Horské modely spoza veľkej mláky - Cannondale 2020

Už pri vyslovení mena tohto výrobcu sa nám vynárajú obrazy v podobe vidlice Lefty, či charakteristickej zelenej farby. Okrem týchto prvkov ide predovšetkým o kvalitné bicykle s nezameniteľnou osobitosťou.

V skratke by sme mohli modely tejto americkej značky rozdeliť do piatich skupín, tak, ako ich k tomu predurčujú samotné názvy. Prvé tri, Trail, F-Si a Scalpel sú dvojkolesové stroje, zameriavajúce sa na vytrvalostné a cross-country disciplíny. Zvyšná dvojica, Habit a Jekyll 29 poslúžia na technickejších trailoch. K tomu sa pridajú aj tri kúsky v elektro segmente, čím sa pokrýva väčšina jazdeckých štýlov.

Trail - k radosti z jazdy potrebujete málo

Vo vstupnej kategórii horskej cyklistiky, menovite pri modeli Trail, nájdeme až 8 rôznych špecifikácií, ktoré majú niekoľko spoločných vlastností. Prvou je hliníkový rám zo SmartFoam C3 zliatiny a s technológiou Save v oblasti zadných vzpier pre dostatok komfortu.

Najvyššie štyri vyhotovenia potom disponujú aj tapered hl. rúrkou. Čo sa týka kolies, tie sú osadzované podľa veľkosti rámu - XS a S s 27,5“, M-XL s 29“. O odpruženie sa stará predná vidlica s hodnotou 100 mm.


Za zmienku stojí aj geometria, ktorá je skutočne trailová - 68-stupňový hlavový uhol a dlhá horná rámová rúrka. Od trojprevodníka s 24 prevodmi sa naprieč verziami dostanete až k jednoprevodníku s 12-rýchlostnou kazetou v rámci Trail 1. Rýchloupinák na oboch koncoch je doplnený pevnou osou vpredu len v prípade posledných troch variantov. Cena tak začína od 540 €.

Trail Women´s - nechajte sa uniesť

V Cannondale sa nezabudlo ani na dámy. Dôkazom toho je séria Trail Women´s, ktorá mieri na ženy, užívajúce si cyklistiku v pozvoľnom tempe. Až šestica dostupných vyhotovení ponúka okrem základného osadenia aj strednú triedu v podobe Shimano Deore. Hliníkový základ tak dopĺňajú 27,5“ kolesá v troch veľkostiach, XS, S a M. Cena začína od 600 €.


F-Si - preteky alebo len pohodové jazdenie

Ako základ karbónový rám, 29“ kolesá a snaha ušetriť každý gram. Každé zo šiestich spracovaní sa riadi týmto heslom. Navyše sa môžete tešiť aj na jednoprevodník s 12-rýchlostnou kazetou a pevné osi. 100 mm zdvihu je presná hodnota na okruhy XCO spolu s rýchlymi plášťami.


Navyše všetky, teda okrem prvého, F-Si 5, disponujú vidlicou Lefty Ocho a systémom Save v zadnej stavbe. Geometria je ako šitá pre výkonnostnú disciplínu - 69-stupňový hlavový uhol a krátka zadná stavba.


Avšak v prípade F-Si Hi-Mod, dvoch najvyšších verzií, už je základom Hi-Mod karbón s hmotnosťou rámu 900 g (M). Aj vidlica dostala karbónový šat, čím sa znížila hmotnosť na úroveň 10 kg. Cena modelov F-Si začína od 2 100 €.

F-Si Women´s

Na okruhoch Svetového pohára majú silné postavenie aj ženy, čo len dokazuje, že aj ony chcú svoje zapálenie pretaviť do výkonu. Nástrojom k takýmto aktivitám je aj F-Si Women´s 2 v karbónovom prevedení s Lefty Ocho a 27,5“ alebo 29“ kolesami. Nechýba 12-rýchlostná sada SRAM NX Eagle a výslovne pretekárske plášte Schwalbe Racing Ralph/Ray. Cena je 3 000 €.


Scalpel-Si - zabudnite na kompromisy

Nie vždy rozhodujú len schopnosti, hlavne v technickom a náročnom teréne, či v prípade dlhých zjazdov. Vtedy potrebujete mať istotu vo svojom bicykli, ktorý vám dokáže výrazne pomôcť. Celoodpružený model Scalpel-Si je toho dôkazom. Zadné a predné odpruženie s hodnotou 100 mm a 29“ kolesá definujú tento model. K tomu sa pridáva dvojica, alebo lepšie povedané, trojica prevedení rámu - dve základné špecifikácie s hliníkom, 3 karbónové BallisTec a 2 top-verzie Hi-Mod.


Samozrejmosťou je jednoprevodníková sada s 12-rýchlostnou kazetou, avšak čo sa týka odpruženia, to je v rámci hliníkových variantov zabezpečované „klasickou“ vidlicou. Ostatné disponujú Lefty Ocho. Geometria, tak ako pri F-Si, sa spolieha na pretekárske nasadenie, podporované aj 69,5-stupňovým hl. uhlom.


Synonymom dvoch najvyšších špecifikácií, Scalpel-Si Hi-Mod 1 a World Cup, je karbón. Ten sa nachádza v riadidlách, sedlovke či kolesách. Devízou posledného menovaného je aj elektronická sada SRAM XX1 Eagle AXS. Cena modelov Scalpel-Si začína od 2 300 €.

Habit - zábava na prvom mieste

Videá, na ktorých Josh Bryceland, alias Ratboy, predvádza svoje technické zručnosti, podnietili nejedného cyklistu vybrať sa týmto smerom, plným zábavy a radosti z jazdenia. To je práve domáca pôda modelu Habit.

Spoločným menovateľom je, samozrejme, 140/130 mm zdvih, veľké, 29“ kolesá a položená geometria so 66-stupňovým hl. uhlom a krátkou zadnou stavbou. Aby ste si nastavili odpruženie adekvátne k proporciám tela, systém Proportional Response bol navrhnutý špecificky pre každú jednu veľkosť rámu.


Pri tomto štýle jazdenia určite využijete aj teleskopickú sedlovku, prítomnú okrem posledného Habit 6 na všetkých ostatných. Šírka plášťov sa pohybuje v rozmedzí od 2,4“ až k 2,6“, poskytujúc tak stálu kontrolu jazdy.

Na výber tak máte zo siedmych špecifikácií, dvoch hliníkových, štyroch karbónových s hliníkovou zadnou stavbou a jedného plne karbónového kúska Habit Carbon 1. Cena modelového radu začína od 2 100 €.

Habit Women´s - nenechajte sa obmedziť

Les je jedným obrovským ihriskom, na ktorom sa so správnym bicyklom dokážete „hrať“ do omrzenia. Pomôcť k tomu môže aj Habit vo verzii Women´s 1 s karbónovým predným trojuholníkom a sadou SRAM NX Eagle. Jeho geometria je prispôsobená a doplnky vyladené pre potreby nežnejšieho pohlavia. 29“ kolesá so 66-stupňovým hlavovým uhlom dopomôžu prekonávať nečakané nástrahy trailov. Cena je 4 200 €.


Jekyll - zjazdy s úsmevom na tvári

Posledným z ponuky klasických horských bicyklov je už do kategórie enduro patriaci model Jekyll. Dôvodom pre takéto tvrdenie je 150 mm zdvihu na oboch koncoch, odlišný systém pruženia, 29“ kolesá a robustné plášte so šírkou 2,5“. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka a „slack“ geometria so 65-stupňovým hlavovým uhlom. Vďaka Ai-offset umiestneniu reťazovej linky sa nemusíte obávať použiť objemnejší plášť.


Prítomná je aj jednoprevodníková sada s 12-rýchlostnou kazetou v podaní SRAM-u, v prípade najvyššej špecifikácie však Shimano XT/XTR. Materiálom rámu je v jednom prípade hliník SmartForm C1, v ostatných troch BallisTec karbón s hliníkovou zadnou stavbou. Cena tohto modelového radu začína od 3 100 €.

Elektro - hlavne nestrácajte energiu

Tak ako aj ostatní výrobcovia, aj Cannondale do svojej ponuky zaradil „vylepšené“ horské bicykle s označením elektro. V tomto prípade je pohonná jednotka umiestnená v okolí stredu a batéria si svoje miesto našla v podobe integrácie do spodnej rámovej rúrky.

Trail Neo - čím menej, tým viac

Jednoduchý hliníkový hardtail so športovejšou geometriou dostal do daru motor od Bosch. Trojica verzií sa tak rozdelila na jednu s Active Line Plus a 400 Wh batériou, a dvomi výkonnejšími, Performance Line CX s už 500 Wh kapacitou. Rýchle plášte a 27,5“ či 29“ kolesá z neho urobia skvelého pomocníka na lesné výlety. Navyše sa v najvyššej špecifikácii dodáva aj s povestnou Lefty Ocho. Cena začína od 2 700 €.


Habit Neo - traily sú vaším domovom

Celoodpružený stroj so 140 mm zdvihu, teleskopickou sedlovkou a karbónovým predným trojuholníkom vždy vyvolá chuť na jazdenie. Ak k tomu prirátame motor Bosch Performance Line CX s 500 Wh batériou v rámci všetkých štyroch vyhotovení, jediným bodom na premyslenie ostáva už len sada a ostatné komponenty. Napríklad Habit Neo 4 začína so SRAM SX Eagle, zatiaľ čo najvyšší variant, Neo 1, sa môže pochváliť aj Sram X01/GX Eagle. Cena tak začína od 4 700 €.


Moterra - bez hraníc

Posledným modelom je Moterra, ktorá zaujme predovšetkým karbónovým rámom s hliníkovou zadnou stavbou, veľkými 27,5“ alebo 29“ kolesami a až 160 mm zdvihu. V prípade verzie Moterra SE táto hodnota narastie na hodnotu 180 mm, a to vďaka dvojkorunkovej vidlici.

Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka, robustné kolesá a široké 2,6“ plášte. Naprieč štyrmi špecifikáciami nájdeme jeden spoločný prvok - Bosch Performance Line CX, ktorému sa dostalo až 600 Wh kapacity. Cena tohto modelového radu začína na 5 600 €.


Viac informácií o jednotlivých modeloch a ich prevedeniach nájdete na stránke výrobcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Svet ebikov je taký, že buď idete cestou ťažkých a výkonných strojov, alebo pre hravosť a nižšiu hmotnosť musíte obetovať kapacitu batérie a nejaký ten točivý moment. Ibaže by nie!
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
keyboard_arrow_up