Aká bola sezóna 2019 z pohľadu Finančné centrum Team-u?

Rok 2019 a jeho cyklistická sezóna je už iba históriou, a naopak, na obzore sa už ukazuje nová kapitola 2020. Práve toto obdobie je vhodné na bilancovanie a obzretie sa späť.

Možno si ešte niektorí z vás spomeniete na článok, ktorý vyšiel minulý rok v podobnom čase. Ak nie radi sa pripomenieme .


Keď sa nám podarilo myšlienku Elite tímu na začiatku roku 2019 dostať do pohybu, tušili sme, že s týmto projektom a zoskupením máme minimálne na domácej pôde veľkú šancu uspieť, a dostať Finančné centrum Team do povedomia bikerov. V minulej sezóne sa naši pretekári opäť zúčastnili na podujatí Svetového pohára XCO v Novom Měste na Moravě, absolvovali štart na Majstrovstvách Európy XCO v Brne, vyjazdili pódiové umiestnenie na poľských etapových pretekoch Beskidy MTB Trophy, priniesli bronz z MSR v XCM v kategórii Elite, a brali množstvo ďalších pódiových umiestnení na slovenských i českých pretekoch. Ciele, ktoré sme si na začiatku roku 2019 predsavzali, sa nám podarilo nielen naplniť, ale aj prevýšiť.

Nové posily

Na konci sezóny 2019 sme tak mohli pozitívne zosumarizovať tímové úspechy a pozerať sa s nadšením dopredu. Náš tím sa do sezóny 2020 podarilo posilniť o nových pretekárov. Finančné centrum Team doplní staronový člen Vladimír Hojdík, ktorý si dresy s logom FC oblečie po piatich rokoch. Ako ďalší pribudne do tímu David Dvonč zo Žiliny. Keďže toto mesto produkuje v elitných kategóriách kvalitných bikerov, veríme že David nebude výnimka . Trojicu nových členov doplní junior Dominik Gábriš, ktorý tiež dostane plnú tímovú podporu.

A aký bol rok 2019, a čo chystá "železné jadro" tímu, ale aj trojica nových členov do sezóny 2020, sme sa spýtali už samotných pretekárov...


Vladimír Hojdík

Po niekoľkých rokoch si opäť oblečieš dres s logom FC. Čo sa pre teba od tej doby v cyklistike zmenilo?

Naposledy som dresy FC teamu obliekal v roku 2014, a odvtedy sa toho zmenilo skutočne dosť. Päť rokov som strávil v PROefekte, odkiaľ teraz ako pretekár odchádzam, ale v budúcnosti by som tu ešte rád absolvoval športové diagnostiky. Počas uplynulých 5 rokov som mal možnosť vyskúšať viaceré disciplíny, ale napokon som sa vyprofiloval ako maratónec. Faktom je, že moja výkonnosť za toto obdobie išla nahor a o cyklistike a tréningu som sa naučil množstvo vecí. Na slovenskej maratónskej scéne sa mi počas tohto pôsobenia podarilo dosiahnuť aj nejaké zaujímavé výsledky a povyhrávať viaceré podujatia, aj v rámci SP. Okrem množstva umiestnení v TOP 3 v pretekoch SP v maratóne si cením aj druhé a tretie miesto v celkovom poradí Slovenského pohára v XCM za roky 2018 a 2019.

Počas tohto obdobia som samozrejme zažil aj lepšie, aj horšie obdobia, a na konci roku 2016 som seriózne zvažoval, že to s cyklistikou zabalím... ale našťastie sa potom veci začali vyvíjať správnym smerom. Summa summarum, bolo to 5 rokov, na ktoré budem rád spomínať, pretože mi dali množstvo skúseností, vedomostí či kontaktov, a vďaka cyklistike som toho aj veľa zažil a precestoval.

Nový tím, nové výzvy, noví tímoví parťáci. Aké to pre teba bude?

Aj keď prestupujem do iného tímu, mám pocit, že všetko a všetkých poznám. S celým kolektívom sme v kontakte už veľmi dlho, a s niektorými chalanmi sme v minulosti už dokonca aj boli tímoví kolegovia. Nemám vôbec žiadne pochybnosti o tom, že budeme zohratá partia a preto sa už neviem dočkať spoločného sústredenia vo februári na Mallorce . Prestup do iného tímu pre mňa prirodzene predstavuje určitú výzvu, ale práve to je bol ten impulz do ďalšej práce, ktorý som už celkom potreboval. Preto, keď prišla v minulom roku ponuka prestúpiť, veľmi ma to potešilo .

Aké sú tvoje hlavné pretekové ciele do sezóny 2020? Chystáš do programu pretekov zaradiť niečo nové?

Čo sa týka plánov s tímom do sezóny 2020, máme už teraz vytipované určité preteky, na ktorých by sme chceli zúčastniť. Nakoľko som prioritne maratónec, tak podľa toho sa bude odvíjať aj môj pretekový program. Určite sa v júni zúčastním MTB etapových pretekov u poľských susedov – Beskidy MTB Trophy. Okrem toho by sme sa ako tím radi čo najviac ukazovali aj na českých MTB pretekoch a skúsili obísť vybrané preteky seriálu Kolo pro život. Do úvahy prichádza aj účasť na Salzkammergut Trophy, ktorá sa síce kryje s MSR v XCO, ale mne to až tak veľmi neprekáža . Popritom by som rád absolvoval aj domáce maratóny, prípadne aj XCO preteky. No a ak by som si mal vytýčiť konkrétne ciele do ďalšej sezóny, rád by som konečne prelomil smolu na MSR v maratóne a zabojoval o medailu medzi mužmi. Taktiež by som chcel urobiť výsledok na UCI maratóne v Košiciach (podľa mňa najlepší maratón na Slovensku) alebo na niektorom z pretekov Kola pro život. Ak sa niečo z tohto podarí, budem so sezónou 2020 spokojný .


David Dvonč

Po sezóne 2019, kedy si sa objavoval na pódiových umiesteniach na slovenskej MTB scéne, ti Finančné centrum Team ponúkol spoluprácu. Ako vnímaš túto šancu?

Som veľmi rád, že si Finančné centrum Team všimol moju prácu a dosahované výsledky počas sezóny 2019, a oslovil ma, aby som sa pridal sa do tímu. Vnímam to ako veľkú príležitosť sa ďalej výkonnostne posúvať. Vďaka tejto podpore sa môžem zúčastniť dvojtýždňového tímového sústredenia na Mallorce s celou partiou. Zároveň mám šancu sa zúčastňovať viacerých pretekov v Čechách. Treba si uvedomiť, že nie každý pretekár na Slovensku dostane podobnú možnosť, či po materiálnej stránke, alebo po stránke takého kvalitného pretekového programu.

Znamená to pre teba akoby ďalšiu motiváciu?

Určite áno, považujem to za príležitosť naďalej na sebe pracovať a dobre reprezentovať farby Finančné centrum Teamu. Myslím, že podmienky a priestor v tíme dostanem, takže určite budem vysoko motivovaný na každý jeden štart v sezóne 2020.

Na aké preteky sa chceš v sezóne 2020 sústrediť?

Jedným z mojich vrcholov sezóny budú určite MSR v MTB maratóne. Hlavným cieľom v tejto sezóne je čo najviac sa zúčastňovať na pretekoch v ČR a dosahovať čo najlepšie výsledky. Tou najväčšou výzvou pre mňa však budú etapové preteky v Poľsku Beskidy MTB Trophy, kam v júni vycestujeme spoločne s väčšinou nášho tímu. Bude to nová skúsenosť, a verím tomu, že bude pozitívna.


Dominik Gábriš

Si najmladším členom tímu a tento rok budeš ešte stále junior. Aké to je pre teba cestovať so staršími tímovými kolegami na preteky?

Aké to je? Je to fajn, sú pre mňa vzorom, podporou a ťahajú ma dopredu. Vždy, keď mám možnosť ísť s nimi na preteky, som rád, a teším sa na pokec a spoločné zážitky. V tímovej dodávke je vždy sranda, a keď potrebujem nejakú radu, tak sa na chalanov môžem obrátiť a s radosťou mi pomôžu. Chalanom vďačím za väčšinu informácií o cyklistike a dúfam,že v tejto sezóne sa aj vďaka tomu posuniem ešte viac.

Na Slovensku nie je veľa tímov, kde junior dostane plnú podporu v podobe materiálu, sústredenia, a pod. Ako to vnímaš ty?

Je to pre mňa pocta a hlavne motivácia ísť ďalej, trénovať a snažiť sa. Cyklistika predsa len nie je úplne lacný šport, a keď chce človek dosahovať výsledky a konkurovať tým najlepším, potrebuje mať aj zázemie, výbavu a materiál. Som ešte študent, a tak si to ešte sám financovať nedokážem. Preto som vďačný za všetku podporu, ktorú mám k dispozícií, a dúfam, že sa za ňu odvďačím v sezóne 2020 čo najlepšími výsledkami.

Aké sú tvoje ciele v kategórii juniorov na sezónu 2020?

Toto je otázka, na ktorú sa veľmi ťažko odpovedá. Venujem sa hlavne horskej cyklistike, kde jazdím prevažne maratóny. Asi najväčší cieľ bude nedostávať na každom druhom maratóne defekt . Ako reálny cieľ je pre mňa dostať sa do TOP 5 v SP XCM medzi juniormi. Taktiež by som rád dosiahol viac pódiových umiestnení ako v predošlej sezóne. Okrem toho by som chcel sezónu absolvovať bez zranení, a verím, že ma cyklistika bude aj naďalej baviť a napĺňať aspoň tak, ako doteraz.


Samuel Mikolajčík

Sezóna 2019 bola tvoja prvá v drese FC tímu. Aké sú tvoje pocity a ako vnímaš tímových kolegov po tomto roku?

Môžem skonštatovať, že prvá sezóna v tíme prebehla skvelo. Človek sa vždy ľahšie adaptuje v kolektíve ľudí, ktorí majú nadšenie a vášeň pre rovnakú vec. Z môjho pohľadu je to výborný tím so skvelými jazdcami a plnou podporou pre nás pretekárov. Som rád, že môžem jazdiť v tíme, kde máme na slovenské pomery výbornú podporu (preplatené sústredenie, preteky, cesty, oblečenie...). Takisto som rád, že sme v tíme veľká partia, ktorá dokáže fungovať a navzájom sa podporiť!

Po zdravotných problémoch, ktoré ťa trápili v sezóne 2018, to vyzerá, že rok 2019 bol oveľa lepší. Ako to vnímaš ty?

Sezóna 2019 bola z celkového pohľadu naozaj super. Trochu ma však zabrzdila choroba, ktorú som mal začiatkom roka a potrápila ma aj v prvých mesiacoch pretekového kalendára. Mal som ochabnutý tvárový nerv, čo spôsobilo dlhú rekonvalescenciu a od akéhokoľvek športu som si musel dať dlhodobo "pohov". Mesiac bez bicykla či iného tréningu bolo bohužiaľ na začiatku sezóny cítiť. S trénerom sme však po návrate k trénovaniu zvolili dobrý koncept, postupne som sa dostal opäť do formy a podarilo sa mi zájsť pekné umiestenia na Slovensku, ale aj u susedov v Česku. Najviac ma potešilo víťazstvo na Kráľovskom MTB maratóne, kde som zvíťazil s viac ako 6-minútovým náskokom. Bol to pre mňa dôležitý impulz, ktorý som po ťažkom úvode sezóny potreboval. Po týchto pretekoch som mal sériu druhých miest, ktoré ma však potešili a dodali tomu opäť šmrnc .

Aké sú tvoje hlavné ciele do sezóny 2020?

Najviac by ma potešilo umiestenie v TOP 3 na MSR v XCO v kategórii U23, do ktorej túto sezónu stále patrím. Je to ťažká výzva, ale podmienky a priestor na to mám, takže urobím pre to maximum. Ako dôležitý však budem vnímať každý štart, či už na maratóne na Slovensku, na pretekoch v sérii Kolo pro Život, ale aj iné XCO preteky zaradené do kategórie UCI. Budem spokojný s každými dobre odjazdenými pretekmi! Samozrejme, okrem výsledkov je pre mňa dôležité si cyklistiku užívať a baviť sa pri tom .


Matej Baco

V sezóne 2019 si absolvoval Svetový pohár XCO v NMNM a štartoval si v rovnakej disciplíne aj na ME v Brne. Ako by si ako pretekár opísal atmosféru z týchto podujatí, ktorú mnohí z nás zažívajú iba ako diváci?

Štartovať na profi podujatiach je pre mňa vždy veľká pocta a výzva zároveň. Mať možnosť postaviť sa na štart s TOP menami tohto športu býva pre mňa náročné či už po psychickej alebo fyzickej stránke. Trať, na ktorej sa preteká, má plno záludných technických sekcií a svojim profilom vám nič zadarmo nehodlá darovať. Divácka kulisa a atmosféra je na neskutočnej úrovni. Človeku to berie dych a naskakujú mu zimomriavky. Každý na vás kričí a snaží sa z vás vydolovať maximum a vy nedokážete ubrať plyn a snažíte sa to tam narvať až na doraz.

Vo Finančné centrum Teame si začínal už ako junior a odvtedy máš za sebou viacero štartov v drese slovenskej reprezentácie. Vyžaduje si to veľa cestovania, tréningu... ako to celé berieš?

Snažím sa čo najefektívnejšie narábať so svojím voľným časom a prerozdeľovať ho medzi tréning, školu, rodinu a všetko, čo si môj čas vyžaduje. V tréningu sa snažím o kvalitu a nie kvantitu, čo si veľakrát vyžaduje vypnúť hlavu od všetkého ostatného a plne sa koncentrovať len na tréning. No stáva sa aj to, že som časovo vyťažený a nestíham odtrénovať, čo by som chcel/potreboval. Ak by som to mal teda v skratke zhrnúť, vždy sa pokúšam urobiť maximum, no zároveň zachovať „funfaktor“, a hlavne byť spokojný s tým, čo som odmakal.

Kde berieš motiváciu a aké sú tvoje hlavné ciele na sezónu 2020?

Môj najväčší zdroj motivácie je, bol a vždy bude rodina. Bez nich by som tento šport už asi nerobil. Určite netreba zabudnúť na trénera, priateľku a samozrejme dobre „vypeckovanú“ hudbu. No a keď už nič nezaberá, snažím sa zachovať chladnú hlavu – veď „dáko bolo a dáko aj bude“. Mojim cieľom na sezónu 2020 je vyhrať čo najviac podujatí, ale sám ešte nemám presne vymedzený pretekový kalendár. Určite by som sa ale rád ukázal a zašiel výsledok na nejakých zahraničných pretekoch v XCO alebo XCM.


Daniel Drga

Si dlhodobou súčasťou tímu, ako vnímaš celú premenu až po súčasné zloženie?

Je pravda, že som v tíme spomedzi chalanov najdlhšie, takže v podstate je už dres FC pomaly v každom šuflíku môjho šatníku . Taká menšia revolúcia v zložení tímu nastala v rokoch 2017-2018, keď sme začali celý projekt Elite tímu formovať. Spočiatku sme na domáce aj zahraničné preteky jazdili len ja a Matej Baco. V tomto smere bola pre nás dôležitá sezóna 2019, kde sme mali v pláne sa rozrásť na 4-členný tím. Bohužiaľ už na začiatku sezóny (ani v jej priebehu) sa pre zdravotné problémy nemohol k tímu pripojiť Lubo Murárik, čo bola škoda, pretože sme boli presvedčení, že Lubo mal potenciál dosahovať kvalitné výsledky.

Proces formovania elitného tímu bol teda dlhodobý. Teraz však môžem skonštatovať, že v súčastnosti je na Slovensku málo tímov, v ktorých by som dostal na každú sezónu nový bike, oblečenie, zabezpečené tímové sústredenie a podporu v rámci pretekového kalendára. Verím, že sezóna 2020 znova posunie nielen náš tím, ale aj celú myšlienku podpory cyklistiky, obzvlášť horskej cyklistiky na Slovensku. Taktiež verím, že o rok budem môcť sezónu 2020 sumarizovať rovnako pozitívne!

Aký bol tvoj najlepší okamih sezóny 2019?

Ak mám byť úprimný, skôr by som mal hľadať negatívny okamih sezóny 2019, ale tých bolo naozaj minimálne. Pre mňa bol určite najlepší výsledok v Hrabušiciach na MSR v XCM, kde sa mi podarilo zájsť 3. miesto v kategórii Elite, o čom som sa dozvedel až v cieli . Ale taký je šport... Výborná bola pre mňa aj skúsenosť z etapáku v Poľsku, kde som do poslednej etapy bojoval o celkové prvé miesto, ale bohužiaľ som v poslednej etape chyboval. Najlepší a najsilnejší okamih bol ale jednoznačne môj „domáci" Novodubnický maratón. Víťazstvo na tomto maratóne bolo pre mňa najkrajším momentom sezóny, pretože som vyhral na trati, kde som s celou MTB kariérou začínal. Kedysi som nechápal, ako niekto dokáže ísť na bicykli tak rýchlo a vyhrať Dubničák . Toto víťazstvo bolo akoby kombináciou spokojnosti a určitého zadosťučinenia. Veľmi ma to potešilo a ani nebudem klamať, keď poviem, že viac ako metál z majstráku! Asi som divný... .

Čo všetko očakávaš od sezóny 2020 a v čom hľadáš motiváciu?

Myslím, že tá najväčšia motivácia je to, že som dostal do tímu kvalitných kolegov. Asi každý pretekár uzná, že v prvom rade chcete poraziť svojho tímového kolegu . V mojom prípade je super, že mám pri sebe mladších chalanov, ktorí poctivo trénujú a dokážu to preniesť aj na trať. Budem preto rád, ak udržím tempo a krok s tými mladšími a rýchlejšími. Nebude to ľahké, ale heslo „silnejšieho nezbiješ ale skúsiť to musíš" je tu na mieste. Na druhej strane, byť súčasťou takéhoto tímu je pre mňa skvelé, pretože si vzájomne radíme, vieme sa povzbudiť, učíme sa jeden od druhého a snažíme sa posúvať naše limity ďalej, čo len upevňuje moju motiváciu.

Okrem toho mám však silnú motiváciu aj z trochu iného súdka – chcem niekoho z mojich tímových kolegov konečne naučiť šoférovať našu Cipressu (tímovú dodávku)! Nakoľko na preteky, ale aj z pretekov šoférujem ja, je to veľmi únavné a tak mám o motiváciu postarané aj v tomto smere .


Celé toto 6-členné zoskupenie absolvuje v nasledujúci dňoch spoločné sústredenie na Malorke. Elite Team doplní aj partia našich ďalších stálych členov FC tímu. Tak ak nás uvidíte, pridajte sa do skupiny bude nás viac .

Viac info a zaujímavostí nájdete na našej FB stránke a členov FCTeamu tu.

Držte chalanom palce do sezóny 2020!
Ďakujeme, Finančné centrum Team

Zdroj fotografií: Facebook/Finančné centrum Team
report_problem Našiel si v texte chybu?
shifty12 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Pozvánka: BAYNACH MTB Marathon - preteky medzi strapcami hrozna

Pozvánka: BAYNACH MTB Marathon - preteky medzi strapcami hrozna

Maratón pomenovaný po vinárstve BAYNACH ponúka nezvyčajné prostredie viníc na zmeranie si síl, ktoré nám zostali po letnej časti sezóny.
keyboard_arrow_up