Tip na výlet: Jarné Vodice sú úplne iné miesto, ako si pamätáte z letnej dovolenky

Koľko je pekných miest v okolí Vodíc až prekvapuje a väčšina z nich v dostupnosti aj pre bežného cyklistu.

Ja som bol vlastne v Chorvátsku na letnej dovolenke len raz. A to ešte na párty ostrove Pag. Nehovorím, že to bola zlá skúsenosť, naopak, ale jarné chorvátske pobrežie mi zachutilo vďaka bicyklu oveľa viac. Počet takýchto tréningových dovoleniek v Chorvátsku sa u mňa šplhá k desiatke a vystriedal som mestá ako Baška Voda, Podgora a Vodice.

Okrem toho občas vybehneme na Malorku, zablúdil som aj do francúzskeho mesta Montpellier a krásne bolo aj na talianskej Garde alebo v Bormiu. Spomínam to preto, aby bolo jasné, že mám s čím porovnávať a aj napriek tomu sa do Chorvátska vraciam najčastejšie.


Prečo je Chorvátsko raj cyklistov?

Každému môže vyhovovať niečo iné, ale to, že sa tam vydáva každý rok toľko cyklistov napovedá, že v niečom musí byť toto miesto ozaj extra. Skúsim spomenúť zopár vecí, ktoré sa páčia najviac mne. Ak poviem atmosféra, tak si pod tým predstavte takmer ľudoprázdne cesty a ulice, pokoj, málo áut na pobreží a skoro žiadne vo vnútrozemí. Najskôr tam chodíme vo februári. To je čas, kedy sa tam zobúdzajú rastliny, ak je teplá zima, kvitnú už stromy. Miestni vyťahujú malotraktory a začínajú s obrábaním malých kamenistých políčok. Pália suchú trávu a konáre, od mora fúkne slano-ihličnatá vôňa. Zavriem oči a som tam .


Ďalšia vec, ktorá mi vyhovuje, je mentalita domácich. To je asi ten dôvod, prečo sa tam toľko našincov vydáva na letnú dovolenku. Máme k sebe blízko, teší nás, keď sa na nás chytia nejaké miestne slovíčka, po ich voňavom červenom víne si dobre rozumieme . Spomenúť musím aj ich prírodu. Strmé kamenné útesy hneď od mora a polia s olivami. Pre cyklistov to znamená, že si môžu užiť jazdenie po rovinách, alebo zavítajú do relatívne veľkých stúpaní napr. v pohorí Biokovo. Vodice sú skôr rovinaté, Baška Voda a Podgora sú už viacej zvlnené. Tu sa nachádza aj najvyšší vrch Sveti Jure. Imro tam spravil pekné video, tu je odkaz. A aby sme mali zoznam NAJ vecí komplet, nemôžem zabudnúť na miestnu kávovú kultúru, ktorá sa inšpiruje Talianskom a pre našinca dobré ceny.


Kadiaľ ísť, ako, kedy a kde bývať

O tom, ako sa dostať do Chorvátska, sa už veľa popísalo. Pre nás cyklistov platia rady, ako pre bežných dovolenkárov. Kratšia cesta je cez Slovinsko, lacnejšia cez Maďarsko. Väčšina už chodí na Budapešť, cez vnútrozemie je to otrava. Ideálne je, ak sú bicykle pekne schované v aute, nehrozí, že sa cestou znečistia, zmoknú. Ak sú na streche, je to menej aero, ak sú na gule, tam sa viacej špinia a sú aj viac “zraniteľné”. Každý si už vyberie podľa svojej chuti a možností.

Mne vyhovuje cestovanie v noci, super je, ak sa vedia vodiči prestiedať. Trochu sa na striedačku prespíme, rýchlo to utečie. V tejto ročnej dobe nie je treba riešiť žiadne kolóny, ako v sezóne. A čo sa týka ubytovania, mám vyskúšané všetky možnosti. V Podgore sme si prenajali apartmán a varili si sami, v Baške je super hotel s raňajkami a večerou. Vo Vodiciach máme kombináciu, v apartmáne sa o nás stará majiteľ, je to vrátane jedla. Čakajú nás po jazde s malým neskorým obedom a večer večera. Každý nech si vyberie, mne nevadí žiadna z týchto možností. A ak sa bojíte, že bez obeda sa nedá vydržať, tak je to v pohode. Buď niekde jazdíte, alebo aj mimo sezóny sa dá všade najesť.


Kam vyraziť z Vodíc

Ako som spomínal, Vodice sú viacej rovinaté, a preto mne vyhovujú na úplne prvé kilometre v roku. Nejdem rozoberať, ako trénovať na sústredení, skôr vám dám pár tipov, kam sa dá až z Vodíc na cestnom bicykli dostať. A ak by ste sa zľakli tej dĺžky, na jednotlivé miesta sa dá dostať väčšinou aj kratšou cestou, netreba ísť rovnaký okruh, ako uvidíte v odkazoch z aplikácie Strava. Inak podobné články, konkrétne z Bašky, napísal aj Imro, nájdete ich na tomto odkaze.


Tribunj je malý ostrovček len pár km od Vodíc, vedie naň malý most. Je tam kopec natlačených domčekov, príjemne si tam posedíte na káve. Ďalšie kávičkové miesto je Zaton. Pekné malé mesto s malým prístavom. Vždy tam svieti slnko a nikdy tam nefúka. Ak nájdete správne miesto, v stúpaní smerom k mostu do Šibeniku si môžete spraviť takúto fotku. Obe miesta v Strava aktivite vrátane mapky.


V jeden deň sme spojili výjazd do Murteru a Šibeniku. Murter je mesto s prístavom a dá sa tam dostať mimo hlavnej cesty, v podstate po pláži. Do Šibeniku ideálne cez víkend, predsa je to väčšie mesto, a tak sa vyhnete premávke. Dole pri mori sme našli kafíčko s extra ponukou koláčov. Na pamiatky tak neostal čas . Obe miesta v tejto Strava aktivite vrátane mapky.


A ak sa rozjazdíte, treba vybehnúť do Národného parku Krka. Kopce sú príjemné, menej vražedné ako v Baške a je tam kopec výhľadov. A opäť, sme mimo sezóny, takže žiadne autá, je to celé len pre vás. Odkaz Strava aktivity.


Ďalšie miesto, ktoré mi utkvelo v pamäti, je Biograd, bol tam pekný prístav a rybári.


A pre tých, čo sa dokážu prehupnúť aj cez porciu 100 km za výjazd, povinná jazda je do Trogiru. Historické mesto plné starých budov, oplatí sa potúlať aj v úzkych uličkách. Chodíme tam z Bašky a aj z Vodíc. Detaily na Strave.


Tento rok som spravil tiež video, ale trochu iné. Hodil som ho do retro VHS kabátu, kto má chuť, nech sa páči. Ďalšie moje videá zo sústredení na tomto odkaze.


Verím, že som vás inšpiroval. Takýto výlet nie je len pre dupačov, ale aj pre normálnych cyklistov, ktorí netrénujú a hlavne si užívajú a jazdia pre radosť.


Jarné Chorvátsko má špeciálnu atmosféru, ktorá na mňa funguje ako liek na dušu v tomto krásnom, ale rýchlom svete .
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Tento report, ak ho tak vôbec môžem nazvať, bude mierne netradičný. Dal som si skrátenú verziu a plány sa mierne skomplikovali. Ale poďme pekne poporiadku.
Tip na výlet: Schladmingská vrchárska koruna - tri kopce a prírodný raj

Tip na výlet: Schladmingská vrchárska koruna - tri kopce a prírodný raj

Tie najkrajšie výhľady si treba zaslúžiť. Tak by som v skratke popísala túto trasu v srdci Rakúskych Álp, ktorá vás otestuje svojou náročnosťou.
Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
keyboard_arrow_up