Rozhovory na WeLoveCycling – inšpirácia pre všetkých

WeLoveCycling pravidelne uverejňuje rozhovory s ľuďmi, ktorí majú cyklistiku ako svoju prácu alebo sa jej venujú na hobby úrovni.

Inak tomu nebolo ani v poslednom období. Na stránkach WeLoveCycling ste si mohli nájsť rozhovor s nádejnou juniorskou reprezentantkou v cestnej cyklistike a tento portál sa pozrel aj na aktivitu výstavby trailov na východe Slovenska. Anastasiya, rodáčka z Ruska, ktorá teraz žije v Maďarsku, nám zase porozprávala, aké je to žiť po boku zanieteného cyklistu. Prajeme vám príjemné čítanie.

Juniorská reprezentantka SR v cestnej cyklistke - Nora Jenčušová

V našej krajine máme nádejnú športovkyňu. Veď na Majstrovstvách sveta v časovke dosiahla 23. miesto a nestratila sa ani na pretekoch s hromadným štartom. Kto je Nora Jenčušová, ako sa dostala k cyklistike a baví ju vôbec tento šport? To všetko sa dozviete v rozhovore uverejnenom na WeLoveCycling.

Ahoj! V úvodných slovách sme sa snažili krátko predstaviť tvoju minulú sezónu. Ale predstav sa nám. Kto je Nora Jenčušová, aké si mala detstvo a ako si sa dostala k cyklistike?
Od detstva som mala čas vyplnený rôznymi aktivitami – tanec, plávanie, príroda … a aj napriek tomu som trpela miernou nadváhou. Keď som skúsila môj prvý triatlon, ktorý som si okamžite zamilovala, zvýšila sa moja tréningová aktivita a zároveň aj kondícia. Ako viete, triatlon sa skladá z troch odlišných športov. Plávanie – som už mala čiastočne natrénované, bicykel – veď stačí nejako točiť a beh – tam som mala obrovské rezervy, s ktorými mi ešte stále pomáha môj tréner p. Zajac. Moje cyklistické začiatky boli na Detskej Tour Petra Sagana, ktoré ma po celkovom víťazstve v roku 2015 navnadili vyskúšať to na ceste. Až prvé kolá slovenského pohára v cyklistike mi ukázali, že nestačí len nejako točiť. Preto sme oslovili klub CEA Schwabik cycling – Spišská Nová Ves, kde mi svoje cyklistické skúsenosti odovzdáva donedávna aktívny cyklista Johann Schwabik spolu s otcom p. Schwabikom.


Čoho všetkého sa musíš v mladom veku vzdať, aby si sa mohla venovať cyklistike?
Neviem, či je to správne slovo „vzdať sa“. Šport, pohyb, pretekanie, tréningy je to, čo ma baví, robí mi radosť a dostatočne napĺňa. Momentálne mi kiná, kávy, diskotéky nechýbajú. Snáď niekedy letné dovolenky s rodičmi, čo však nie je možné kvôli pretekaniu, keďže kalendár pretekov je dosť nahustený.

Hore sme spomenuli tvoje minuloročné výsledky. Na čo si ešte v svojej doterajšej kariére pyšná? Čo stojí za zmienku?
V cyklistike ma okrem Majstrovstiev sveta určite potešilo dvadsiate miesto v časovke jednotlivcov na majstrovstvách Európy v holandskom Alkmaare, 19. miesto v konečnom poradí na NCUPe – Watersley Ladies Challenge – Holandsko. V triatlone niekoľko titulov Majsterky Slovenska, 18. miesto na Majstrovstvách Európy dorastencov v rakúskom Kitzbüheli.


Kompletný rozhovor si môžete nájsť v článku Nora Jenčušová – veľká nádej slovenskej cyklistiky, ktorý bol uverejnený na stránkach WeLoveCycling.

Singletracky v okolí mesta Snina

Aj na krajnom východe ľudia žijú cyklistikou. Dôkazom je Tibor, ktorý sa spolu s ostatnými nadšencami z tohto mesta a širokého okolia snažia o výstavbu trailov. Ako sa im darí a s akými problémami musia zápasiť? Nielen na to môžete dostať odpoveď v článku na stránke WeLoveCycling.

Mnohí majú pri výstavbe a udržiavaní trailov mnohé problémy. Myslím, že vy nebudete výnimkou. Je tomu tak?
Áno, je to tak stále. Nájdu sa nejakí ľudia, ktorým to prekáža. Adresovali na nás nepekné vyhrážky, stále nám mizlo náradie a sústavne boli poškodzované traily. Neďaleko bola ťažba dreva a samozrejme ako to býva zvykom, tak my tam nemáme čo robiť. Rozhádzané špendlíky po traile sme brali po čase ako samozrejmosť. Zrezané stromy na novopostavenej klopenke tiež, ale na sústavne ničenie našej práce ťažkou technikou priamo pred nami a s úsmevom na tvári, tak to to už bolo veľmi demotivujúce.


Aké projekty máte v súčasnosti rozbehnuté?
Na jar sa chystáme prepojiť dva traily, pomocou ktorých vznikne 4,5 km okruh, ktorý bude spájať trail s nulovým stúpaním. Pekná makačka do kopca, perfektný výhľad na mesto Snina pri osviežujúcej studničke vo výške 533 m n.m. a flow trail dole ako odmenu za makačku hore. Samozrejme sme to spravili tak, aby sa náročnosť trailu zvyšovala. Začiatočníci a taktiež aj „makači“ si prídu na svoje.

Aké akcie ste už zvládli a na čo ste skutočne hrdí?
Sninské singletracky sú súčasťou MTB maratónu “Cez Iľovnicky hrebeň”, ktoré organizuje občianske združenie Laborecká MTB z Humenného. Po našich singletrackoch vedie najdlhšia trať, ktorá cez Iľovnicky hrebeň spája okresné mestá Humenné a Sninu. Singletracky sú obľúbenou lokalitou, preto sú aj miestom, kde sa odohráva ukončenie cyklistickej sezóny. Som hrdý na to, že Sninské singletracky sa stali zaujímavými pre regionálnych cyklistov.

Kompletné interview s Tiborom nájdete v článku: Sninské singletracky – „trailovačka“ na východe Slovenska. A nezabudnite chalanov navštíviť a aj takouto formou ich podporiť.

Aké je to žiť po boku cyklistu

Určite mnohí z nás vedia, že žiť v jednej domácnosti s cyklistom nie je ľahké. Partner musí prinášať mnohé obety a robiť veľa ústupkov. No dá sa to aj inak. Stačí, ak sa do cyklistiky zamiluje aj váš partner. Ako takéto spolužitie vyzerá, porozprávala Anastasiya v článku pre WeLoveCycling.


Tvoj partner, Péter Kovács, je cyklista telom aj dušou. Aké je to žiť po boku cyklistu?
Aby som bola úprimná, tak neviem si predstaviť, že by som bola s niekým, kto sa nezaujíma o šport a aktívny životný štýl. Takže si myslím, že sme sa navzájom našli. Mimochodom, naše prvé rande bolo na 10 hodinovej túre v horách v teplote -20 stupňov. Byť športovcami v partnerskom zväzku znamená, že budete viesť veľa rozhovorov o pretekoch, bicykloch, iných športovcoch atď. Počas jeho tréningu budete mať veľa času na seba (čo si aj ja veľmi vážim), ale budete musieť rešpektovať aj jeho tréningový plán a prispôsobiť si vašu dovolenku podľa pretekov. Ale verte mi, že je to všetko uskutočniteľné.

Čoho všetkého sa musíš vzdať, ak je tvoj partner taký veľký cyklista?
Povedala by som, že som viac získala ako stratila. Dobre, možno jedna vec: predtým som veľa cestovala do Ázie, teraz radšej ideme do bližších krajín, do ktorých môžeme priviesť naše bicykle.

Má takýto vzťah aj výhody?
Myslím, že ak máte radi cyklistiku alebo šport všeobecne, môžete si spolu užiť tieto spoločné aktivity: ísť spolu na výjazd, sledovať profi preteky, diskutovať o tréningoch alebo o plánoch na preteky. Naše letá sú veľmi rušné, takmer každý víkend niekde cestujeme a ja sa naozaj teším, že som tam. Aj keď práve nepretekám, tak behám alebo robím turistiku a popri tom fandím ľuďom, užívam si atmosféru a po pretekoch oslavujem s Pétrom.


V rozhovore Aké je to žiť po boku cyklistu na stránke WeLoveCycling toho Anastasiya prezradila omnoho viac. Všetko nájdete v priloženom rozhovore.

Stránky portálu WeLoveCycling sú plné rozhovorov so známymi športovcami, no obsah si tu nájdu cyklisti každej úrovne. Ak by ste si chceli prečítať ďalšie interview, tak všetky nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: WeLoveCycling, jmphoto
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Rozhovor: Timo Laine –  s Fínom na bicykli po Európe

Rozhovor: Timo Laine – s Fínom na bicykli po Európe

Tentoraz sme si na rozhovor pozvali „exotickejšieho“ respondenta – zo studeného Fínska, v ktorom žijú okrem chovateľov sobov aj úplne normálni ľudia.
keyboard_arrow_up