Superior - bicykle vhodné aj pre začiatočníkov

Kopřivnice, to nie je len legendárna tatrovka. Z tohto mesta sa do sveta dostávajú aj bicykle Superior. A prečo názov Superior? Tvorcovia týchto strojov nechcú svojim zákazníkom dodávať nič priemerné.

Superior už dlhé roky spolupracuje so špičkovými svetovými jazdcami a ich mechanikmi. Z mnohých môžeme spomenúť napríklad slávneho Holanďana Barta Brentjensa - historicky prvého olympijského víťaza v XC. Vďaka tomu sa k vývojovému tímu dostávajú neoceniteľné informácie, ktoré využívajú pri tvorbe svojich strojov. Superior vyrába špičkové závodné mašiny, či už pevné alebo celoodpružené, ktoré spĺňajú tie najvyššie požiadavky profesionálnych športovcov. V Kopřivnici ale rozhodne nezabúdajú ani na širokú cyklistickú verejnosť, ktorá požaduje kvalitné a spoľahlivé biky, ktoré nestoja celý majetok. Práve na vybavenie vhodné pre začínajúcich jazdcov sa pozrieme v tomto článku.

Z celoodpružených modelov sú najdostupnejšie hliníkový kúsok XF 909 a jeho dámska verzia MODO XF 909.

Superior XF 909 a Superior MODO XF 909

Väčšina bežných hobby bikerov hľadá univerzálny a pohodlný stroj, s ktorým bez problémov zdolá terén rôzneho druhu. Tieto požiadavky na 100 % spĺňa Superior XF 909 a jeho dámska verzia MODO XF 909. Ide o univerzálny trailový model, ktorý disponuje 120 mm zdvihu vpredu a 130 mm zdvihu vzadu. O tlmenie sa stará RockShox.

Konkrétne ide o vidlicu RockShox Judy Silver TK R a tlmič RockShox Monarch RT s dvoma polohami tlmenia (open/pedal). Radenie a prehadzovač je od Shimana, konkrétne obľúbená rada SLX. Rovnakej značky sú aj brzdy, presnejšie model BL-MT401/BR-MT400. Kolesá sú zapletené na nábojoch Shimano a obuté v plášťoch Schwalbe Rapid Rob so šírkou 2,25 palca.


MODO je ucelená kolekcia bicyklov Superior navrhnutých špeciálne pre ženy. Okrem pekných „dievčenských“ farieb sú bicykle doplnené aj o komponenty, ktoré vyhovujú špecifikám ženského tela. Do tejto kolekcie spadá aj dámsky model MODO XF 909.


Ponuka pevných bikov značky Superior je skutočné bohatá. Určite si z nej vyberie tak vášnivý pretekár, ktorý hľadá to najlepšie, ako aj začiatočník, ktorý potrebuje za pár eur spoľahlivý stroj na občasné výlety do prírody. Pre tých druhých sú vhodné hlavne modely Sport a niektoré z hliníkových modelov Race.

Superior XP 909 a Superior MODO XP 909

Ide o najpredávanejší model z ponuky Superioru. Za príjemnú cenu dostanete stroj s pretekárskou geometriou, ktorá vychádza z drahších karbónových modelov série Race. Rám je vyrobený z hliníkovej zliatiny Alu X6 Ultralite s tapered hlavovou rúrkou a Boost štandardom. Samozrejmosťou je vnútorné vedenie bowdenov.

Pohodlie zabezpečí vidlica RockShox 30 Silver TK. O pohon sa postará výborná a osvedčená sada Shimano SLX s jednoprevodníkovými kľukami ONE1 s 36 zubami. Kazeta je od SunRace, konkrétne SunRace CS-MZ800-12, 11-51T. Dostatočný grip v teréne zabezpečia plášte od nemeckého výrobcu Schwalbe, konkrétne model Rapid Rob KevlarGuard, 29x2.10".


Dámska verzia sa od pánskej líši peknou „dievčenskou“ farbou a pár komponentami, ktoré sú prispôsobené nežnejšiemu pohlaviu. Ide hlavne o pohodlné dámske sedlo a užšie rajdy.


Superior XC 889 a Superior MODO XC 889

V kolekcii Sport nájdeme 9 pánskych a 14 dámskych modelov. XC 889 je najvyššie postavený model z tejto kolekcie, ktorá má trochu pohodlnejšiu geometriu, vhodnú pre rekreačné jazdenie. Vidlicu Suntour XCR32 LOR dopĺňa vybavenie Shimano. Prevody sú 2x10. Radenie Deore, prešmykač takisto Deore a šalter XT RD-M781 Shadow. Napriek celkom slušnej výbave je cenovka stále celkom výrazne pod tisíckou.


Cestné a gravel modely Superior vychádzajú z prastarej tradície cyklistiky v štýle „gran fondo“. Vďaka pohodlnej geometrii a kotúčovým brzdám ponúkajú cestné modely skutočné pohodlie. Terénne plášte u gravel modelov vám zase poskytnú slobodu, ktorá pri klasických cesťákoch nie je možná.

Superior X-ROAD COMP

X-ROAD COMP je najlacnejším zástupcom z kategórie gran fondo. Hliníkový rám Alu X6 Ultralite X-Road Race dopĺňa karbónová vidlica. Výbava je od Shimana v podobe sady Sora. Kotúčové brzdy sú rovnakej značky, konkrétne model SHIMANO ST-R3000, BR-RS305 Mechanical. X-ROAD COMP je ideálny bicykel na štart do sveta cestnej cyklistiky a spoznávanie jej krás.


Superior X-ROAD ELITE

Modelom X-ROAD ELITE Superior sleduje čoraz viac sa rozširujúci trend v podobe gravel jazdenia. Zaujímavosťou a stávkou na jednoduchosť je jednoprevodníková „gravel“ sada Shimano GRX s 11 prevodmi. Kľuky sú Shimano GRX FC-RX600, 40T. Kazeta je od SunRace, konkrétne model CS-MS7-11, 11-42T. Brzdy sú taktiež od Shimana zo sady GRX. O záber v teréne sa postarajú plášte Schwalbe G-One Allround RaceGuard, 28x1.50".


Viac o jednotlivých modeloch sa dozviete na oficiálnej stránke značky Superior.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Od základu: Celoodpružený vs. hardtail MTB – rozdiely a benefity

Od základu: Celoodpružený vs. hardtail MTB – rozdiely a benefity

Dva rôzne svety, dva rozdielne princípy, dva odlišné pocity z jazdy, ale jedna rovnaká zábava. Aké sú rozdiely medzi pevným a celoodpruženým rámom bicykla?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up