniach. Hliníkový rám so 120 mm vidlicou a 29“ kolesami je ako stvorený pre ľubovoľné terény. V závislosti od verzie získate od 8 až po 12-rýchlostnú sadu.

Pohonná jednotka je jeden z bodov, ktorými sa líšia tieto tri spracovania - prvý, Dash, má Shimano Steps E5000 so 40 Nm, Current disponuje Steps E7000 so 60 Nm a nakoniec Bolt prekvapí vďaka Steps E8000 so 70 Nm. Batéria je u všetkých rovnaká, a to 504 Wh. Cena začína od 2 500 €.


Naopak, celoodpružené modely zastrešuje dvojica verzií e-Force. Opäť sa stretávame s 29“ kolesami a 150 mm zdvihu. Základom je hliníkový rám a 10, respektíve 12-rýchlostna sada. Čo sa týka motora, ten je taktiež rozdielny, vzhľadom na prevedenie. E-Force Current dodá energiu prostredníctvom Shimano Steps E7000 so 60 Nm a e-Force Amp s najvyšším radom, E8000 so 70 Nm. Použitou batériou je Shimano s kapacitou 504 Wh. Cena začína od 4 300 €.

Pre viac informácií o predstavených modeloch navštívte stránky predajcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Horské elektro modely Rock Machine v roku 2020 PR článok

Horské elektro modely Rock Machine v roku 2020

Jednou z početnejších ponúk elektrobicyklov je katalóg Rock Machine. Ten ukrýva niekoľko desiatok modelov od uvoľnenejšieho jazdenia až k pravému enduru. A samozrejme nechýbajú ani dámske kúsky.
Video: Kellys Theos a skúsenosti pretekára - toto všetko zvládne

Video: Kellys Theos a skúsenosti pretekára - toto všetko zvládne

Ako sa jazdí s unikátnym elektrobicyklom skúsenému pretekárovi? Prečo Kellys Theos rád využíva v tréningu?
Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Svet ebikov je taký, že buď idete cestou ťažkých a výkonných strojov, alebo pre hravosť a nižšiu hmotnosť musíte obetovať kapacitu batérie a nejaký ten točivý moment. Ibaže by nie!
keyboard_arrow_up